Kolumne Sreda u tri reda

СРЕДА У ТРИ РЕДА – Неочекивана скромност – смех

MediaSfera

 

 

Колумна представља кратку и динамичну форму обраћања читаоцима и то кроз: Ред Прегледа намењен је актуелном, издвојеном догађају из света религије и културе, није анализа збивања, већ предложено заједничко читање и питање. Ред Погледа је намењен да скрене пажњу и око на стваралаштво и нове идеје из света уметности, заната и културе. Препо(р)ука која следи је замишљена као обједињење два претходна реда. Она усмерава и укрепљује дух, да не заостаје за телом које хода у свету.

Пише: Данијела Марковић

Фото: Анђела Грозданић
 

Преглед

Може летњи пљусак значити и умивање ствараности, а пљускови који не стају својеврсно крштење, опет и опет природе у Богу. На крају, али и на почетку и траву коју смо освештали у цркви за Педесетницу, али и у друге дане, друге дарове из природе када освешћујемо (хлеб, вино, грожђе…) показујемо да од природе не одустајемо и да је заједно са нама уносимо и узносимо са нама. Често изгледа као да је користимо да је и унизујемо, но можда отуда и умивање опет и опет водом као благословом да нам служи, да ми служимо са њом, величању Творца, али и свега створеног – јер је од Њега. Летњи је и режим рада сваког од нас, па и ове колумне која се упустила у путовања по Србији и шире. Данас прегледамо успех и окупљање заједнице око изградње Храма Светог великомученика Димитрија, у Казнено-поправном заводу у Ваљеву. Прилог се скупља, храм расте, а заједница, надамо се, смањује у броју осуђених, а расте у врлинама ослобођених. Свештеник Дејан Трипковић неуморно трага за начинима како да помогне да дом Бога буде и сваки тренутно осуђени човек (п)остане. Трага и за циглом по циглом и већ купола (кров) наткриљује ово здање, а надам се и нашу добру вољу да добрим очима гледамо на труд сваког ко расте.

Поглед

Остаје поглед са и за руком упртом у град – Ваљево и догађај о васпитању деце. Тема овог дивног дружења са дечијим писцем др Зорицом Кубуровић, на платоу испред Саборног храма Васкрсења Христовог је Васпитање деце и младих кроз књижевност. Поменуто дете, и ако године указују на ученост, озбиљност и зрелост, расло је уз још веће мудро дете – владику Атанасија Јевтића – са којим је пре две-три деценије стасавала на Машинском факултету у Београду, чувена предавања у свему па и броју присутних и одазваних студената, професора, народа Божијег. Текстове и простор овде делим са вама, али и информације уз све друге и о себи, па не замерите и овој, и ја сам расла или прво умањивала се слушајући речи ових људи, а онда окренула не лист већ Књигу, и моје детињство не стаје ни сада. Трага, учи и мучи, расте, пада баш као и сви поменути у Прегледу. Драга Зорица Кубуровић је у Конаку књегиње Љубице организовала Читање дела Јустина Поповића сваке среде, пар месеци, а са благословом тадашњег патријарха Павла. Расло се! Данас уз њу расту друга, а нама прва деца. У четвртак, 4. јула од 20 часова окупиће се без година људи на поменутом платоу у Ваљеву, а ми ћемо их звати децом до год буду знали да се радују речима, чувајући туђа и/или стварајући своја дела.

Препо(р)ука

Отац Александар Шмеман говори да – Постоје разне врсте смеха, али има и једна која изражава неку неочекивану скромност. На Истоку, људима често недостаје било какав смисао за хумор: зато су често помпезни, поносни, склони драматизовању. Увек се растужим када се сусретнем са људима без смисла за хумор, који су често напети и врло лако их је увредити. Ако треба да будемо „као деца” – то је немогуће без смеха. Додајем уз осмех – Нека тако буде (Амин).


Данијела Марковић

Данијела Марковић је православни теолог и религиолог, а јавност је највише препознаје као културолога. Бави се промоцијом културе, дијалога међу културама, а најпре међу људима. Они који је добро познају кажу да има лице изоштрено преосетљивошћу и обасјано духовном интуицијом.

Та интуиција је доводи до нових изазова и увида које дели са читаоцима организујући многе културне догађаје, а у сарадњи са другим уредницима – и публикације које окупљају имена из академског света и њихове радове.


 

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .