Književnost

KLEOS Roman Borisa Lučića u izdanju MediaSfere

MediaSfera

 

 

 

Roman Borisa Lučića „Kleos“  upravo je objavljen u izdanju MediaSfere u ediciji „Prva knjiga“. Roman se nalazi u prodaji u svim boljim knjižarama u zemlji, kao i preko sajta MediaSfera (www.izdavastvo.mediasfera.rs).
U vešto konstruisanom romanu, prepliću se 3 priče iz 3 epohe i 3 različite borbe. Filmski slikovito, one usisavaju pažnju čitaoca, ne daju mu da ostavi knjigu, da bi mu pokazale kako je lik junaka, onaj kojim vaspitavamo decu i slavimo naciju, uvek podjednako i na isti način – što više junak, to manje čovek; što manje samilostan, to više žrtva.

– Naslov romana, “Kleos”, antički je naziv za herojski put, put herojske slave; niz herojskih podviga koji su junaka doveli do slave. Kleos spartanskog vojskovođe Lisandra koga mase dočekuju, klanjaju mu se i slede ga, sasvim je drukčiji nego kleos najpre ilegalca a potom operativca UDBe. A Ivan, mladić koji se, bežeći od rata, bori i izbori za svoje mesto, svoje pravo na život – da li je i on junak, onaj čija dela postaju slavna da bi poslužila kao primer za druge? Pa, skro da jeste. Bio bi, da na kraju ipak nisu pobedila osećanja, i čovek nadjačao osvajača društvenih priznanja.

Čovek plemena bez treptaja je bio spreman da svoj život prinese na žrtvu Majci Stvoriteljki, bez koje života ne bi ni bilo. Ali, da li je ona tražila žrtvu? Ili je svoju milost darovala i daruje upravo onima, i jedino onima, srčanima, koji žive ljubav? Boris Lučić u svom pseudoistorijskom trileru traži odgovor na ovo pitanje. I nalazi ga, na kraju, zajedno sa svojim poslednjim junakom –  kaže Milica Cincar-Popović, urednica romana „Kleos“.

Govoreći o svom prvom romanu, Boris Lučić kaže:

– Nekada je pesma bila medijum kojim se pronosila slava. Danas su to televizija i društvene mreže. Za razliku od heroja ili junaka, pesma o njima ne umire nikada. Kult junaka nam postavlja slavu kao neki najveći cilj postojanja, vrhunac koji čovek može da postigne. Ja sam rešio da se pozabavim tom temom jer smatram da je kleos jedna anticivilizacijska laž. Nekada je junak bio samo čovek mača, danas je to šire, a junaci su i političari, sportisti, biznismeni, bankari –  ali među njima više skoro da i nema inženjera. Moramo zameniti kult junaka kultom stvaraoca, kultom kreativnosti i neumorne ljubavi koja nas tera da tražimo kreativna rešenja umesto da rešavamo probleme sukobom, koji se u stvari svodi na otimanje. Takođe, kult junaka oslobađa ljude njihove sopstvene odgovornosti, jer junak sve izazove i grehove preuzima na sebe.

Interesantno je da kult junaka ne mora da bude kult ličnosti: kosovski mit stavlja ceo jedan narod pred Ahilovu dilemu – carstvo nebesko (mesto među bogovima uz večnu slavu), ili dug život u ropstvu. U svemu tome, ljudi zaboravljaju možda i najveću lekciju iz Aristotelove poetike, a to je da se karakter junaka pokazuje u njegovim odlukama kada se nađe na raskrsnici. Svet je danas ponovo na raskrsnici. Ja biram junake koji stvaraju kreativna rešenja, koji vole nauku i inženjerstvo, ali i koji donose integracije umesto sukoba. Baš kao što sam rekao u mojoj posveti, duboko verujem u multikulturalnost. Posebno emotivno doživljavam našu multikulturalnost.

Boris Lučić

Rođen je 1974. godine u Beogradu, u građanskoj porodici, kao najmlađi od tri sina. Ljubav prema književnosti je osetio rano, uz roditelje intelektualce i uz veliku porodičnu biblioteku. Boris Lučić je u svojoj mladosti svesno odbacio nasilje kao sredstvo za rešavanje sporova. Danas je Boris Lučić građevinski inženjer, ali i master menadžmenta i finansija. Trenutno radi kao konsultant za menadžment u oblasti infrastrukture. Oženjen je i ima troje odrasle dece. Živi u malom mestu nedaleko od Londona, ali njegov dom je još uvek ona ista zemlja koju je morao da napusti 1992. Debitanstski roman Borisa Lučića je nastao kada je on shvatio da ima šta da kaže. On razmišlja da bi pisao, i piše kako bi učio o sebi i o svetu. Njegov roman postavlja pitanja, ali ne nudi sve odgovore. Lučić ostavlja prostor čitaocima da kreativno učestvuju u procesu stvaranja celokupne i potpune priče.

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .