Kolumne Sreda u tri reda

СРЕДА У ТРИ РЕДА – Нема великих и малих празника

MediaSfera

 

 

 

Колумна представља кратку и динамичну форму обраћања читаоцима и то кроз: Ред Прегледа намењен је актуелном, издвојеном догађају из света религије и културе, није анализа збивања, већ предложено заједничко читање и питање. Ред Погледа је намењен да скрене пажњу и око на стваралаштво и нове идеје из света уметности, заната и културе. Препо(р)ука која следи је замишљена као обједињење два претходна реда. Она усмерава и укрепљује дух, да не заостаје за телом које хода у свету.
Пише: Данијела Марковић

Фото: Анђела Грозданић

 

Преглед

Празник Васкрсења Христовог је празник Човека и Човечанства. Мирење које је настало у телесном рођењу Христовом – Рождество Христово – Божић, врхунац у Васкрсењу Христовом. Једини већи празник од тог за хришћане, али и свет целокупни, биће и јесте Други и славни Христов долазак. Да нема великих и малих празника упозорава не само наслов овог текста већ и цео календар славља која не могу једна без другог. Календар чине тек сви уврштени и славни у слави заједничке славе која ће доћи. Свака недеља је дан Васкрсења и ХРИСТОС ВАСКРСЕ је поздрав који сваке недеље упућују међусобно, али и другима – људи Цркве. У разговору вечерашњем, после једне промоције плеса и слика уметничких, упитана сам – да ли могу људи који су некрштени да славе празник Васкрсења. Чула сам и заграду и оно што она обухвата, а то је – и било који други празник може ли се славити. Покушах да објасним да нема верских и других празника. Свако вером слави дане. Оно кога и шта неко слави се разликује, али то може бити само повод за сусрет у једној Слави. Окупити се за трпезом, поделити је са другима, разговарати, отпевати песму и поделити радост јесте можда само увод у још веће славље по дубљој суштини. Не видим простор и место за суд или осуду било кога у било који празнични дан, јер већ судом који преузимамо над другим показујемо да време главног Празника над Празницима није дошло, чим ми имамо у власти суд свету (и људима). Суд по љубави и милости чекамо не по нашим друштвеним и било којим премереним мерама који сами задајемо, бришемо, успостављамо и газимо, већ по мери онога који нам живот и повод за празничне дане даје. Човек је празник за Бога чим се Бог као човек и рађа, али и Васкрсава и људску природу. То је једини праведни суд у који треба макар кроз кључаоницу да виримо или пустимо друге да на велика врата уђу. Само да ми не стојимо на вратима Суда.

Поглед

Како нема великих и малих празника, тако нема ни великих ни малих заједница у ма којим градовима били. Можда има малих и великих градова, али су људи свуда велики. Бар су позвани да то буду. Ево једног баш по средини и Србије и величине града – Параћина који је прославио Васкрс, поред Литургијског славља, и трпезом, и песмом, и музиком и речима. Параћин има једну од најлепших и највећих Цркава у Србији, овенчана поред имена Свете Тројице и именом архитекте Јована Илкића, али и многим именима ктитора који су је зидали баш толику да се и други градови виде са звоника, али и други градови виде њу са било ког другог места. Црква се налази у средини града што показује одмах и оне који су је зидали у правом светлу вере којом су је зидали – да је центар свега. У центру свега је скуп радости који су ученици Музичке школе Миленко Живковић из Параћина поделили са својом заједницом у празничне дане. Поглед ми каже да су све секције и сви узрасти били присутни, и мени се чини, од почетка до краја академије Васкршње порасли бар за два разреда. Славити у славне дане могу и одрасли, а славити увек живот могу само деца. Да их подсетимо да и растући у даровима и знањима остану у радости детета.

Препо(р)ука

Колико пута ћу написати у препоруци – Будите као деца? Вероватно док сви не одрасту. Када одрасту, опет их чека концерт деце одавно одрасле да то и буду, а знају да нама чине тиме што и даље на нас гледају као на одрасле.

 


 

Данијела Марковић

Данијела Марковић је православни теолог и религиолог, а јавност је највише препознаје као културолога. Бави се промоцијом културе, дијалога међу културама, а најпре међу људима. Они који је добро познају кажу да има лице изоштрено преосетљивошћу и обасјано духовном интуицијом.

Та интуиција је доводи до нових изазова и увида које дели са читаоцима организујући многе културне догађаје, а у сарадњи са другим уредницима – и публикације које окупљају имена из академског света и њихове радове.


 

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 

 

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .