Istorija

Hitlerova direktiva o napadu na Jugoslaviju izložena u Narodnom muzeju Srbije

MediaSfera

 

 

Foto: Muzej žrtava genocida

 

 

Direktiva broj 25 kojom je nemački kancelar Adolf Hitler 28. marta 1941. godine naredio napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku, artefakt do koga je Srbija došla u posed na aukciji u Sjedinjenim Američkim Državama, od danas je izložen u Narodnom muzeju u Bogradu.
Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić izjavio je da je taj artefakt, od izuzetne važnosti za istoriju, otkupljen na aukciji u SAD po izuzetno povoljnoj ceni za tu vrstu arhivalija od 42.500 američkih dolara.

Prema njegovim rečima, Srbija je na aukciji učestvovala sa 16 anonimnih učesnika, a prethodno su stručnjaci Muzeja žrtava genocida detektovali dokument i utvrdili njegovu autentičnost.

Ristić je istakao da je Muzej o aukciji obavestio, po standardnoj proceduri, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da su nakon toga odobrena sredstva, a da je procedura trajala šest dana.

Govoreći o Dekretu broj 25, Ristć je rekao da je to dokument koji u svojoj trećoj tački sadrži naredbu za bestijalno bombardovanje Beograda koje je usledilo 6. aprila 1941. godine i da je zbog svog sadržaja to „zastrašujući dokument“.

Ristić je objasnio da izloženi dokument sadrži i instrukcije da se deo teritorije Kraljevine Jugoslavije ustupi Bugarima i Rumunima i da se odmah po okupaciji pojača hrvatski entitet unutar okupirane teritorije kako bi se pojačao animozitet između Srba i Hrvata.

„Taj animozitet se na kraju pretvorio u bratoubilački rat kada je 10. aprila 1941 godine uspostavljena Nezavisna Država Hrvatska. Dakle, ovaj dokument je svojim sadržajem proizveo okupaciju naše zemlje, rasparčavanje, brutalnu smrt stotine hiljada ljudi, pripadnika srpskog naroda koji su stradali u genocidu koji je nad njima izvršila Hrvatska“, rekao je Ristić.

On kaže da je zastrašujuće kad shvatite da je to parče papira koje je proizvelo strašno stradanje Srba, Jevreja i Roma.

„To je jedan od dva dokumenta u čitavoj našoj istoriji, pored objave rata Austrougarske Kraljevini Srbije 28. jula 1914. koji su sudbinski promenili istoriju srpskog naroda i uvela ovo podneblje u dva svetska rata“, obrazložio je Ristić.

Dokument će biti izložen do 18. februara 2024 godine u Narodnom muzeju, istakao je Ristić, ukazavši da će nakon toga biti upućen Narodnoj biblioteci na analizu i restauraciju.

Ristić je istakao da dokument, sem autentičnog potpisa Adolfa Hitlera, sadrži i potpise njegovih saradnika, a da će analize utvrditi o čijim potpisima se radi, tako da će nas „nova saznanja o dokumentu tek iznenaditi“.

Dokument je izdat u 13 primeraka, u Srbiju je stigao „drugi original“, a sudbina ostalih primeraka i dalje nije poznata, zaključio je Ristić.

Ovaj izuzetni artefakt biće izložen sve do 18. februara 2024. godine, a u povodu obeležavanja nastupajućeg nacionalnog praznika Sretenje – Dan državnosti Srbije.

Šta piše u Hitlerovoj direktivi broj 25

Ovaj dokument, čiji je sadržaj označio početak Drugog svetskog rata na celokupnoj teritoriji Kraljevine Jugoslavije, a do njega je došlo u ranim jutarnjim časovima 6. aprila 1941. godine, uporediv je po svome značaju sa telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austro-Ugarskog Carstva od 28. jula 1914. godine.

Izdajući naređenje za početak združenih borbenih dejstava protiv Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Grčke, nemački kancelar Adolf Hitler ovim dokumentom označio je početak četvorogodišnjih dramatičnih borbi I bezmernog stradanja civilnog stanovništva, a posebno pripadnika srpskog naroda.

Pored ostalog, ovaj dokument sadrži i eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije delovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj, kao i to da će ,,političkim obećanjima Hrvatima biti pooštrena unutrašnja politička zategnutost u Jugoslaviji“.

Sadržaj ove direktive rezultirao je, pored ostalog, i stvaranjem svih neophodnih preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske, odnosno za otpočinjanje genocida nad pripadnicima srpskog naroda na njenoj celokupnoj teritoriji.

Ovaj neprocenjivo vredan dokument i istorijski izvor koji se sada nalazi u posedu Republike Srbije istovremeno je predstavljao i zloslutni nagoveštaj brojnih dramatičnih, tragičnih, ali i herojskih događaja koji su obeležili razdoblje Drugog svetskog rata na čitavom prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije.

Nedavnom kupovinom ovog prvorazredno značajnog istorijskog izvora, Republika Srbija, njen predsednik i Vlada, još jednom su demonstrirali odlučnost i postojanje stručnih i svih drugih potrebnih logističkih resursa na osnovu kojih je moguće da se pristupi sistematičnom, stručnom i kontinuiranom povraćaju pokretnih kulturnih dobara u našu zemlju, odnosno kupovini onih jedinica istorijskog, kulturnog, umetničkog I drugog nasleđa od značaja za istoriju i kulturu srpskog naroda, kao I celokupne Republike Srbije, kaže se u saopštenju Muzeja žrtava genocida.

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .