Lifestyle

Nekretnine kao uvek pouzdan izbor za ulaganje u nestabilnom ekonosmkom okruženju

MediaSfera

 

 

Foto: Pexels

 

 

Usled višemesečnog opadanja vrednosti novca, za mnoge je logičan izbor postalo ulaganje u nekretnine – bilo da se radi o stanovima, kućama, vikendicama, ili sve popularnijim parcelama, placevima i garažama. 
Investiranje u nekretnine često proizlazi iz želje za očuvanjem vrednosti imovine i stvaranjem dodatnog prihoda kroz iznajmljivanje, čime se kompenzuje svakodnevni gubitak vrednosti novca.

S obzirom na inflaciju, porast cena energenata i materijala, povećanje kamatnih stopa u bankama i moguće ekonomske šokove, pad cena nekretnina se ne očekuje ni u 2024. godini, što čini trenutak povoljnim za ulaganje. Međutim, postavlja se pitanje – koji tip nekretnine je najisplativiji: stan, vikendica, apartman ili garaža?

Nastavak donosi sažet prikaz prednosti svake od ovih vrsta nekretnina, kako bi vam pomogao u donošenju odluke o tome koja je najisplativija za vaše ulaganje.

Koliko je isplativa kupovina stana?

Stanovi su tradicionalno popularni među nekretninama kako kod nas tako i globalno. Čak se i stručnjaci slažu da je to jedan od najboljih načina ulaganja novca, s obzirom na nedovoljno razvijeno tržište kapitala. Jedna od strategija za ulaganje štednje jeste opcija izdavanja stana na dan.

Na primeru Beograda, stan od 41m2 na Novom Beogradu može se nabaviti za 82.000 evra. Za izdavanje stanova Beograd, slične kvadrature, mesečno se može očekivati iznos od 400 evra i više. Da bi se povratio uloženi novac kroz najam, vlasniku bi trebalo oko 20 godina.

Činjenica da je Beograd glavni studentski centar s bogatstvom aktivnosti i poslovnih mogućnosti svakako doprinosi kontinuiranom interesu kada je u pitanju prodaja stanova Beograd. Ovo jasno potvrđuje da je ulaganje u nekretnine veoma profitabilno.

Da li se isplati ulaganje u vikendicu?

Poslednjih godina, kuće za odmor i lokacije za bekstvo od gradske gužve i brzog tempa života sve više dobijaju na ceni. Ovaj trend je u velikoj meri podstaknut pandemijom i potrebom za izolacijom.

Za razliku od prodaja kuća u Beogradu, vikendice i kuće za odmor postaju mnogo atraktivnije za ulaganje.

Na primer, na Zlataru, gde se beleži porast izgradnje novih nekretnina, cena za iznajmljivanje vikendica po danu varira između 25 i čak 100 evra za luksuznije opcije. Razmatrajući ove iznose pri punoj popunjenosti kapaciteta tokom meseca, moguća dobit bi se kretala između 750 i 3.000 evra, što na godišnjem nivou iznosi 9.000, odnosno 36.000 evra.

Da li je vlasništvo nad garažom finansijski isplativo?

Cene garaža su u stalnom porastu, što navodi sve više ljudi da investiraju u ovu vrstu imovine. Na primer, garaža površine 12m2 u suterenu novije zgrade na Zvezdari košta 19.000 evra. S druge strane, mesečni zakup parking mesta u prestonici varira od 100 evra pa naviše, u zavisnosti od veličine i lokacije.

Dakle, ako odlučite da kupite parking prostor i da izdavanje garaže dopunjava vaš mesečni budžet sa, na primer, 125 evra, moglo bi da vam se isplati u narednih desetak godina.

Ipak, treba razmotriti i dodatne činioce u jednačini poput troškova održavanja i šireg interesovanja za parking u toj oblasti pre nego što se krene u donošenje odluka.

Takođe, pametno je istražiti i druge investicione mogućnosti koje pružaju oglasi za nekretnine Beograd i ostatak Srbije, a koje bi mogle doneti veći finansijski povrat u dužem periodu.

Koliko je profitabilno ulaganje u apartmane?

Investiranje u apartmane kao izvor prihoda predstavlja zanimljiv izbor već duži niz godina na tržištu nekretnina. Lokacije poput obale, planinskih predela, pa čak i termalnih banja nude širok spektar mogućnosti, od osnovnih i pristupačnih, do sve više traženih luksuznih opcija.

Uzmimo za primer potpuno opremljen apartman na udaljenosti od 900 metara od Kraljevog Trga na Zlatiboru. Dnevna cena izdavanja nekretnina se kreće od 35 evra. Takođe, postoje opcije za mesečni najam nameštenih dvosobnih apartmana sa cenama od 480 do 700 evra, dok se jednoiposobni apartmani iznajmljuju po ceni od oko 50 evra na dan.

Razmotrimo i kupovinu apartmana u atraktivnoj sredini kao što je Kopaonik, nedaleko od žičare Sunčana dolina. Za takvu nekretninu od 56 kvadratnih metara bi trebalo izdvojiti 100.000 evra. Ukoliko iznajmite taj apartman na duži period, možete očekivati da se vaša početna investicija isplati za približno devet godina.

Ulaganje u nekretnine: Stabilnost i potencijal rasta vrednosti

Investiranje u nekretnine bilo kog tipa se pokazalo kao stabilan i otporan način ulaganja kroz godine. Generalno govoreći, i pored raznih ekonomskih padova i recesija, tržišna vrednost nekretnina nastavlja da raste, što ih čini privlačnim izborom za ulaganje štednje ili kapitala.

Ipak, važno je da se pažljivo analiziraju faktori poput trenutne potražnje i mogućnosti za generisanje prihoda kroz izdavanje, koji mogu uticati na potencijalni povrat investicije.

Prilikom razmatranja ulaganja u nekretnine, bitno je detaljno istražiti tržište, pažljivo odabrati lokaciju i tip nekretnine, te biti spreman na moguće rizike i izazove koji prate takvu vrstu investicije.

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 
Dodaj komentar

Click here to post a comment

Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .