Kolumne Sreda u tri reda

СРЕДА У ТРИ РЕДА – Ко нас гледа, кога ми гледамо

MediaSfera

 

 

 

Колумна представља кратку и динамичну форму обраћања читаоцима и то кроз: Ред Прегледа намењен је актуелном, издвојеном догађају из света религије и културе, није анализа збивања, већ предложено заједничко читање и питање. Ред Погледа је намењен да скрене пажњу и око на стваралаштво и нове идеје из света уметности, заната и културе. Препо(р)ука која следи је замишљена као обједињење два претходна реда. Она усмерава и укрепљује дух, да не заостаје за телом које хода у свету.

Пише: Данијела Марковић

Фото: Анђела Грозданић
Преглед

Дани Исидоре Секулић морају пасти у Лето. Исидора је толико Лета Господњих описала да је на све нас утицала, да о Лету мислимо са великим словом и да у Лету видимо свој лет, свет и долет Божије клице која ствара људе од дара. Ко су људи од дара? Они који умеју да дарују, деле, говоре, пишу, певају, ћуте речито као море. Они који моле, они за које се моли. Сви, скоро. Баш у летњи дан, четвртак 20. јуна од 19 часова у Кући краља Петра на Сењаку почињу Дани Исидоре Секулић. Заправо, они никада и не престају, али као и календар светих којим Црква одређује посебне дане за поједине светитеље и оне које не може распоредити у календар, па их прослави као Сабор свих Светих, тако и, иако помињемо Исидору у многим данима, ево посебних које зовемо њеним. У четвртак, 20. јуна Александру Јеркову – добитнику награде Исидора Секулић за 2023. годину за књигу под називом Истина (српске) књижевности – издање Албатрос Плус, биће свечано уручена установљена награда у оквиру пројекта Исидора нас слуша. Над овим пројектом неуморно стражари књижевница и ауторка Лаура Барна и под окриљем Исидориног духа заиста окупља људе и догађаје на које би Исидора долазила, слушала и слуша. Добро дошли сви који хоће да ослушну дух другог времена, а дах садашњег пуним плућима, у петак 21. јуна биће разговора са аутором и добитником награде. Па, да чујемо о Истини или још боље – научимо Истину.

Поглед

Поглед ће ове недеље, као и неких претходних, отворених очију слушати. Музички драгуљ за душу је заиста прави драгуљ који се гледа и слуша, углавном као и из Прегледа и учи. И драгуљ учи како да постане племенит. Поменути музички драгуљ за душу је концерт за оргуље који се одржава у центру Суботице у Фрањевачкој цркви од 16 часова 22. јуна. О драгуљима ће са оргуљама говорити др Адриан де Грут, музиколог, музичар, фотограф и надарени оргуљаш. О његовим фотографијама верујем да само оргуље и могу да говоре правим језиком, а његови таленти ће вас позивати и у пријатељски однос у коме ћете учити, учити и учити. Нећете то ни разумети само као својеврсну школу, концерт, изложбу, колико добру вољу човека од дара да са нама дели и ствара, ствара, ствара. Над овим догађајем бди Миа Медаковић.

Препо(р)ука

Људи од дара ће вас увек водити на места где се и даље ствара. Ту где застанете, знаћете да сте и ви створили нешто – онда вам опет требају људи од дара да вас упуте како се од почетка ствара и тако… када вам се учини да се вртите у круг, разумећете да сте обишли планету и направили своју нову, на којој број становника расте колико и ваше воље да их угледате и упутите на ново путовање до њихове планете. Да се разумемо, све је то ова наша, јадна, али дивна планета, а кругова можемо правити колико хоћемо. Сами одлучујемо када смо стигли на почетак или крај.


Данијела Марковић

Данијела Марковић је православни теолог и религиолог, а јавност је највише препознаје као културолога. Бави се промоцијом културе, дијалога међу културама, а најпре међу људима. Они који је добро познају кажу да има лице изоштрено преосетљивошћу и обасјано духовном интуицијом.

Та интуиција је доводи до нових изазова и увида које дели са читаоцима организујући многе културне догађаје, а у сарадњи са другим уредницима – и публикације које окупљају имена из академског света и њихове радове.


 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

 

 
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .