Film / TV Kultura

„Idi i gledaj“ – Počinje 52. FEST: Predstavljen kompletan program

MediaSfera

 

Foto: Dušan Milenković

 

 

Pre nego što 52. Međunarodni filmski festival FEST svečano počne 23. februara uveče, vodeći ljudi ove manifestacije, umetnički direktor Jugoslav Pantelić, producentkinja festivala Vanja Vuksanović, i član Odbora FEST-a Miloš Đukelić, reditelj i producent, obratili su se na uvodnoj pres konferenciji.
Ovogodišnji FEST će otvoriti kratkometražni igrani film „Još jedan dan“ prema scenariju i u režiji glumca Radivoja Raše Bukvića i dugometražni američki film “Bartonova akademija” Aleksandra Pejna, kandidat za Oskara 2024, najavio je umetnički direktor i selektor FEST-a Jugoslav Pantelić.

Festival će 3. marta zatvoriti „Ruski konzul”, poslednji film u kome je igrao jugoslovenski i srpski glumac Žarko Laušević, prema romanu Vuka Draškovića, u režiji Miroslava Lekića.

Kako je Pantelić naveo, slogan 52. FEST-a je “Idi i gledaj”, a inspiracija za slogan dolazi iz istoimenog fima reditelja Elema Klimova iz sredine osamdesetih godina prošlog veka.

Na pitanje o tome koje su poruke glavni fokus filmova u takmičarskom program Pantelić je objasnio da ne postoji ne postoji jedan odgovor na ovo pitanje:

“Svaki film daje svoj odgovor, s obzirom da ne postoji jedna dominatna tema koja je inspirisala autore da snimi ovih 17 takmičarskih filmova. Kao i do sada, dodeljuje se nagrada Beogradski pobednik u kategorijama najbolji film, režija, scenario, glumac, glumica i debi” naveo je Pantelić i dodao:

„Žiri će imati jako težak zadatak, ali i lep, jer se radi o selekciji filmova na koju sam izuzetno ponosan!“

Da podsetimo, u Žiriju Glavnog takmičarskog programa su Radivoje Raša Bukvić, glumac (predsedavajući žirija), hrvatski reditelj Zrinko Ogresta, Nataša Bučar, direktorka Slovenačkog filmskog centra, Biljana Maksić, dramatruškinja i Marko Grabež, glumac.

Prema Pantelićevoj oceni, Fest FOKUS ove godine ima jednu veoma važnu temu, naročito nakon tragedije koja je zadesila našu zemlju protekle godine – nasilje nad decom i mladima.

„Mnoštvo autora inspirisala je ova tema, i to je tema koju ne želim da izbegavam. Tematika je nasilje nad mladima, a tu su autori iz celog sveta, a ja želim da verujem da gledanje ovakvih filmova može preventivno i edukativno da utiče na ljude. Istakao bih jedan od filmova u fokusu, „Čudovište“ Koreda Hirokazu, koji govori o vršnjačkom nasilju.“, rekao je umetnički director Festa.

Član Odbora FEST-a Miloš Đukelić je ocenio da je ove godine festival dobio najbolji program u poslednjih nekoliko godina i da će on realizovati „FEST Pro“, industrijski program kao susret filmskih stvaralaca iz zemlje, regiona, inostranstva, gde će analizirati kuda ide danas kultura, društvo, kinematografija.

Počasnu nagradu Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena našem teditelju Želimiru Žilniku, kao i iranskom režiseru i scenaristi Asgaru Farhadiju.

Žilnik će nagradu primiti večeras u Mts Dvorani na zvaničnom otvaranju, dok će Farhadi dobiti „Beogradskog pobednika“ 29. februara.

U čast Žilnika, biće prikazan njegov čuveni film „Marble Ass“, 24. februara, u 21 čas, u programu „FEST Klasik“ u Jugoslovenskoj kinoteci, a u okviru istog programa publika će 1. marta (18:30h) gledati nagrađivano ostvarenje Farhadija „Sve o Eli“.

Producentkinja festivala Vanja Vuksanović podsetila je na sve tehničke detelje bez kojih 52. Fest ne može da se održi:

Program će se održavati u šest dvorana i osam bioskopskih sala. Ono što je novitet je da će deo festovog programa biti prikazan i u Centru “Sava” u, u adaptiranoj sali 1,  prodaja za Sava Centar počinje 23.02, i to isključivo na stranici tickets.rs, a pred početak projekcija moguće je nabaviti karte i u samom Sava Centru.

“Ovo predstavlja svečani povratak Festa u Sava Centar“, rekla  je ona podsetivši da što se tiče kupovine ulaznica, projekcije koje su u planu za MTS Dvoranu možete kupiti na blagajnama MTS Dvorane kao i na stranici Tickets.rs, za Dom Omladine na blagajnama EInfinity.rs, a za Cineplexx Ušće i Cineplexx Galeriju karte možete kupiti na blagajnama ili na stranici Cineplex.rs, dok se ulaznice za Jugoslovensku kinoteku i Dvoranu kulturnog centra Beograda ulaznice kupuju isključivo na blagajnama tih dvorana.

Na novinarsko pitanje da li ovo znači potpuni povratak FEST-a u Sava Centar, Jugoslav Pantelić se našalio: „Dogodine u Sava Centru” i dodao: “Naravno da se vraća, to je festivalski prostor, kao i MTS Dvorana. Nekima je on prva asocijacija za FEST, međutim ja volim oba prostora i mislim da su oba prostora festivalska i da su oni FEST.“

Kako je Vuksanović podsetila, ove godine na Festu se prikazuje 108 filmova, među kojima je čak šest domaćih filmova.

„Veoma nam je drago da imamo šest domaćih filmova na programu FEST-a. Pored toga, imaćemo 59 gostiju iz inostranstva i regiona, koji će pratiti Fest Pro i ostale programe.“ navela je Vuksanović.

Ona je navela da je za većinu večernjih termina u MTS Dvorani ostalo veoma malo mesta, a da su karte za svečano otvaranje i zatvaranje festivala rasprodate.

Miloš Đukelić je istakao koliko je ponosan na FEST danas i osvrnuo se na programski segment FEST Pro:

„Veoma smo zadovoljni i filmovima koji će biti prikazani, mislim da je ovo jedan od najboljih programa u poslednje vreme. FEST je jedan od najbitnijih događaja kako u Beogradu, tako i u Srbiji, rekao je Đukelić I dodao:  “Kada je reč o mom zaduženju, na Fest Pro, industrijskom delu sa panelima i seminarima, on se dešava i ove godine, postaje na neki način deo tradicije. Fest nisu samo filmovi koji se prikazuju, već i sve ono što se dešava okolo“, zaključio je Đukelić.

52. Međunarodni filmski festival FEST, 23. februara 2024.  svečano otvara film “Bartonova akademija” Aleksandra Pejna, ali i rediteljski prvenac Radivoja Raše Bukvića, kratki film „Još jedan dan“.

Premijere domaćih filmova

U okviru 52. FEST-a, beogradskoj publici predstaviće se domaći reditelji mlađe generacije čija će nova ostvarenja premijerno biti prikazana na festivalu, od toga su tri filma u takmičarskom programu: “Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića (24. 02.), “Jorgovani” Siniše Cvetića (27. 02.) i “Za danas toliko” Marka Đorđevića (01. 03.).

Premijere će imati i domaći filmovi – „Videoteka“ Luke Bursaća, „Los Alamos“ Dejana Vlaisavljevića Nikta, kao i hrvatsko-srpska koprodukcija „Samo kad se smijem“ Elme Tataragić, u kojoj igraju Tihana Lazović i Jasna Đuričić.

Najbolji svetski filmovi

Film Sofije Kopole, “Prisila”, o nevidljivoj strani američkog mita i Elvisovom i Prisilinom odnosu i turbulentnom braku, osvojio je Pehar “Volpi” u Veneciji za najbolju glumicu (Kejli Spejni), a biće u selekciji FEST Masters. Francuski film “Anatomija pada” Žistin Trije, u programu Gala Plus, nominovan je za Oskara za najbolju žensku ulogu, najbolji film, režiju, originalni scenario, montažu.

Za ovaj film Trije je već osvojila Zlatni globus za najbolji strani film i scenario u tandemu sa Arturom Hararijem. “Anatomija pada” ponela je i kansku “Zlatnu palmu”, Evropsku filmsku nagradu za najbolji evropski film, režiju, glumicu (Sandra Hiler), scenario i montažu.

Filmovi koji su nominovani za Oskara

Ostvarenje Džona Glejzera “Zona interesa” iz programa Gala Plus ima pet nominacija za Oskara: za najbolji film, najbolji međunarodni film, režiju, adaptirani scenario i zvuk.

Film je već nagrađen u Kanu Gran prijem, nagradom FIPRESCI kritike i Evropskom filmskom nagradom za najbolji zvuk. Umetnik Hajao Mijazaki na FEST-u se predstavlja animiranim filmom “Dečak i čaplja”, nominovan za Oskara za najbolji animirani film.

Ovo ostvarenje osvojilo je BAFTA nagradu i Zlatni Globus za najbolji animirani film, kao i nagradu Critics Choice Award 2024. Italijansko-belgijsku koprodukciju “Ja kapetan” reditelja Matea Garonea, publika će gledati u selekciji FEST Masters. Film je osvojio na festivalu u Veneciji nagradu za najbolju režiju, a Sejdou Sar za najboljeg mladog glumca, i još nagradu publike za najbolji evropski film u San Sebastijanu, dve EFA nagrade (najbolji evropski film, režija).

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 
Tagovi

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

53 Beogradski fashion week

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .