Kolumne Sreda u tri reda

СРЕДА У ТРИ РЕДА – Центар (града) је тамо где си Ти

MediaSfera

 

 

 

Колумна представља кратку и динамичну форму обраћања читаоцима и то кроз: Ред Прегледа намењен је актуелном, издвојеном догађају из света религије и културе, није анализа збивања, већ предложено заједничко читање и питање. Ред Погледа је намењен да скрене пажњу и око на стваралаштво и нове идеје из света уметности, заната и културе. Препо(р)ука која следи је замишљена као обједињење два претходна реда. Она усмерава и укрепљује дух, да не заостаје за телом које хода у свету.
Пише: Данијела Марковић

Фото: Анђела Грозданић

 

Преглед

Караван уметности којим град Чачак наставља промоцију културних садржаја у оквиру слављеничких дана као Престонице културе Србије, дело је Центра за неговање традиције уз помоћ при организацији и Културно просветне заједнице Чачак и Народног музеја у Чачку. Караван уметности на пут креће са садржајима и сликама двадесет девет уметника и тридесет и шест дела која ће прегледати, верујем, стотине грађана Чачка, али и сви ми који смо караванима и путовањима склони. Афирмисани уметници окупљени око Центра за промоцију уметности и галерије Аксиос заиста делима својим позивају да путујемо у свим правцима док до себе и Онога што нас надилази не стигнемо. У прегледу не може, а да не стане и помињана наша, а светске горе славе уметница Оливера Станишић која у Врбовцу одржава радионицу мозаика под називом „Игра камених перли”. Са ученицима основних школа ради мозаик са темом лога КУД-а Јован Којић из истог места и престонице чим се уметност овако гради и ствара у њој.

Поглед

Научи од мудријег – то ти је велика корист. Научи другог – то ти је велика задужбина, речи су Доситеја Обрадовића, а чије дело Совјети здравог разума слави двеста четрдесет година од штампања. Поглед овонедељни, али утисак годишњи, а биће и вишегодишњи, једна је вредна девојка, психолог и ентузијаста – Ања Гајшек. У Основној Школи Јанко Катић у Рогачи, у Космајској улици, све личи на планину ка којој читав крајолик, али и људи добра теже. Можда су и људи већ тамо планине и висине које тешко ушушкани могу и можемо да замислимо. Поменута школа је међу првим школама отворена у Карађорђево време давне 1804. године. Јунак српски Јанко Катић из Рогаче сигурно је и сам био планина и школа коју треба сваки млади човек да научи или о њој дозна. Школа слави велики јубилеј постојања, иако, у историји испрекиданог рада, због ратова и најезда нешколованих на поднебње јунака, морало се опасати стрпљењем и поверењем у историју и време. За мене су јунаци сви који из удобних постеља, станова, факултета, пале фењере смисла и са њима одлазе у све крајеве лепе нам државе и сеју знање и самопоуздање које се не базира на томе да се у себе уздају ђаци већ у тебе, мене, планину, народ, село, град, мост, комшију, књигу и Бога. Мени је на ову школу и јунака скренула пажњу јунакиња Ања и хвалите Господа што имамо људе који знају пут планина и без навигације да нађу. У своју навигацију укуцајте овај колектив и људе који се по Катићу Јанку зову и препознају.

Препо(р)ука

У празничним данима једна је песма и тропар на уснама и памети. Крче јој пут и песме свакодневице које шуму не виде као опасност него кућу и певају „Благо оном који уме шумор шуме да разуме… Благо оном који шета и те тајне одгонета, што је шума приповеда” – речи су песника Велимира Милошевића, а ви (ми) пишимо своје песме. Неће нас оне спасити, али хоће онај коме пишемо или због кога пишемо. Шума, планина, град, варош, село – све је Бога дело, као и ми у центру света – зато, где год да смо, центар смо због оног кога (како) славимо.


Данијела Марковић

Данијела Марковић је православни теолог и религиолог, а јавност је највише препознаје као културолога. Бави се промоцијом културе, дијалога међу културама, а најпре међу људима. Они који је добро познају кажу да има лице изоштрено преосетљивошћу и обасјано духовном интуицијом.

Та интуиција је доводи до нових изазова и увида које дели са читаоцима организујући многе културне догађаје, а у сарадњи са другим уредницима – и публикације које окупљају имена из академског света и њихове радове.


 

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .