Književnost

Dečji roman Vesne Živković Kartal u izdanju MediaSfere NEDOGLED

MediaSfera

 

 

 Dečji roman Vesne Živković Kartal „Nedogled“  nedavno je objavljen u izdanju MediaSfere u ediciji Dečji roman. Roman se nalazi u prodaji u svim boljim knjižarama u zemlji, kao i preko sajta MediaSfera (www.izdavastvo.mediasfera.rs).
„Nedogled“ je knjiga za decu predtinejdžerskog i ranog tinejdžerskog uzrasta, koju će rado i s osmehom pročitati i njihovi roditelji. Razmišljanja glavne junakinje, jedanaestogodišnje devojčice Vanje, njeni strahovi, bezazlena lukavstva i prijateljstvo koje je na putu da jednog dana postane ljubavna veza – sve će to biti poznato i prepoznatljivo i osnovcima, ali i njihovim roditeljjima koji su, verovala to njihova dece ili ne, i sami nekad gledali na svet Vanjinim očima.

Nedogled je ime šume u kojoj žive patuljci, od kojih zavisi opstanak planete. Dakle, ova knjiga je bajka. Ali ona je, pre svega, dečji roman. I da nije fantastičnog sveta, zbog koga nastaje zaplet, događaji u Vanjinoj duši: njena ljubav prema baki, bliskost sa ljubimcem – mačorom Maretom, strah od promene i hrabrost da se bori za dobro a protiv bezdušnosti i pohlepe, razlog su za čitanje ove knjige. Ma, super su ti patuljci, baš su slatki i zabavni, ali hoće li Vanja sačuvati svoju porodicu, i kako? Neće valjda stvarno ti njeni roditelji, koji se tako lepo slažu, sad da se razvedu? E pa, neće. Sva sreća da je Vanja bila dovoljno hrabra.

Opasnost da će se Vanjini roditelji razvesti, ili da će se svi odseliti u inostranstvo, nastala tokom letnjeg raspusta posle četvrtog razreda osnovne škole, istog leta je i nestala. Ali, Nedogled, čudesna šuma sa svojim čudesnim žiteljima ostaje, a Vanja i Nikola rastu i pred njima su još nebrojeni doživljaji i životni zadaci. Možda će nam Vesna Kartal novim knjigama omogućiti da i mi učestvujemo u Vanjinom odrastanju? Možda čak i lutkarskim predstavama, jer je Vesna lutkarka, kaže urednica knjige Milica Cincar-Popović.

Govoreći o Nedogledu i njegovom značenju Vesna Živković-Kartal piše:

„Po definiciji, nedogled označava prostor ili vreme koje se ne može sagledati celovito zbog svoje veličine i udaljenosti.

Za mene Nedogled predstavlja sam život koji je zapravo nesaglediv jer, niti znamo koliko traje niti kuda nas vodi. Svi mi pravimo nekakve planove, ali nas život vrlo često vodi nekim drugim putevima, mimo planiranih.  I to nam se dešava od najranijeg detinjstva. Tek mnogo kasnije, tokom života, prepoznajemo ta  iskušenja i shvatamo život kao nepredvidivu, krivudavu putanju, shvatamo da on ne pripada samo i isključivo nama samima jer nismo nastali od zrna peska, nego od zrna ljudskog mesa. Ali, kako se snaći u mladim godinama, u vremenu prepunom izazova? Nedogled je sve ono što nas očekuje ili nas mimoilazi tokom naših života a ponajviše tu mislim na ljudske odnose. Devojčica Vanja planira svoj letnji raspust, kreće veoma bezbrižno da se priprema za dugo toplo leto ali je samo jedna gruba reč učinila da za nju sve postane neizvesno. I, iako moja junakinja tom nepoznatom putanjom zabasa u bajku, tako je i u životu. A da se ne bismo izgubili u Nedogledu-životu, već da bi i sami mogli da utrčimo u bajku, moramo da zasučemo rukave i učinimo ono što je do nas samih.“

Recezentkinja Biljana Vujović – Bajka poručuje:

„Autorkine poruke su velike životne mudrosti koje svetle kao plavi Vid, koji vidi sve, i prošlo i buduće.

Pri­jateljstvo je moguće između devojčice i dečaka, psa i mačke, između različitih polova, na suprotnim rela­cijama, između sela i gradova; tu se učitavaju ljudska evoluacija i humana transformacija, gde autorka Ve­sna Živković Kartal, bitnost sugeriše deci na vreme, jer onda nema dileme da se nećemo razumeti, ili da nešto sutra nećemo moći ili umeti.“

Vesna Živković Kartal je rođena 1966. godine u Baru, u Crnoj Gori. Osnovnu školu je pohađala u Pančevu i već u tom uzrastu je pisala pesme i pobeđivala na školskim takmicenjima. Srednju školu, kao i Arhitektonski fakultet, završila je u Beogradu, gde je i živela do 2005. godine. Godine 2002. ilustrovala je korice za knjige „Zlatna knjiga misli“ i „Hajde da se igramo“.

Po dolasku u Švedsku 2005. godine, zainteresovala se za izradu lutaka. Od tada, pravi lutke i piše kratke priče koje objavljuje na različitim internet portalima, a 2017. godine je nastala prva slikovnica ilustrovana Vesninim lutkama.

Imala je nekoliko samostalnih izložbi lutaka u Geteborgu, gde i danas živi i radi.

 

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

 

 
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .