Kolumne Sreda u tri reda

СРЕДА У ТРИ РЕДА – Уметник као простор духа

MediaSfera

 

 

 

Колумна представља кратку и динамичну форму обраћања читаоцима и то кроз: Ред Прегледа намењен је актуелном, издвојеном догађају из света религије и културе, није анализа збивања, већ предложено заједничко читање и питање. Ред Погледа је намењен да скрене пажњу и око на стваралаштво и нове идеје из света уметности, заната и културе. Препо(р)ука која следи је замишљена као обједињење два претходна реда. Она усмерава и укрепљује дух, да не заостаје за телом које хода у свету.

Пише: Данијела Марковић

Фото: Анђела Грозданић
Преглед

У дане Видовдана много културних центара, музеја, црквених општина, епархија, градова, школа у Србији и дијаспори обележиће овај празник који није само сећање на битку, догађај, личности, географију већ је догађај који не престаје, који је прочитан и записан јеванђељским језиком у историји нашег постојања. Ко страда, ко побеђује заиста? На одговор ме наводе сви људи после битака разних у времена мирна, који стварају, вајају и пишу оно што ће некада неко назвати историјом, а ми сада то живимо, можда већ као хероји зато што уопште – живимо. Пред искушењем да се заборавипоглед унатраг име је изложбе Милојка Милићевића из Рашке. Изложба на коју нас позива Центар за културу Градац из Рашке, постављена је у Галерији Градац, Рашка, а представља синтезу радова аутора који не само да се опробао у многим областима него је и успео да буде одличан новинар, музичар, фотограф, графички дизајнер у четири деценије посвећеног рада. Радио је на опремању књига од националног значаја, јер чувају културу и сећање на град у коме живи и коме је посветио своје таленте и из којих је црпео и црпи инспирацију. У најави његови сарадници кажу да одлази у пензионерске дане. Мишљења сам да се људи од талената са таквим Школама осетљивости рађају да стварају до последње ноте која, и ако буде молска, на радост ће подсећати. Радост незаборава. Свечано отварање изложбе планирано је за петак, 28. јун – Видовдан, од 19.30. Сабирајте и ви своја дела да у неки празнични дан украсе зидове неке градске галерије или зидове који памте.

Поглед

Поглед прикован за незаборав, али и даље слободан да од Рашке не одлута, већ се циљано заустави у Крушевцу. Светлост свету – савремена православна уметност назив је изложбе која је организована у оквиру манифестације Видовдан 24 и представља централно место обележавања празника Видовдана у Србији. У Галерији Милића од Мачве у Крушевцу од 15 часова у навечерје празника, у четвртак 27. јуна, отвориће ваше очи педесет и три рада од двадесет четири аутора из Србије, региона и дијаспоре. Организатори изложбе – Народни музеј, Град Крушевац и Културни центар поверили су Владимиру Коларићу – теоретичару уметности и културе и пријатељу добрих дела, аутору многих књига – писање текста који уводи не само у каталог изложбе већ и како да (по)гледамо уметничко дело, свет, али и разумемо светлост светих и светлост света од кога је и за кога долази. Изложба ће трајати до 22. јула. Имена и биографије значајних и великих уметника, иконописаца и учесника у овој Светлости оставићу да пронађете на изложби или у каталогу. Биће празник да се са њима и њиховим радовима сретнете. Не морате, али покушајте да ми верујете на поглед, а увек верујте у Реч!

Препо(р)ука     

У овим данима славе Цркве, славе Светлости, славе мира и помирених језика, пуни су календари личних и заједничких битака. Педесетница и разумље нека личне и све друге календаре уприличи тако да буде Свето и Светло. Тропара је ова рубрика видела и прочитала пуно, а препорука да овај никада са усана не силази: Благословен јеси Христе Боже наш, Који си показао Апостоле премудрим ловцима, пославши им Духа Светог. Помоћу њих си задобио Васељену, Човекољупче слава Ти!


Данијела Марковић

Данијела Марковић је православни теолог и религиолог, а јавност је највише препознаје као културолога. Бави се промоцијом културе, дијалога међу културама, а најпре међу људима. Они који је добро познају кажу да има лице изоштрено преосетљивошћу и обасјано духовном интуицијом.

Та интуиција је доводи до нових изазова и увида које дели са читаоцима организујући многе културне догађаје, а у сарадњи са другим уредницима – и публикације које окупљају имена из академског света и њихове радове.


 

 

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

 

 

 
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .