Kolumne Sreda u tri reda

СРЕДА У ТРИ РЕДА – Сведоци сведока

MediaSfera

 

 

 

Колумна представља кратку и динамичну форму обраћања читаоцима и то кроз: Ред Прегледа намењен је актуелном, издвојеном догађају из света религије и културе, није анализа збивања, већ предложено заједничко читање и питање. Ред Погледа је намењен да скрене пажњу и око на стваралаштво и нове идеје из света уметности, заната и културе. Препо(р)ука која следи је замишљена као обједињење два претходна реда. Она усмерава и укрепљује дух, да не заостаје за телом које хода у свету.

Пише: Данијела Марковић

Фото: Анђела Грозданић
Преглед

Недеље су посвећене сећању, али и обнављању свега порушеног и усмрћеног у време које једва да таквим и може да се назове. Невреме беше у те дане бомби над Србијом – моје небо је у те дане било над Београдом. Мислила сам, делим ли у те младеначке дане исто небо са, рецимо Рашком, где моја кума није могла доћи до кревеца са кумчићем од потреса изазваног бомбама, ред по ред без стајања. Увек смо мислили ми, порасли близу градског парка у Рашки, да кума живи преко реке и далеко од парка. Испоставило се да живи близу свих бомбардера и касарне, једне од највећих у време времена неке друге државе. Рече ли један глумац пре неког времена – ми који смо толико држава променили не одлазећи такорећи ни из свог дворишта. За куму мислим да је храбра била и пре тога, тада је само показала да је стабилна и у најнестабилнија времена, јер наравно, стигла је до кревеца и све је било баш како треба. А како треба? Па да се (пре)живи. Има оних који то нису, многи, баш из тог мог неба и у Рашки и другим мојим небооблачним пределима и Београду. Сваке недеље у Литургији и сваке године у ово време помене небо и сваки човек малу Милицу Ракић. Она чува небо сада, а има са истим именом сунаца која бране небу да се наоблачи над вама, нама у било који дан. Бране постојањем и љубављу за читав свет, па и онај одакле су полетели небу непознате птице. Јер љубав може да преобрази свет. Заправо, једино она и може. Ко не може да воли, нека барем моли за сваког и све, и то је непоплочан пут, али извесно путовање. Циљ никад не узмиче, само се некада неба наоблаче и лошије се разазнаје и залутамо на удобне путеве који имају лошу сигнализацију, али поменута сунца тачно знају када да засијају.

Поглед

Застаје на дуже од дана, недеље, године, на репрезентативном издању Музеја жртава геноцида под називом Слике монахиње Марије: Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења. То је научна студија наше професорке и пријатеља, а истакнуте историчарке уметности проф. др Јелене Ердељан, редовне професорке Филозофског факултета Универзитета у Београду. Публикација је сведочење мирно, достојанствено и гласно, а припада монахињи Марији (Антић) из манастира у Јасеновцу, у коме је све сестринство стрпљиво и васкрсењско. На страницама ове публикације наћи ћете сву снагу сведочанства у коју је уметнута и иконописачка традиција, и наива, и елементи стрипа и графике Далеког истока, и све заједно чини се правим путем обнављања живота данашњег манастира, али и нашег неба где год се налазили, а гласног сведока (не)времена патње, уздаха, бола и страдања које је најпотресније за небо испод кога је оно што земљом својом зовемо ми, насељени становници света – људи. Колорит на овим страницама, техника, приступ и нежност са којима је урађена подсетиће вас да то и јесмо, а сцене које ауторка слика приказују и да можемо нељуди бити. И више од тога.

Препорука

Да не буде сумње – мали човек увек може да порасте до мере Човека, а највећег од свега Бога. Та мера нам је (за)дата, а наш Бог се открио, познајемо га међу нама. Христос посреди нас!


Данијела Марковић

Данијела Марковић је православни теолог и религиолог, а јавност је највише препознаје као културолога. Бави се промоцијом културе, дијалога међу културама, а најпре међу људима. Они који је добро познају кажу да има лице изоштрено преосетљивошћу и обасјано духовном интуицијом.

Та интуиција је доводи до нових изазова и увида које дели са читаоцима организујући многе културне догађаје, а у сарадњи са другим уредницима – и публикације које окупљају имена из академског света и њихове радове.


 

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

53 Beogradski fashion week

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .