Kolumne Sizifov posao

Milica Ašćerić: Ono od čega se živi

MediaSfera

 

 

Piše: Milica Ašćerić

Foto: Đorđe Kojadinović

 

Svakog utorka ista dilema… a šta ćemo za sredu?

Mislim na kolumnu ili na ručak? Moramo prvo da mislimo na „ono od čega se živi”. Podeliću sa vama super recept za „banana bread” ili „banana hleb”, zovite kako vam volja. Moja deca ga obožavaju posebno Aki i Maja dok Laza nije neki ljubitelj još uvek mu je draže da pojede samo voćkicu.




Ako ne bežite od kuhinje i najviše volite da jedete hranu koju sami pripremate onda obavezno isprobajte ovaj recept. Verujem da će vam se svideti. Priprema je jednostavna, a ukus koji svi vole!

Sastojci:

3 zrele banane,
180 g šećera,
3 jaja,
150 g otopljenog maslaca ili 150 ml ulja (meni bolje ispadne kada stavim ulje),
375 g brašna,
1 prašak za pecivo ili 1⅓ kašičica praška za pecivo

Opciono: seckani orasi, rendani lešnici,drobljeni keks, suvo grožđe pre toga natopljenog u mleku ili rumu, kockice čokolade, kašičica cimeta… (ništa od ovoga ja ne stavljam sem čokoladnih bombona koje se rastope, pa bude dekorativno kada se iseče parče).

Priprema:

U dubljoj plastičnoj posudi prvo viljuškom izgnječim banane, dodam šećer i sve sjedinim. Nakon toga ubacim jaja i ulje, kašikom mešam. Potom postepeno uz lagano mešanje dodajem brašno i prašak za pecivo. Kada sve umutim, kompaktnu smesu sipam u duguljastu posudu za pečenje hleba ili manji okrugli kalup, ali pre toga pleh obložim pek papirom. U zagrejanoj rerni pečem na 200-220°C do 30 minuta. Proveravam da li je kolač/hleb gotov tako što suvim nožem probodem kroz sredinu i ako ostane suv, pečeno je. Jedite rashlađeno kao obrok (doručak, večera) uz šolju mleka ili čaja, ili užinu između obroka. Prijatno!

Što se tiče ručka, danas su na tapetu sarme uz ren. Za večeru ću da pravim uštipke od tikvica i za danas toliko od mene.

Znam da mnoge zanimaju i ove tikvice. Ukratko, bez neke velike filozofije: izrendate tikvice, posolite po želji, na jednu veću tikvicu idu dva jaja, tri kašike brašna ili po potrebi koliko je potrebno da se napravi smesa srednje gustine (da ne bude ni previše vodnjikavo ni previše gusto). I pržiti ih u tiganju na zagrejanom ulju. Jedna puna kašika testa je jedan uštipak. Kada se jedna strana isprži da bude zlatno žute boje okrećete da se doprži i druga strana. Gotove ušipke vadite na tanjir obložen ubrusom da upije višak masnoće i služite ih uz krišku sira i sezonsku salatu (paradajz i krastavac, na primer). Preukusan i zdrav obrok koji svako može da pripremi.

Od srede do srede, da se danas ipak nešto pojede.

Zna od čega se živi,

Milica A.


Milica Ašćerić

Rođena je u Beogradu, na Božić 1984, kao treće dete, a prva devojčica. Posvećena je sportu kao osnivač Sportsko-rekreativnog udruženja „Maja Fit 2016”, koje je nazvala po svojoj kćerki Maji. Majka je troje dece (Aleksandar, Maja i Lazar), kojima je posvetila svoju prvu ilustrovanu knjigu za decu „Smejuljci” (2021).

Radi kao brend menadžer magazina „Blic žena” i dnevnih novina „Blic” u kompaniji Ringier Serbia. Završila je Master akademske studije Komunikologije, na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu (2023), zvanje – master komunikolog. Nosilac je brojnih diploma i priznanja iz različitih oblasti.

 


 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 




KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .