Kolumne Sreda u tri reda

СРЕДА У ТРИ РЕДА – Не дувај у маслачак

MediaSfera

 

 

Колумна представља кратку и динамичну форму обраћања читаоцима и то кроз: Ред Прегледа намењен је актуелном, издвојеном догађају из света религије и културе, није анализа збивања, већ предложено заједничко читање и питање. Ред Погледа је намењен да скрене пажњу и око на стваралаштво и нове идеје из света уметности, заната и културе. Препо(р)ука која следи је замишљена као обједињење два претходна реда. Она усмерава и укрепљује дух, да не заостаје за телом које хода у свету.
Пише: Данијела Марковић

Фото: Анђела Грозданић

 

Преглед

Како да мислимо о себи и другима, а оставимо планету нама и нашима? Можда бих тако назвала књигу и позоришну представу под истим називом Нешто зелено. Књигу је написала, али и цео пројекат осмислила, Александра Безмаревић Стевић. Активна је на мрежама и активна мама која брине како да научи све да брину о свему. Није то пука брига као оптерећење и намет, већ брижност за природу које смо део, али и она је део нас. Књига је заиста зелена и као великом детету занимљиво ми је било лепити на крају сличице које страницама и посебним местима припадају, а то ћете знати и ако погледате представу под истим именом. Јесу веселе песме и приче, али и пуне позива и свега са чиме би људи садашњице могли да се диче – два дечака на путу оздрављења околине позивају на пут сваког од нас и како мале племените навике да нас учине већим људима. Премијера се одиграла у марту у Театру „Вук”. Видим најаве за неке нове просторе, градове и термине и иако пише да је препоручена за децу од четири до дванаест година, препорука је свима да одиграју овај квиз са собом. Драматизацују књиге ауторка је препустила Маји Гргић и Соњи Лештар. Млади људи се баве још млађим људима и старом планетом. Можда је не можемо подмладити, али јој не морамо дах одузимати, јер тај дах је и наше дисање.

Поглед

Преглед се тицао планете и дисања које је било отежано у априлским данима од разних недаћа које одузимају дах. Чини ми се да је све написано о лошем, а оно што није написано јесте то колико добра из свега можемо изнети или добрим дан и дах променити. Једно дисање и поглед који шири лице у осмех су радови – фотографије Наташе Коматине. Она је политиколог, али назвала бих је и комуникологом са лепим или лепшим делом стварности. Она годинама организује своје ауторске, групне, али и хуманитарне изложбе фотографија. Њене фотографије су као акварели. Фотографише цвеће. Са једне фотографије ћете прочитати да је одрасла у Азији или пространствима која са ове позиције делују да су се сачувала или и даље чувају целу планету. Називи изложби су такође описи радова: Трен, Све стране цвета, Тајни врт. Изложба Тајни врт је била продајна и прикупљена средства су упућена за децу из социјално угрожених група и програму „Музика наде” која деци помаже да се уз помоћ музике развију, школују и утичу на друштво, садржаје и догађаје у њему. Наташи је цвет инспирација. Видећете на мрежама или уживо њене радове, разумећете да тако комуницира са људима, собом, цвећем и природом. Једном њеном фотографијом можете описати и лепоту стварања и Ствараоца, али и свих очију света које желе добро да виде. Њене фотографије су нежне представе света у целини иако усамљенички делују само на мах, због своје осетљивости.

Препо(р)ука

Певај своју песму у мору песама које чујеш. Своја, моја, Твоја песма нека погоди тон света какав желиш да направиш. Лако је уништити, згазити, погазити – то невољени и незагледани у вечност раде из сиромаштва срца. Молити се за све, али певати светима песму. Свети су сви који свет воле и живели су за то да овај свет буде и остане место свето. Могуће је направити већ сада и овде песмарице смисла, и када се странице саме од себе бришу, цвеће ће мирисати и планета и човек дисати. Хајде да бирамо шта и колико. Јер и најосетљивији маслачак није ту да оствари жељу или некога нежељу, већ да трепери и да га и најолујнији ветар не узнемири и не изневери.

 


Данијела Марковић

Данијела Марковић је православни теолог и религиолог, а јавност је највише препознаје као културолога. Бави се промоцијом културе, дијалога међу културама, а најпре међу људима. Они који је добро познају кажу да има лице изоштрено преосетљивошћу и обасјано духовном интуицијом.

Та интуиција је доводи до нових изазова и увида које дели са читаоцима организујући многе културне догађаје, а у сарадњи са другим уредницима – и публикације које окупљају имена из академског света и њихове радове.


 

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .