Kolumne Sreda u tri reda

СРЕДА У ТРИ РЕДА – Људи већ јесмо

MediaSfera

 

 

Колумна представља кратку и динамичну форму обраћања читаоцима и то кроз: Ред Прегледа намењен је актуелном, издвојеном догађају из света религије и културе, није анализа збивања, већ предложено заједничко читање и питање. Ред Погледа је намењен да скрене пажњу и око на стваралаштво и нове идеје из света уметности, заната и културе. Препо(р)ука која следи је замишљена као обједињење два претходна реда. Она усмерава и укрепљује дух, да не заостаје за телом које хода у свету.

Пише: Данијела Марковић

Фото: Анђела Грозданић
 

Преглед

У времену када је сваки ауторитет доведен у питање управо под велом слободе од свега и свачега, а упитно је и даље за кога и чега све ради, више него важно је говорити о институцијама, појединцима и догађајима који доводе пред наше очи, извлаче из сећања или упознају и призивају знање које води у познање живота свакодневног и чупа из баналности свакодневља које, колико год да га славимо, пролази. Преглед ове недеље листа реч по реч, и слику по слику, изложбе управо отворене у Атријуму Народне библиотеке Србије, а под називом „Епископ Вићентије – 200 година од рођења”. На овом значајном подухвату своје снаге удружили су Задужбина владике Вићентија, Академија Српске Православне Цркве за уметност и консервацију и Народна библиотека Србије. Духовна страна епископа Вићентија је била инспирација уметницима који су портретима инспирисали сваког гледаоца у животу. Приликом отварања изложбе проглашени су и награђени радови разврстани у три категорије – сликарство, иконографска стилизација и цртеж, а додељене су и похвале учесницима. Иако се слави јубилеј двеста година од рођења епископа, још једном је постигнут утисак да понављати речи, молитве, догађаје, знања, људе и признања, није пуко понављање – одлазак ПО НОВО баш као и сваки сусрет у Литургији. Истаћи сва имена која су учествовала у организацији, отварању као и награђене, био би својеврстан диптих светих за које овај формат колумне нема простора, али сам сигурна да је довољно да вас речи мотивишу да одете до Народне библиотеке и у наредним данима погледате ПО НОВО изложбу.

Поглед

Када сам договарала ову колумну чинило се да ће тешко бити сваконедељно издвајати догађаје или их наћи за предлог, поглед, препоруку. Онда се испоставило да сам само одшкринула прозор виртуелни, врата дома и вољу да мислим и о најближем кругу око себе и отворила се ризница добара коју не успевам да обухватим и много дужим текстовима и временом које имам на располагању. Да, поносна сам на све кругове око себе, најпре јер нису затворене кружнице. За овај део текста важе исте речи о ауторитетима којима почиње Преглед. Ауторитет у Љубави, а тиме и у свему осталом је за све кругове отворене и затворене, шире и од ових простора сигурно јесте – Патријарх Павле. Многи и само помињући титулу и службу Патријарх, већ мисле на Патријарха, дакле, опет епископа Павла. Манифестација „Дани патријарха Павла” коју организује Шеста београдска гимназија, другу годину заредом, а по труду, предлогу и носиоцу реализације вероучитељу Милици Ракић није само овонедељни Поглед ангажовала, већ бих најпрецизније написала да припада новом реду у колумни ПОЗИВ, ПРИЗИВ! Милица је личност раскошног духа који извлачи из свих устаљених кружница, и можете слободно препустити свој духовни живот таквој особи и само гледајући шта ради и ствара, организује и дела, можете расти у свим правцима. Овогодишња манифестација носи назив Пут, истина и живот и реализује се од 20. до 23. маја, а ово обавештење је уједно и позива да учествујете у програму манифестације која је подељена на предавање, концерт и свечану академију. На свечаној академију учествују и ученици и наставници Основне школе „Деспот Стефан Лазаревић из Београда. Да ауторитети не пролазе, већ тек долазе, и то по критеријуму Љубави, рећи ће вам млађи од сваког времена, а духовни старци јер расту непрестано, а и сви ми који ПО НОВО идемо и понављамо пут, истину и живот.

Препо(р)ука

Шта друго остаје осим да пружимо руку и тако ходамо, и тиме ће и препорука постати свако ко вам узврати отвореном шаком и осмехом. Још једног да све то гледа, и већ смо Црква. Људи већ јесмо.

 


Данијела Марковић

Данијела Марковић је православни теолог и религиолог, а јавност је највише препознаје као културолога. Бави се промоцијом културе, дијалога међу културама, а најпре међу људима. Они који је добро познају кажу да има лице изоштрено преосетљивошћу и обасјано духовном интуицијом.

Та интуиција је доводи до нових изазова и увида које дели са читаоцима организујући многе културне догађаје, а у сарадњи са другим уредницима – и публикације које окупљају имена из академског света и њихове радове.


 

 

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .