Kultura Kulturna baština

Nova slika u kraljevskoj zbirci – portret kralja Petra II od Vase Pomorišca

MediaSfera

 

 

Prestolonaslednik Aleksandar, zajedno sa princezom Katarinom i princem Aleksandrom, danas je u Belom Dvoru u Beogradu primio i javnosti predstavio novi umetnički predmet u Kralјevskoj zbirci, sliku Vase Pomorišca iz 1940. godine, portret  kralјa Petra II u uniformi konjičkog potporučnika.
Portret je poklon kralјevskoj zbirci od porodice Dizdarević, a predstavlјanju su prisustvovali ministar kulture Srbije Nikola Selaković, i gospodin Radivoje Dizdarević, dugogodišnji prijatelј kralјevske porodice Karađorđević, kao i članovi savetodavnih tela Krune i princezina sestra Beti Rumeliotis.

Ovom prilikom izložene su i sve druge umetničke slike koje su u prethodnih 20 godina zalaganjem prestolonaslednika i uz pomoć dobrotvora postale deo kralјevske zbirke. Ovih devet portreta tako su formirali jedinstvenu kolekciju, prateći želјu kralјevske porodice da doprinese očuvanju naše kulturne baštine i negovanju kulture sećanja. Zbirka uklјuluje dela Jovana Bijelića, Vase Eškićevića, Špira Bocarića, Koste Hakmana i drugih istaknutih umetnika iz vremena Kralјevine Jugoslavije.

„Moj otac se ponovo vratio kući. Ovaj divni portret kralјa Petra II sada je tamo gde i pripada, u domu Kralјevske porodice. Zahvalјujem se našem dragom prijatelјu Radetu i porodici Dizdarević na ovom velikom daru i njihovom doprinosu Kralјevskoj kolekciji.

Moji preci, iako često viđeni skoro isklјučivo kao vojnici, bili su veliki lјubitelјi i pokrovitelјi umetnosti, posebno naših domaćih umetnika. Kao posledica nesrećnih okolnosti prouzrokovanih burama u našoj nacionalnoj istoriji, mnoga od ovih umetničkih dela su odneta i završila negde daleko, ne samo daleko od našeg porodičnog doma, već i od Srbije. Veoma sam srećan što se sada vraćaju u našu zemlјu, gde i pripadaju, kako bi narod naše zemlјe mogao da ih vidi i uživa u njihovoj lepoti. To je od izuzetne važnosti  za našu kulturnu baštinu, za naše nasleđe.

Veoma sam srećan što vidim snažne napore države na istom putu. Svi smo bili svedoci brojnih povrataka umetničkih dela, poput slike Paje Jovanovića, zatim, samo pre nekoliko dana model za spomenik kralјevima Petru I i Aleksandru I takođe je došao u Beograd. Ovaj portret mog oca koji danas dobijamo, kao i ostala umetnička dela Kralјevske zbirke, naš su doprinos ovom procesu. Važno je čuvati sećanje na našu prošlost, jer smo mi danas samo deo neraskidive, duge linije, koja nas povezuje sa našim precima, sa našim korenima“ izjavio je Prestolonaslednik ovom prilikom.

Ministar Selaković je preneo da je veoma srećan što je danas prisutan u Belom Dvoru i iskazao zadovolјstvo što vidi da se umetnička dela posvećena Karađorđevićima čuvaju baš u „najprirodnijem mestu na svetu, kući u koju se vratio kralј Petar Drugi“. Nјegova Ekselencija je takođe naglasio: „Povratak je pun života i smisla, čak i kada je neizvestan, opasan i težak. Često pun strepnje, za đaka, za vojnika, za putnika, za izgnanika. Koliko je tek uzvišen kada je u pitanju povratak jednog Kralјa! Kralјa koji nije dočekao da pređe kućni prag sa kojeg ga je odneo vihor rata i koji mu je ostao nedostižan zbog igara, previše velikih previše moćnih, da bi razumeli šta lјudskost i pravda nalažu.

Ipak na simboličan način, zahvalјujući umetnosti, u kojoj je pravda ponekad jedino dostižna, Kralј se vratio. Čudna je sudbina srpskih kralјeva, prepuna pobeda i tragedija, upravo kao istorija našeg naroda. Srpski kralјevi i srpski narod uvek su živeli jedan život i jednu istoriju koju su delili, u dobru i u zlu.“ Ministar je zaklјučio da smo svi na dobrom putu i da nadahnuti događajima kao što je današnji, ćemo nastaviti da prikuplјamo delove naše istorije rasute po svetu, i da ovaj povratak simboliše i naše sabranje.

Portret kralјa Petra II Karađorđevića u uniformi konjičkog potporučnika koji je danas postao deo Kralјevske zbirke, pored umetničke vrednosti, ima izuzetan istorijski značaj. Inače, slika je rađena tehnikom ulјa na platnu.

Izložba dela Vase Pomorišca, koja je otvorena u Galeriji Matice srpske u oktobru prošle godine, privukla je veliku pažnju i interesovanje javnosti. Ovim događajem danas, želimo ponovo i da istaknemo značaj i aktuelnost rada ovog velikog srpskog umetnika.

Vasa Pomorišac je studirao slikarstvo u Beogradu, Zagrebu i Minhenu, a specijalizovao se za slikanje na staklu u Centralnoj školi za umetnosti i zanate u Londonu. Tako je postao prvi srpski slikar koji je obrazovan u Velikoj Britaniji i radio u ovoj tehnici. Po povratku u Beograd 1925. godine, pored slikarstva, bavio se i izradom vitraža za javne ustanove i privatne kuće. Boravio je u Parizu između 1935. i 1939. godine. Predavao je na Kralјevskoj umetničkoj školi u Beogradu, a kasnije je imenovan za profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1942. godine, a 1950. godine za profesora na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu.

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .