Edionica Kolumne

Edi Saša Đorđević: NVO

MediaSfera

 

 

Piše: Saša Edi Đorđević

Foto: Nenad Bocko Živanović

 

 

Moja današnja tema, bez obzira na naslov, nisu nevladine organizacije, za koje se koristi ta skraćenica, a koje već decenijama pokušavaju da vedre i oblače u Srbiji, zastupajući interese stranih faktora, bogato plaćene njihovim novcem. Imao bih, još kako, da kažem koju o radu raznoraznih udruženja, fondova, žena u određenoj boji, zastupnika prava višebojnih i višeslovnih veselih dečaka i devojčica i mnogim drugima, iza čijeg delovanja uglavnom stoji neka politika i prljavi interesi. Nekada verovatno i hoću, ali ne danas.
Danas ovu skraćenicu koristim za igru našim pismima, slobodno mogu reći istočnim i zapadnim; napisana ćirilicom, ova slovna konstrukcija glasi HBO, a ako je takvu pročitamo kao latiničnu, dobijamo skraćeni naziv jedne od najjačih svetskih pretplatničkih televizijskih mreža, američkog distributera igranih filmova i serija, dokumentarnog programa i tako dalje i tako dalje.

Prošle nedelje, srpske ljubitelje kinematografije obradovala je vest da je Miloš Biković, o čijem liku i delu nema potrebe da ovde išta kažem jer je sve više nego jasno, dobio ulogu u trećoj sezoni jedne od najboljih serija rečenog distributera, čije će snimanje početi uskoro. Miloš je, verovatno, najpopularniji glumac u Rusiji, vrhunski je umetnički ambasador naše zemlje i, u šta sam se neposredno uverio, sjajan momak. Sve mu odlično ide od ruke već duže vreme, a početkom ove godine je postao otac, dobio ulogu u američkoj seriji…

Ali, senku na njegovu sreću je, ničim izazvano, bacilo Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine objavom na izvesnoj društvenoj mreži da je ulogu dobila “osoba koja podržava genocid i krši međunarodno pravo”. Da Bog sačuva! Miloš, umetnik, taj mirni čovek, iskreni vernik, mladić koji nije ni mrava zgazio, po njima je neko ko podržava genocid?! Valjda zato što nije pljunuo na one koji ga drže kao malo vode na dlanu. Objava je izazvala burne reakcije i naposletku rezultirala odlukom rečenog distributera da zameni Miloša nekim drugim glumcem.

Na taj način, ta kompanija je postala neka vrsta nevladine organizacije, pošto je direktno umešala politiku u svoj rad koji bi trebalo da bude isključivo kinematografski (a i inače u svojim delima često propagira isto što propagiraju mnoge NVO). Srpski glumac nije, daleko bilo, optužen za finansijski kriminal ili neko delo iz oblasti seksualnih delikata kojima je filmski svet pretrpan u poslednje vreme i za šta bi moglo da bude očekivano i opravdano da bude izopšten. Oblaćen je izjavom političara koja nema nikakve realne osnove. Strahujući za moguće poslovne posledice, produkcija je odlučila kako je odlučila. Hm!

Zašto hm? Zato što su, logično, pre dodeljivanja uloge i potpisivanja ugovora, nadležni iz redova HBO-NVO-a znali ko je Miloš Biković. Znali su da je Srbin, da voli i svoju zemlju i Rusiju, u kojoj je njegova karijera prosto eksplodirala, da mu je, pre nekoliko godina, lično Vladimir Putin zakačio na grudi orden – Medalju Puškina. Znali su takođe da su Rusi “loši momci” savremenog sveta i da im Srbija kao takvima nije uvela sankcije, uprkos pritiscima zapadnjačke civilizacije. Znali su sve što je ukazivalo da bi moglo da bude problema zbog angažovanja našeg glumca. Ipak, potpisali su ugovor. Onda se desilo što se desilo, za svega par dana. Jesu li pretrpeli štetu? Ne! Naprotiv! Pokazali su svima da su deo “civilizovanog sveta” koji se, jelte, gnuša ratnih zločina, genocida i kršenja međunarodnog prava. Ekspresno su odstranili “uljeza”. Zaštitili su svoj biznis i verovatno dobili nove fanove. Štetu je pretrpeo samo naš Miloš, koji je bezrazložno razapet na krst nečoveštva te izbrisan sa spiska aktera. I tu nije kraj, jer je realno moguće da su mu zatvorena vrata na Zapadu i za mnoge druge serije i filmove. Sramota!

Povodom ove mučne situacije, Miloš se oglasio odmerenim i jasnim saopštenjem. I tako srpskim: neće se poklanjati narativu koji ugrožava njegov integritet, u najkraćem. U drugačijim okolnostima, u drugom smislu, isto je Lazar poručio Muratu. Ili Novak tvorcima histerije oko Kovida 19. Lazar je poživeo makar koji sat duže od Murata i uzdigao se u večnost i carstvo nebesko, a Novak je ipak postao najbolji teniser sveta svih vremena. Dakle, ne brinem ja za Miloša, tek će on umetnički da raste.

Ali, brinem kako će HBO-NVO da mu pronađe adekvatnu zamenu. Možda bi mogli da porazmisle o Vladimiru Zelenskom. Glumac je, dokazao se ulogom ukrajinskog predsednika, na pravoj je strani, ne podržava genocid i ne krši međunarodno pravo. Meni je i lično posebno drag, pošto smo igrali istu rolu – prvog čoveka Ukrajine. On sebe, u stvarnom životu, a ja Viktora Janukoviča, u američkom filmu My son Hunter.

Toliko za ovaj put. Do sledeće prilike, svako dobro!

 


Saša Edi Đorđević

 

Rođen je na Božić 1969. godine, u Smederevu, gde živi i radi. Otac je jedne divne Sare. Diplomirani je oficir policije, po činu potpukovnik. Autor je pet romana (JaničarUstanikČetnikDoktor i Umetnik), filmskog scenarija Leptir i pozorišne duodrame Ustanik te koautor dve pripovetke (Golubica i Leptir) i filmskog scenarija Majka. Član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Republike Srpske. Pevač je, basista, tekstopisac i kompozitor rok benda Patrias, koji je objavio dva albuma (Put i Imperator). Kao kaskader i glumac je učestvovao u snimanju mnogih domaćih i stranih kinematografskih ostvarenja.


 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .