Gastro vodič

Otvoren „Biser mora“ na Braču – najveće kulinarsko takmičenje i gastro festival u regionu

MediaSfera

 

 

 

Piše: Smiljana Popov

Foto: ŠKMER/Saša Burić (CROPIX)

 

Na najmaslinarskijem (sa svojih million stabala maslina Brač je najveći proizvođač maslinovog ulja svetskog kvaliteta) i najvišem ostrvu Jadranskog mora (na Braču se nalazi Vidova gora, koja je sa svojih 780 metara najviši vrh jadranskog arhipelaga. S nje se pruža fenomenalan pogled na okolna ostrva, a ako je vidljivost dobra, može se videti čak do Italije), jednom od najvećih, najsunčanijih i svakako jednom od najlepših jadranskih ostrva – Braču, svečano je otvoren “Biser mora”, najveći gastro festival u čitavom region. “Biser mora” već 19 godina slavi kulinarsku umetnost i ugostiteljstvo kroz najveće takmičenje kuvara, šefova, konobara u ovom delu Evrope.
Smešten između Splita i Hvara, Brač je svetsku slavu stekao po jedinstvenoj plaži Zlatni rat koju obožavaju belosvetski fotografi ali i surferi (njena specifičnost leži u tome da pod uticajem talasa i vetrova vrh, tj. rogić plaže stalno menja oblik).

Brač je i ostrvo čuvenog belog kamena. Bračani kažu da na ostrvu “čovek i kamen žive i stvaraju zajedno od najstarijih vremena.” Bračani kamen ne vade – oni ga “beru”, s poštovanjem i zahvalnošću kao najdragocjeniji plod Zemlje. Ovde su vekovi uronjeni u kamen. I istoriju je brački kamen ušao kad je rimski car Dioklecijan u VI veku od bračkog kamena sagradio sebi velelepnu palatu, u centru današnjeg Splita. Uašo je brački kamen u izgradnju i Bele kuće u Vašhingtonu, u Parlament i Novi dvor u Beču, Parlament u Budimpešti, Namesnička palatu u Trstu…Stigla sam u rano jutro trajektom iz Splita do Supetara, jedinog grada na Braču, gde se održava tradicionalni “Biser mora”.

U dupke punom forumu Waterman Svpetrvs Resorta, festival je svako od nas, zvanica, brojnih učesnika, gostiju, ambasadora, sudija i takmičara i sam otvorio kušanjem pravog “bisera mora”, evropske “kamenice”, morske školjke koja je gotovo u potpunosti nestala iz Europe. Po kamenici prvo iscedite limun i onda je zajedno sa njim usisate u sebe, “direktno iz mora”, čist protein. Ovaj nas je čin sve zajedno angažovao i zaneo i simbolično svakog od nas inicirao u otvaranje festival.

“Biser mora 2024” okupio je vrhunske profesionalne kuvare i konobare, ali i polaznike 37 srednjih ugostiteljskih škola i fakulteta, i strukovne nastavnike koji će se tokom tri dana takmičiti u brojnim kategorijama. Osim njih, u Supetar, jedini grad na ostrvu Braču, stigle su i međunarodne kulinarske sudije,  renomirani chefovi i stručni voditelji cooking showova, master clasova i drugih događanja koji promovišu turističko-ugostiteljsku struku. Ove godine na festivalu je preko 600 učesnika iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Belorusije, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Indije, Italije, Makedonije, Malte, Mauricijusa, Holandije, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Severne Makedonije, Turske, ali i Srbije, o čemu ću posebno pisati. “Biser mora” organizuju Šefovi kuhinja mediteranskih i evropskih regija (ŠKMER), međunarodno udruženje sa sedištem u Splitu.

„Biser mora sjajno je mesto za razmenjivanje iskustava, sticanje novih znanja, otvaranje novih poslovnih saradnji ali i mesto prijateljstva, druženja i dobre zabave. Svi dobro znamo da je autentičnost esencija turizma i da svi koji putuju žele da dožive domaći način življenja destinacije u koju dolaze. U turističkoj ponudi Supetra, taj autentični doživljaj kroz domaću atmosferu, običaje, kulturu i naravno gastronomiju negujemo i kroz projekat Turističke zajednice Grada Supetra “Otključavanje okusa Brača“, gastronomsku priču kojom našu destinaciju dižemo na jedan poseban nivo. Radi se o našoj, originalnoj bračkoj ponudi koja neguje autentične ukuse ostrvskih namirnica i tradicionalnih jela, ali donosi  i moderne reinterpretacije starinskih jela, poslastica i pića“ – rekla je na otvaranju Martina Rendić, direktorka Turističke organizacije grada Supetar.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković podsetila na staru izreku da ljubav ide preko želuca.

„Mi u Dalmaciji smo na to jako osetljivi, na neki način hrana, dobra hrana i piće su središte našeg života, ona predstavlja druženje i prijateljstvo, druženje sa porodicom i na kraju sve priče se vrte oko toga što ćemo sutra kuvati. Tako nam počinje i završava se svaki dan’, rekla je gradonačelnica Supetra.

Ivana Vladović, direktorka Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije podsetila je na projekat brendiranja Dalmatinske marende, kao nečeg lokalno autentičnog.

„Drago mi je što ponovno otvaramo vrata Biseru mora – najvećem gastronomskom događaju, ne samo u našoj županiji, već i na celom Mediteranu. Mi Dalmatinci smo gurmani, cenimo i te kako dobar zalogaj i dobru kapljicu, a TZ SDŽ  je prije nešto više od godinu dana počela aktivno raditi na promociji naše gastronomije i jedinstvene kulinarske baštine kroz projekat Dalmatinske marende. Međutim, valja naglasiti da ova inicijativa nije samo o hrani, već promoviše i dublju priču o našem načinu života, kulturi i nasleđu”.

Na svečanosti otvaranja proglašen je vitez kulinarstva, titula „majstor kuvar 1. reda s plavom lentom“ i „majstori kuvarima sa zelenom lentom“.

“Biser mora” krovno je međunarodno takmičenje ŠKMER-a i gastronomski festival. Iz godine u godine pohađaju ga stotine takmičara iz sveta, a preko hiljadu gostiju prate takmičenja, okrugle stolove, master classove, enološke radionice, cooking showove, gastro izložbe, degustacije, prezentacija strane i domaće kuhinje (tematske večeri). Svoju kulinarsku prezentaciju beogradske manifestacije „Fish fest“ na “Biseru mora 2024” imaće i ambasador Srbije Šefova kuhinja mediteranskih i evropskih regija (ŠKMER) – Nenad Živanović. Izveštavaću o tome, šta Beograd ima da ponudi i ispriča Mediteanu.

(Nastaviće se…)

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

53 Beogradski fashion week

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .