MediaSfera
Tekst i foto: Šmeker
Za sve koji su profesionalno uključeni u ishranu sportista Šefovi kuhinje mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) poslednjih godina organizuju kulinarske treninge sportske ishrane.
U središtu tih nutricionističko-kulinarskih edukacija koje sprovodi to međunarodno udruženje iz Splita, jelovnici su prilagođeni borilačkim sportovima, sportovima snage, izdržljivosti, estetskim sportovima i sportovima sa reketom. Uz to, polaznici dobijaju stručne savete o ishrani timova, mladih sportista, ali i sportskih veterana, kao i o benefitima različitih namirnica.
Radionice su deo EU projekta Kuhinja Znanja, a ŠKMER ih sprovodi u saradnji s renomiranim stručnjacima sportske ishrane, kao što su Dragana Olujić, službena nutricionistikinja HNK Hajduk, i dr. sc. Vesna Bosanac, specijalistkinja za ishranu sportista s diplomom stručnih postdiplomskih studija pri Međunarodnom olimpijskom odboru u Lozani.
Na treninzima sportske ishrane, cilj je da se polaznici upute u nutritivni sastav različitih grupa namirnica, kako pripremiti, prezentovati i poslužiti predjela, glavna jela, dezerte i međuobroke sportistima na pripremama ili takmičenjima.
„Na ovim ‘hands on’ radionicama profesionalci u ugostiteljstvu imaju priliku da obogate svoje znanje, a tu su i radionice posebno osmišljene i za roditelje i trenere dece sportista. Sve to u cilju pružanja optimalne ishrane tokom sportskih priprema i takmičenja sportista. Ova jedinstvena saradnja osigurava da se savremena gastronomija spaja s naučnim saznanjima o ishrani. Naglasak je i kako unaprediti ponudu jela za sportiste u restoranima i hotelima, jer su oni često ključni gosti u objektima van sezone“ – objasnio je Željko Neven Bremec, glavni edukator i predsednik ŠKMER-a.
Recepte kakve ŠKMER-ovi chef edukatori pripremaju na radionicama su jeli koja su osim nutritivnih benefita i gurmanski izazovnija. Između ostalog, govedina se marinira u posebnim začinskim mešavinama bez natrijum glutaminata i omekšava se svežim ananasom. Pripremaju se domaće energetske pločice, hlebovi od orašastih plodova i banana, brownies sa sirutkom, a špageti se prave od tikvica umesto testenine.
Goveđi stekovi smekšani ananasom u sosu od povrća
Sastojci za 4 osobe
800 g goveđih stekova,
pola ananasa,
2 luka,
2 šargarepe,
četvrtina korena celera,
pola glavice belog luka,
vezica peršuna,
2 kašičice koncentrata paradaiza,
2 dl belog vina,
so, biber
lovorov list,
maslinovo ulje,
Priprema
Goveđe stekove istucite i složite u pleh. Sveži ananas iseckajte sitno i njima pospite stekove. Ostavite da se marinira jedan dan. Stekove zatim osušite, propržite na malo ulja. Izvadite ih na toplo, pa na istom ulju propržite sitno iseckano korenasto povrće. Dodajte koncentrat paradaiza. Kratko propržite i nalijte vinom, a nakon što alkohol ispari nalijte ih vodom. Začinite sa suvim začinima i ananasom iz marinade. Kad prokuva i sos dobije prijatan ukus, vratite meso u posudu, pa dinstajte dok meso ne omekša. Meso izvadite, a sos usitnite štapnim mikserom.
Noke od krompira sa paprikom
Potrebno je
500 g krompira,
1 jaje,
10 g putera,
so, muškatni oraščić,
brašna koliko popije,
crvena sveža paprika,
Priprema
Neoljušten krompir kuvajte oko 45 min. Dok je još topao, oljuštite ga i izgnječite. Dodajte u jaje, začine i puter. Umesite testo dodajući brašno, dok se ne dobije glatka smesa koja se ne lepi za ruke. Razvucite testo na 1 cm debljine i pospite sitno iseckanom paprikom. Zarolajte ga i umotajte u prijanjajuću foliju, pa kuvajte u slanoj ključaloj vodi 20-tak minuta. Izvadite i isecite njoke na željenu veličinu.
Hleb sa orašastim plodovima i semenkama
Sastojci za 1 hleb
Glatko brašno 500 gr,
so 1 kašičica,
šećer 1 kašičica,
suvi kvasac 1 kašičica,
lešnici 2 kašičice,
orasi 2 kašičice,
pistaći 2 kašičice,
čia semenke 1 kašičica,
susam semenke 1 kašičica,
maslinovo ulje 2 kašičice,
voda -300 ml
Priprma
U posudi za mešanje, pomešajte suve sastojke. Zatim dodajte seckane orašaste plodove i semenke i pomešajte. Na kraju dodajte ulje i vodu, te izraditi dlanom testo. Ostavite sa strane dok se ne udvostruči. Izvadite iz posude u kojoj se testo dizalo, pa premesite i oblikujte veknu hleba. Zarežite površinu, pa opet ostavite da se diže oko 30 minuta. Dignuti oblikovani hleb peći u zagejanoj pećnici na 175℃ 30 minuta.
Hleb od banane
Sastojci za 1 hleb u kalupu
brašno glatko 250 gr,
šećer 250 gr,
prašak za pecivo 1/2,
soda bikarbona 20 gr,
so 1 espresso kačičica,
banana 250 gr,
biljno ulje 125 gr,
mleko 300 ml,
jaja 4 komada
Priprema
U posudi pomešajte suve sastojke. Dodajte izrednane banane i ostale sastojke, pa umesite mekano, skoro tečno testo. Izlijte smesu u nauljeni kalup za hleb. Pecite na 160℃ pola sata, pa još 15 minuta na 130 ℃. Izvadite iz pećnice i malo ohladite pre vađenja iz kalupa.
Pratite nas i na našim društvenim mrežama:
Dodaj komentar