Kolumne Sizifov posao

Milica Ašćerić: Nedoumica – isplativo ili plativo?

MediaSfera

 

Piše: Milica Ašćerić

Foto: Tijana Janković-Jevrić

 

 

Volim ljude koji su spremni da se promene onda kada vide da je to jedino logično, a ne hajde da srljamo zato što mislimo da je tako ispravno. Ispravnost i logika nisu iste stvari, baš koa što nisu subjektivnost i objektivnost. Primera je pregršt.
Na primer, ispravno je da ispoštujemo neke prijatelje s kojima se družimo ceo život i pozovemo ih na svadbu pa i da se okumimo… Međutim, ako vodimo biznis nećemo zaposliti prijatelja da nam vodi firmu samo zato što smo dobri, osim u slučaju da je taj prijatelj i ekspert u liderstvu ili, pak, ekonomski mag. Ako se sve kockice sklope – u redu, ali to u praksi uglavnom nije tako. Nije ni logično. Može se reći da bi bilo nesmotreno i pogubno.

„Teoretski ljubav lepo zvuči, malčice je drukčije u praksi… Mnogo toga još uvek se uči…” samo što neki misle da su neprikosnoveni srećnici i tu se onda „avionu (s)lome krila”. Problem je što ljudi ne racionalizuj problem zbog nedostatak „intelektualne širine” posebno ako ne vide, ne žele da vide ili imaju problem da priznaju lošu procenu. Nije možda problematičan ni izbor, ali posledice istog mogu da budu, i te kako. Praksa je potvrdila da nam nikako ne ide prihvatanje činjenice da je prevencija ključ, ali mi radije menjamo bravu nego što razmišljamo da (sa)čuvamo ili osiguramo upravo taj ključ!

„Bolje sprečiti, nego lečiti”, ali ne! Dok ne zaronimo u blato do kolena pod uslovom da imamo sreće da nije živo blato u pitanju… tavorimo da dobijemo na vremenu, ali svakako na pomolu – glib! Ovde, konkretno, mislim na urušavanje biznisa. Misli se da će ići lako uz malo sreće. Lako i ispravno, nije dobra kombinacija. Logično i ispravno, jeste. Ako se bira između logičnog i ispravnog birajte logično, jer u poslovnom svetu sve što nije matematički opravdano nije održivo a samim tim ne može biti ispravno. Greške se (ne) plaćaju?! Preskupo je ako je cena (pre)visoka, neadekvatna ili neopravdana.

To je moje mišljenje i u redu je ako ga ne delite. Život je katkad skupa škola u kojoj najmanje oštećeni prolaze srećnici sa ili bez iskustva dok drugima regularno stižu računi na naplatu. Ko plaća vaše (po)greške?

Ako ste čuli za neke rate, odloženo, popuste, akcijske ponude… samo da pos’o ne trpi i uz malo sreće – idemo dalje!

Srećno!

Milica A.


Milica Ašćerić

Rođena je u Beogradu, na Božić 1984, kao treće dete, a prva devojčica. Posvećena je sportu kao osnivač Sportsko-rekreativnog udruženja „Maja Fit 2016”, koje je nazvala po svojoj kćerki Maji. Majka je troje dece (Aleksandar, Maja i Lazar), kojima je posvetila svoju prvu ilustrovanu knjigu za decu „Smejuljci” (2021).

Radi kao brend menadžer magazina „Blic žena” i dnevnih novina „Blic” u kompaniji Ringier Serbia. Završila je Master akademske studije Komunikologije, na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu (2023), zvanje – master komunikolog. Nosilac je brojnih diploma i priznanja iz različitih oblasti.


 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

 

 
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .