Kolumne Sreda u tri reda

СРЕДА У ТРИ РЕДА – Увек на пролеће Ненад и Да – Нада

MediaSfera

 

 

Колумна представља кратку и динамичну форму обраћања читаоцима и то кроз: Ред Прегледа намењен је актуелном, издвојеном догађају из света религије и културе, није анализа збивања, већ предложено заједничко читање и питање. Ред Погледа је намењен да скрене пажњу и око на стваралаштво и нове идеје из света уметности, заната и културе. Препо(р)ука која следи је замишљена као обједињење два претходна реда. Она усмерава и укрепљује дух, да не заостаје за телом које хода у свету.

 

Пише: Данијела Марковић

Фото: Анђела Грозданић
Преглед

Двадесет и три године постоји Школа глуме Снежане и Ненада Ненадовића. Наводим ову Школу као посебну Школу осетљивости кроз коју је прошло, али и остало духом пуно глумаца, који поред славе живе и реалан велики – свакодневни живот. Учитељи глуме су и породица полазницима школе и сведоци породице умећа и талената. Упознајући ове људе схватила сам да је и само пријатељство са њима награда и фестивал радости који вам такво пријатељство може приуштити. У овој школи се стварно расте уз слоган – Хајде да растемо заједно. Позиција детета име је представе која је своју премијеру имала у марту, у Београском драмском позоришту у режији Ане Ђорђевић. Запажену улогу у представи имала је Мина Ненадовић из поменуте школе глуме а за њу и школе живота. Време је за породицу, како се назива време у овој школи, у којој ученици у најосетљивијим годинама покушавају да обликују своје време и вредности у чему им представа Исповести помаже да и кроз своја искуства или искуства другара којима је глума инструмент за изражавање своје породице талената.

Поглед

Широм отворених очију испратила сам Први дечији позоришни фестивал под називом  Деца за децу – Неша Ненадовић. Настао из маште, а постао стварност, то је пут уобичајен за уметнике. Једна шетња кроз Љубовију 2021. године у августу и реновирана сцена у месту, завршила је са надом да се нешто покрене. Нешто за децу. Нажалост Неша је уснуо у Господу у септембру исте године. Његови први осетили су и да шета по њиховим данима и то истим оним корацима смисла којим је корачао кроз крајеве одакле је потекао. Вредан радник, али и она која прати сваки дамар сваког света, идејни творац овог фестивала Снежана Ненадовић осетила је да сцену коју су видели треба домаштати тако да постане стварност. Идеја фестивала, поред тога што је хуманитарног карактера, јесте и да се покаже да пуно талентоване деце живи и у целој Србији и шире. Деца из Пожеге, Братунца, Малог Зворника, Осечине, Чајетине и Љубовије окупљене око овог догађаја, али и својих школа глуме у местима из којих долазе показали су снагу великих људи, дораслих за скуп радости који је трајао три дана, а протекао поред ревијалног и такмичарског дела и у природи, загрљајима пријатељства, радионицама, посети манастира и заједничком ручку и излетима после њега. Фестивал чини посебним што је улога жирија дата деци. Уче да оцењују и процењују стварност и машту, глуму и стварни живот. Додељене су награде за најбољу главну и споредну женску улогу, за главну и споредну мушку улогу и за најбољу позоришну представу. Награда носи име шетача, сада по другим пределима – Ненада Неше Ненадовића. Додатно, посебним овај фестивал чине награде које су вајарска дела деце из Љубовије. Деца су отворила, деца су играла, деца су се играла, деца су оцењивала, деца су шетала, деца су додељивала и примала награду, а опет није све игра била већ озбиљан догађај који је подржала и општина и друге угледне куће краја, а организација је поверена Библиотеци Милован Глишић из Љубовије. Прикупљена значајна средства од продатих улазница деца су упутила за свог болесног друга чије име они знају, помињу за оздрављење, али и имају за њега речи, дела и бригу, чини ми се често више него одрасли, или сви ми које тако време зове.

Препо(р)ука

Будите као деца – већ је прочитана и прегледана препорука у овим редовима. Будите као много деце окупљене око друге деце – можда је нова препорука. Руке ове деце свакако вапе да покажу да умеју да одрастају глумећи улоге, али и тада искрено и без маске. Маске света се навлаче, а они облаче стварност у боје којима још увек дају имена. Само да не покваримо и њихово време именујући нешто искуством, а заборављајући да пустимо друге да га и они стекну.

 


Данијела Марковић

Данијела Марковић је православни теолог и религиолог, а јавност је највише препознаје као културолога. Бави се промоцијом културе, дијалога међу културама, а најпре међу људима. Они који је добро познају кажу да има лице изоштрено преосетљивошћу и обасјано духовном интуицијом.

Та интуиција је доводи до нових изазова и увида које дели са читаоцима организујући многе културне догађаје, а у сарадњи са другим уредницима – и публикације које окупљају имена из академског света и њихове радове.


 

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .