Kolumne Sreda u tri reda

СРЕДА У ТРИ РЕДА – Истина није поднебље, она је конкретно место

MediaSfera

 

 

 

Колумна представља кратку и динамичну форму обраћања читаоцима, и то кроз: Ред Прегледа – намењен је актуелном, издвојеном догађају из света религије и културе; није анализа збивања, већ предложено заједничко читање и питање. Ред Погледа – има улогу да скрене пажњу и око на стваралаштво и нове идеје из света уметности, заната и културе. Препо(р)ука која следи је замишљена као обједињење два претходна реда. Она усмерава и укрепљује дух, да не заостаје за телом које хода у свету.

Пише: Данијела Марковић

Фотоа: Анђела Грозданић
Преглед 

Пред нама је једна посебна збирка песама за коју сам сигурна да ће, и након што је прелистамо, бити прикована уз наш ноћни или дневни ормарић, као подсетник на устајање или мирно сањарење о данашњем дану, коме ће дати импулс смисла; при каквој год спољној температури, увек мерите своју личну, својом мером. Ауторка Ана Тодоровић-Радетић присећа се свега што се догодило, што се догађа, и највредније у збирци – што ће се тек догодити. Наслов Када сам била птица одговара свакој речи ове збирке, али и одличним илустрацијама чији су аутори Милана и Небојша; укупно поверење ауторка је указала издавачкој кући Прометеј из Новог Сада. На насловној страни је кључ, необичан, можда обрастао растињем чекања да се отвори бојење живота једног песника (данас би рекли песникиње). Ова збирка нема род ни пол – има само раскош речи и склад мира. Мени је драго да овакви људи постоје, драго ми је што и ви који читате постојите, драго ми је да још увек имамо једни за друге кључеве који отварају сва врата.

Поглед

Мој овонедељни, али и вишемесечни поглед истрајава на раду и радовима уметнице Сандре Мерјем Бартолић. Дивим се, онако из прикрајка, њеном истрајном начину да ствара и никоме ништа не приговара. Уметница започиње нови циклус слика и сликања делом под називом Pulpit in the Mosque 2024, што је по мени исписивање сопственог пута вере на коме се пронашла, и упорно моли Бога да у томе истраје. Њене слике јесу и својеврсне молитве, а често на својим изложбама изводи перформанс којим сликовито објашњава  начин стварања, али и свој темперамент, којим сведочи да је са Богом путовати чиста детиња радост. Пробајте да у свакоме видите Бога; ако не успева, загледајте се у људе као у децу, и многи проблеми – наши лични, али и светски  – чини ми се, нестаће.

Препо(р)ука

Замолили су ме да напишем рецензију за један музички младалачки уметнички израз. Одслушала сам пажљиво и наравно, написала и проследила. Али, уз мелодије које још увек учим од млађих и умећем их у речи старијих, непрестано ми је у глави мисао коју сам преузела на овом небу мрежа и портала, а која изгледа отприлике овако: Да бисте надахнули људе, не треба да им показујете своје моћи, већ им укажите на њихове – и тачно каже целу истину. Истина није поднебље, она је конкретно место.

 


 

Данијела Марковић

Данијела Марковић је православни теолог и религиолог, а јавност је највише препознаје као културолога. Бави се промоцијом културе, дијалога међу културама, а најпре међу људима. Они који је добро познају кажу да има лице изоштрено преосетљивошћу и обасјано духовном интуицијом.

Та интуиција је доводи до нових изазова и увида које дели са читаоцима организујући многе културне догађаје, а у сарадњи са другим уредницима – и публикације које окупљају имена из академског света и њихове радове.

 


 

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

 

 

 Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .