Književnost

Tanja Maletić dobitnica prve nagrade na konkursu „Milan Dunđerski“

MediaSfera

 

Foto: Aleksandar Jočić

 

Naša autorka, pesnikinja Tanja Maletić dobitnica je prve nagrade na konkursu  „Milan Dunđerski“ u kategoriji – studenti ‒ pesme na srpskom jeziku.
U obrazloženju nagrade dr Ana Stjelja, predsednica žirija napisala je:

„U ovoj kategoriji, umetnički najuspelija i humanistički misaono najdublja pesma je pesma pod naslovom „Gavran” (šifra AVIS RARA) čiji je autor Tanja Maletić iz Beograda. Ovo je suštinski introspektivna pesma koja se bavi temama egzistencijalizma i potrage za smislom u svetu okaljanom ravnodušnošću, pohlepom i besmislom „savršenog” života. Upotreba vrlo živih, ali mračnih slika (gotovo distopijskih), dodaje misteriozan ton čitavom pesničkom narativu. Gavran je oličenje demonske sile koja sve ono dobro, iskreno i autentično želi da povuče na dno, u sam ponor pakla.

Pesnikinja vrlo hrabro iznosi kritiku na račun onih koji su svoje vrednosti i ideale menjali za materijalnu korist. Pesnikinja dovodi u pitanje vrednost težnji ka slavi i priznanjima, naglašavajući dubok osećaj praznine koja često prati takva dostignuća. Pesma podstiče introspekciju i naglašava samosvest, sugerišući da se prava sreća ne nalazi u spoljašnjim i materijalnim vrednostima, već u nečijoj povezanosti sa autentičnošću i odlikama jednog vrlog čoveka. Ponavljajući motiv prozora od slonovače, pesnikinja sa ironijom gleda na sve one koji su dušu prodali za malo materijalnog užitka.

Ovaj pojam je pojačan kontrastom između prozora od slonovače i betonskog kraljevstva, gde preovlađuju društvena očekivanja i materijalizam. Pesma istražuje i stvaralačku borbu i istrajnost u toj borbi. Kako pesma napreduje, pesnikinja sve više razmišlja o smrti i prolaznoj prirodi života. Postoji osećaj rezignacije i prihvatanja neizbežnog, ali i odlučnost da se traži cilj čak i u suočavanju sa neizvesnošću.

Završni stihovi daju živopisnu sliku pustog sveta u kome su snovi izbledeli, sreća samo daleko sećanje, a potraga za čovekom mučni poduhvat. U ovoj pesmi autorka naglašava zagonetnu i neuhvatljivu prirodu potrage za značenjem i smislom postojanja. Pesma „Gavran” poziva na ispitivanje egzistencijalnih tema, pozivajući čitaoce da razmisle o sopstvenim vrednostima i težnjama u potrazi za istinskom srećom, u svetu koji se ponekad može činiti besmislenim. Autentična upotreba simbolike i bogatstvo pesničkih slika doprinosi dubini i rezonanciji same pesme koja, nesumnjivo, na čitaoca ostavlja dubok trag.“

Nagrada će biti dodeljena na svečanoj ceremoniji u Srbobranu, 22. februara 2024. godine, na dan pesnikovog rođenja.

Pesnička nagrada „Milan Dunđerski“

Na inicijativu profesora Srbobranske gimnazije Milana Đorđevića, Narodna biblioteka Srbobran je 2019. godine ustanovila pesničku nagradu „Milan Dunđerski” sa željom da se njegovo ime trajno sačuva, a da njegovo delo inspiriše mlade pesnike. Nagrada se dodeljuje u dve kategorije: za najbolju pesmu učenika srednje škole i za najbolju pesmu studenata u zemlji i inostranstvu. Na konkursu učešće uzimaju mladi pesnici koji pišu na srpskom i mađarskom jeziku. Žiri za pesničku nagradu čine: dr Ana Stjelja (predsednica), dr Hargita Futo Horvat i dr Čila Utaši (članice).

Tanja Maletić

Tanja Maletić je rođena 2. jula 1999. godine u Beogradu. Diplomirala je na katedri za germanistiku Filološkog fakulteta na Univerzitetu u Beogradu. Naučila je da čita sa dve godine i od ranog detinjstva se bavi pisanjem poezije te su tako njeni prvi radovi objavljeni u dečijim časopisima “Vitez” i “Svetosavsko zvonce”, a potom tokom srednjoškolskih dana njeni radovi su objavljivani u časopisu “Ogledalo” kao i u “Srpskom književnom listu”.

Tokom studija su njeni radovi bili objavljivani u časopisima “Špasovnik”, “Suština poetike” i na sajtu “Onlajn poezija”. Tanja govori srpski, engleski, nemački i ruski jezik. Interesuje je umetnost te se pored čitanja i pisanja bavi crtanjem i slika.

Tanja je doktorand je na katedri za germanistiku Filološkog fakulteta na Univerzitetu u Beogradu.

Objavila je 2022. zbirku poezije pod nazivom “Pesme bdenja i snoviđenja”, izdavač MediaSfera.

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .