Kolumne Sreda u tri reda

СРЕДА У ТРИ РЕДА – Ризнице су отворене – изволите!

MediaSfera

 

 

Колумна представља кратку и динамичну форму обраћања читаоцима и то кроз: Ред Прегледа намењен је актуелном, издвојеном догађају из света религије и културе, није анализа збивања, већ предложено заједничко читање и питање. Ред Погледа је намењен да скрене пажњу и око на стваралаштво и нове идеје из света уметности, заната и културе. Препо(р)ука која следи је замишљена као обједињење два претходна реда. Она усмерава и укрепљује дух, да не заостаје за телом које хода у свету.

Пише: Данијела Марковић

Фото: Анђела Грозданић
Преглед

Празнични дани доносе и празнична листања и читања догађаја и књига. Мада, једно без другог и не бива. Не зато што је за догађаје потребно образовање, али оба образа сигурно да јесу неопходна. О Образима које иконопише у Високој школи – Академији СПЦ за уметност и консервацију у Београду, али и свим другим о којима пише Тијана Стаменовић заузима не само овонедељни преглед већ и вишегодишњи и онај небројени. У младом човеку мудрост речи и слике обједињена је у књизи Света земља и град Свевишњег Цара Јерусалим. Читајући разумем боље и њене иконе и каталог Пред ореолима вечности који је пратио изложбу истог назива, одржаној у Ранчићевој кући, али како пратим њен рад видим да пред ореолима непрестано стоји и моли. Моли да ореоли буду образи свакодневице сваког од нас и да се у њима огледамо. Са књигом Света земља и град Свевишњег Цара Јерусалим обилази, мени се чини, пространства као она о којима пише, а ето скромно названа нашом земљом и у постлитургијско време разговара у црквеним заједницама у Зрењанину, Панчеву, манастиру Миљково са људима добре воље и доброг образа загледаних у ореоле. Тијана осваја и награде на многим изложбама икона и скоро стидљиво их прима, подсећајући посебно у ове дане предпразништва на мир и осмех који најављује увек већег од нас. Значајан каталог Хришћанска уметност 2024. године који издаје Московска патријаршија садржи њене речи и иконе. Она позива на песму, али и поје Богу у славу. Таленти се не мере, само се имају.

Поглед

Вишенедељни и вишегодишњи (седмогодишњи) погледи упрти су у драгог пријатеља и катихету Бранислава Илића који, поред свог блога на ком несебично дели своја знања и имања вере и живота у вери, отвара Ризницу литургијског богословља и живота. Поменуту интернет страницу уређује теолог и катихета Бранислав Илић са сарадницима из целе Цркве, па су ту управник Архива Митрополије црногорско-приморске, асистенти на Православном богословском факултету у Фочи, педагошки саветници, професори српског и енглеског језика, аутори текстова и пријатељи добре Речи. Са посебном пажњом предпразништво, попразништво, детаље и заиста ризнице богословља појашњава у текстовима богослужбене праксе и посебна занимљивост је свака вест, чини ми се сваког члана Цркве који је нешто објавио, написао, промовисао, снимио, ту је да забележи и испрати и постави у ову Ризницу. Ту су заједнице текстова о верској настави, актуелним дешавањима у Цркви, у фокусу дешавања, емисије на којима гостује катихеза, вести. У вечан спомен рубрика и других који ову Ризницу чине местом које ћете радо гледати, читати и учити. О филму који је снимио под називом Свети Василије посебан текст ће нека друга рубрика обрадити, али овде за поглед довољна нека буде вест да овакви људи постоје.

Препо(р)ука

Препорука нека нам буде пружена рука која је написала распореде на свим вратима Цркве и огласним таблама порте – Велика Среда, Јутрење, Јелеосвећење, Велики Четвртак – Јутрење, Света Литургија, Јутрење са читањем дванаест јеванђеља о страдању Исуса Христа, Велики Петак, Царски Часови, Вечерње, Изношење плаштанице, Јутрење са статијама, Велика Субота, Света Литургија, Велика Недеља – ВАСКРС, Света Литургија, Дан Други, Дан Трећи и све заједно као ЈЕДАН непролазан дан. Ризница! Ако је тешко да разазнате шта је шта и шта чему претходи и следи, довољно је да само будете ТУ, ОВДЕ! ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

 


 

Данијела Марковић

Данијела Марковић је православни теолог и религиолог, а јавност је највише препознаје као културолога. Бави се промоцијом културе, дијалога међу културама, а најпре међу људима. Они који је добро познају кажу да има лице изоштрено преосетљивошћу и обасјано духовном интуицијом.

Та интуиција је доводи до нових изазова и увида које дели са читаоцима организујући многе културне догађаје, а у сарадњи са другим уредницима – и публикације које окупљају имена из академског света и њихове радове.


 

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .