Kolumne Sizifov posao

Milica Ašćerić: Nula je put do sreće

MediaSfera

 

 

Piše: Milica Ašćerić

Foto: Đorđe Kojadinović

 

 

Zaista ima zanimljivih ljudi. Volim da ih posmatram i osluškujem.
Slikarka kaže da su mnogi talenti prestali da slikaju kada su izgubili inspiraciju i dodala da zato njeno slikanje ne zavisi od inspiracije već od nje same, njene želje. Ako želi da slika ona taj dan slika bez obzira da li ima početnu ideju vodilju ili je nema. Shvatila sam da se i meni dešava slična situacija, ne često, ali nekada zaista nisam sigurna odakle da počnem sa pričom. Kolumna je zahtevna forma, jer traži poentu, nit koja treba da (raz)veze priču, obrte i dramaturgiju koja nije neophodna ali poželjna jeste, svakako. Danas nemam ni taj momenat, ali imam želju. Imam obavezu prema čitaocima koji su već pitali: „Kad stiže priča?” Mislim se – koja priča, nema je.

Obično kad nema inspiracije imam neko dešavanje ili me pucaju emocije.

Ne postoji danas ni taj emotivni naboj da sam (pre)srećna ili tužna, da sam ljuta… Više sam pomirljiva… Nekako ne mogu ni taj osećaj negativnosti da probudim u trenucima sreće i mira. E pa dobrooo i to je nešto. Mada, kada imamo tu mrvicu negacije, to neko pritajeno zlo koje nas žulja koje treba da izbacimo, o kome treba da se pobrinemo da hirurški bude odstranjeno iz našeg života, tada sam verovali ili ne najinspirisanija da se uhvatim u koštac sa tom mračnom emocijom. Ovako, šta? Nema toga.  Nema priče.

Htela sam da proverim teoriju ove slikarke da li je dovoljno da samo sednem za računar i nešto skuckam bez da konkretno znam čime ću da se bavim, koja priča će me pokrenuti… Znate šta? Slikarka je u pravu. Slikarka ne samo da inspiriše svojim umetničkim darom već i svojom teorijom da nam za umetnost ne treba inspiracija. Verujte, ne treba nam. Možemo samo da zaželimo i jednostavno to da uradimo.

Znate li ono – ako možeš da poželiš, možeš i da ostvariš. Ako ste sebe već videli u nekoj situaciji, onda ste sigurno i sposobni da budete akter iste. Ako se ne plašite neuspeha onda je izvesno nadati se uspehu, jer nećete odustati zato što nešto nemate. Ako nemaš napravi, stvori, nađi način, rizikuj, postani, budi… I ne mora niko drugi da nas inspiriše može i  naša sreća da bude dovoljno inspirativna da pored zahvalnosti osećamo i potrebu da je zadržimo novim stvaranjem. Sve će proći, pa i taj osećaj mira. Proći će, ali ono što sam naučila je da apsolutno niko nije odgovoran za naše stanje duha. A mirni smo samo kada smo zadovoljni svojim nesavršenim životom. Nesavršeno delo je isto nešto iako nije remek.

Shvatila sam da sam ja od onih osoba koje u tom nekom stanju mirovanja i duhovnog zadovoljstva zapravo nemaju šta mnogo da kažu. Danas je o sreći bolje ćutati, jer se društvo hrani samo našim problemima. Naravno da svako od nas ima  neke svoje dnevne obaveza, rutine, zadatke, ciljeve… ali ja na to ne gledam kao na skupinu problema već na skupinu mogućnosti koje su mi date, zato što – ja to mogu!

Otvorila sam i Instagram stranicu za moje urduženje Maya_fit_by_Milica_Asceric (link ko hoće da zaprati: https://www.instagram.com/maya_fit_by_milica_asceric ) da ne gušim moj privatni profil na ovoj mreži. Znate, ne treba mešati babe i žabe iako je sport sastavni deo mog života. Moj lajfstajl. Kažu mi: „Jaoooo, kako ćeš sada stranicu startovati od nule?! Što nisi kupila već formirani profil sa pratiocima?!” E moji dobri dragi i (ne)pošteni ljudi, ja sam sve u životu startovala i stvorila od nule i ni za šta nisam imala prečicu, odskočnu dasku, kanap da se uspenjem na lestvicu više i presrećna sam zbog toga. Dok drugi drhte pred tom „nulom” ja sam opčinjena i opijena činjenicom što mi je dato da ni od čega stvorim nešto, načinim magiju, da gledam kako nešto čisto i zdravo raste… Pretvara se u remek-delo. Nije veliko to što je veliko, već ono što raste. Kada imate formirani profil on zahteva ozbiljan čistač od kukolja, a ovde „od nule” nema puno prostora za „kukolj družinu”.

Još nešto i neću da dužim, kada budete spremni da od nule krenete ma šta to bilo i na koje god polje života se odnosilo, vama nikada neće trebati inspiracija za stvaranje jedinstvenog umetničkog dela, kreiranje lične slobode u radu, pokretanje novog Insta profila ili pisanje naizgled obične kolumne. I, tako se i ova kolumna „naslikala” od nule, jer sam imala želju vam ispričam baš ovu priču.

Kad imate zanat u rukama, alat može biti samo želja. Krenuti od nule nije strašno, ali postati nula jeste.

Zaželela, omogućila i stvorila svoju srećnu priču,
što i vama savetuje,

Milica A.

 


Milica Ašćerić

Rođena je u Beogradu, na Božić 1984, kao treće dete, a prva devojčica. Posvećena je sportu kao osnivač Sportsko-rekreativnog udruženja „Maja Fit 2016”, koje je nazvala po svojoj kćerki Maji. Majka je troje dece (Aleksandar, Maja i Lazar), kojima je posvetila svoju prvu ilustrovanu knjigu za decu „Smejuljci” (2021).

Radi kao brend menadžer magazina „Blic žena” i dnevnih novina „Blic” u kompaniji Ringier Serbia. Završila je Master akademske studije Komunikologije, na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu (2023), zvanje – master komunikolog. Nosilac je brojnih diploma i priznanja iz različitih oblasti.

 


 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .