Kolumne Sreda u tri reda

СРЕДА У ТРИ РЕДА – Певаћу док очи ме не заболе

MediaSfera

 

 

 

Колумна представља кратку и динамичну форму обраћања читаоцима и то кроз: Ред Прегледа намењен је актуелном, издвојеном догађају из света религије и културе, није анализа збивања, већ предложено заједничко читање и питање. Ред Погледа је намењен да скрене пажњу и око на стваралаштво и нове идеје из света уметности, заната и културе. Препо(р)ука која следи је замишљена као обједињење два претходна реда. Она усмерава и укрепљује дух, да не заостаје за телом које хода у свету.

Пише: Данијела Марковић

Фото: Анђела Грозданић

Преглед

Један конкурс не чини пролеће, али чини лето. Преносим га у овонедељном прегледу и навијам нотама да се што бољи појци пријаве. Конкурс је позив за учешће на манифестацији „Хорско сретење под Кабларом IV. Позив је намењен свим хорским певачима, црквено-песничким појцима и љубитељима духовне музике и отворен је до краја јуна, а пријаве се шаљу на удружење Ирмос. О овом догађају писаћу и од средине јула када је и планирана реализација овог догађаја. Ирмос годинама удружује теме и госте са многобројном публиком и пријатељима културе. Теме Радост и/или вера, разговоре о књигама, предавања о Светом Нектарију Егинском, о Светом Мардарију Ускоковићу и многа друга део су не само програма града Чачка као културне престонице већ и културе људи које га чине престоницом и ван званичних година културе. Једно име издавајам, које не модерира (само) свим овим догађајима, већ и осмишљава, носи и доприноси посебно – Ирена Чоловић. Ирена нам преноси и позива нас на нове догађаје нота и концерата, а поводом Градске славе и славе Цркве – Спасовдана уочи ког ће дечији хор Ирмос са оркестром и диригентом Милицом Миловић одржати концерт под називом „Наше НЕБО и у њему ГРАД”. Њихово Небо јесте један посебан Град у који насељавамо и нашу наду да ћемо певати – макар као деца.

Поглед

Поглед (опет) да пева. У понедљак, 27. маја у дворишту Гимназије „Свети Сава” у Београду, у Ресавској 58, одржан је хуманитарни концерт ученика верске наставе под позивом ДА ЗАЈЕДНО ПОМОГНЕМО ДРУГАРИМА. Бенд Црњански и специјални гост Ди Џеј Џони већ плету каријеру, већу и ширу од овог дворишта, школе и града. Јесте она музичка, али је пре свега људска, и сигурна сам да ћемо их у том људовању препознавати заједно са онима који су платили карте, подржали акцију и научили речи Црњанског, што бенда, што оног изворног који се овим скупом и не могу по величини одвојити. Вероучитељ Наташа Филиповић је пријатељ и мој и свих мојих пријатеља и оних који ће тек постати. Теолог је и човек Цркве, мени се чини од пре сваког рачунања времена. Упознала сам ученике и њене колеге из Гимназије „Свети Сава” на једној заједничкој иницијативи и предавању под називом Духовност и психофизичко здравље. Деца, ученици, колеге, људи ће се увек одазвати ако их позовете оним што стварно желите да им дате, пренесете, питате, замолите, кажете. Да не певам песму о вероучитељима вредним у целој Србији, ево, певам песму о онима који их чују и певају песме у свом дворишту, по мени о Богу – чим помажу Човеку.

Препо(р)ука

Појање и песма су саставни део Богослужења. Изашло, али и ушло из народа у народ. Међу људе. Песма међу нама да бива и опстаје! Да, значиће то да је и Бог међу нама, а ноте ћемо свако из свог дворишта слати као Посланице добра у свет.

 


Данијела Марковић

Данијела Марковић је православни теолог и религиолог, а јавност је највише препознаје као културолога. Бави се промоцијом културе, дијалога међу културама, а најпре међу људима. Они који је добро познају кажу да има лице изоштрено преосетљивошћу и обасјано духовном интуицијом.

Та интуиција је доводи до нових изазова и увида које дели са читаоцима организујући многе културне догађаје, а у сарадњи са другим уредницима – и публикације које окупљају имена из академског света и њихове радове.


 

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .