Kolumne Sreda u tri reda

СРЕДА У ТРИ РЕДА – Посебних дарова деца свакодневних потреба

MediaSfera

 

 

Колумна представља кратку и динамичну форму обраћања читаоцима и то кроз: Ред Прегледа намењен је актуелном, издвојеном догађају из света религије и културе, није анализа збивања, већ предложено заједничко читање и питање. Ред Погледа је намењен да скрене пажњу и око на стваралаштво и нове идеје из света уметности, заната и културе. Препо(р)ука која следи је замишљена као обједињење два претходна реда. Она усмерава и укрепљује дух, да не заостаје за телом које хода у свету.

Пише: Данијела Марковић

Фото: Анђела Грозданић

Преглед

Знам да сада многи знате/мо шта бисмо са својим хекланим столњацима, шустиклама или подметачима за тацне које служе слатко од трешања, на пример, но морам рећи да сам знала и пре музичког комшијског наступа где оне тачно треба да стоје. Нисам ја нешто пророчки надарена увек колико су ти радови прозрачни довољно да предвиде будућност. Сада већ из сваког кукичања можемо предвидети сви да ће се то на пола века враћати као ултра модерно, па врло брзо проглашавати демоде и тако у кругове и кукице, таман колико и свако од нас девојачке иили бабине спреме има код куће. Разговарам јуче са кумом која већ има намеру да од спашеног столњака направи сукњу, закључујемо обе да ће врло брзо доћи време где ће се најбоље продавати радост, обичан дан, дружење и одлазак на море. Јавиће се многи стручњаци који то нису преживели, али су научили у школама како се избавити од баналности свакодневице. Е, зашто је то важно, зато што неке давне баке, деке, тетке, стрине, ујне, свекрве, сестре нису имале курсеве, а све су знале, па и то да и не отићи на море није неуспех, али да је саставити столњак од милион кука обичан радостан дан. Море тих столњака претварале би у обичне ако капне кафа, а опет у нове дане кукичали да дочекају следећи смислени дан. И сада замислите, окупила се група људи која и даље има радост бесплатну и памћење скупо и позивају на Светски дан плетења у јавности 2024. Организатор је удружење Плетење срцем, а славни дан 8. јун, место Кружни ток Каленић пијаце, Чубурски парк и мени најважнији кафић Звуци срца. Читав догађај је планиран од 11 до 17 часова, а позив свим суграђанима и свима „наоружаним” хеклицама и концем важи за било који тренутак у том интервалу. Шетаће конци, хеклице и људи од науке живота од паркића до кафића. Да је нама нових слављеничких дана! Биће све кукице породичног стабла тога дана окачене о наше присуство и подршку људима који размрсују конце. Плетите срцем или шта год, не радите без њега, а порука и читава акција, дан и скуп је и хуманитарног карактера – сазнајте за кога хекла и ваше срце.

Поглед

Ко да не застане и погледом који неизоставно носи тело, јер у мом случају баш је тако, коме тело носи поглед нека се пита шта је старије, код кафића Звуци срца. Тај кафе је више звук смисла него угоститељски (само) објекат. Срце запошљава посебних дарова особе са обичним потребама и дели свакодневну радост сусрета са комшијама и људима од воље да воле парк, хеклање, разговор, дружење, кафу – радовање. Пар пута сам била у кафеу и враћаћу му се и даље, јер тамо стварно чујете звуке и свог срца. Да, да, знам да звучи превише романтично, али борите се да тако и остане, да нам једног дана не продају лекције како чути своје срце и то баш они који су га само у књигама видели. Нађите за почетак једно срце у Чубурској улици и видећете – чуда су могућа.

Препо(р)ука

Озвучите срце, нека буде гласно као унутрашња молитва или гласни ђакон у Цркви који позива ОПЕТ И ОПЕТ у миру Господу се помолимо!

 


Данијела Марковић

Данијела Марковић је православни теолог и религиолог, а јавност је највише препознаје као културолога. Бави се промоцијом културе, дијалога међу културама, а најпре међу људима. Они који је добро познају кажу да има лице изоштрено преосетљивошћу и обасјано духовном интуицијом.

Та интуиција је доводи до нових изазова и увида које дели са читаоцима организујући многе културне догађаје, а у сарадњи са другим уредницима – и публикације које окупљају имена из академског света и њихове радове.

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .