Kolumne Sreda u tri reda

SREDA U TRI REDA – Svetom mir

MediaSfera

 

 

Kolumna predstavlja kratku i dinamičnu formu obraćanja čitaocima i to kroz: Red Pregleda namenjen je aktuelnom, izdvojenom događaju iz sveta religije i kulture, nije analiza zbivanja, već predloženo zajedničko čitanje i pitanje. Red Pogleda je namenjen da skrene pažnju i oko na stvaralaštvo i nove ideje iz sveta umetnosti, zanata i kulture. Prepo(r)uka koja sledi je zamišljena kao objedinjenje dva prethodna reda. Ona usmerava i ukrepljuje duh, da ne zaostaje za telom koje hoda u svetu.
Autor: Danijela Marković

Fotografija: Anđela Grozdanić

 

Pregled

Pregledati ne znači samo preleteti i prelistati, već izdvojiti ono što pregleda i vaša osećanja i budi pažnju, ali i zadivljuje i tera nas da budemo bolji i veći. Praznični dani izdvajaju se i po darovima i darodavcima. Ko su darovani? Izdvajam pored okrilja porodičnog, crkvenog, komšijskog i sličnog kriterijuma i one koji neumorno rade da pomognu svima. Versko dobrotvorno starateljstvo, dobrotvorna organizacija Srpske pravoslavne crkve Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, kojim koordinira vikarni episkop toplički g. Petar, a koje postoji 57 godina i dnevno deli dve hiljade obroka uz pomoć volontera. Podelilo je i u praznične dane obroke, pomoć, garderobu, pažnju i vreme sa sugrađanima. Dobrotvornih organizacija je puno, vredno rade i nažalost ne mogu stići do svakog potrebitog, ali razrojava se dobro delo kao i dobri ljudi, pojedinci. Izdvajam oca Marka Jeftića koji pri Hramu Uspenja Presvete Bogorodice sa zajednicom u Mladenovcu skuplja priloge za božićne dečije paketiće, vodi računa o korisnicima Doma za starije. Jednu mladu Anastasiju Vujić sam upoznala na TV gostovanju i shvatila da je za nju filantropija životni izbor i put, iako ima osamnaest godina, a sa dvanaest je započela prve akcije dobrotvorne i posete dečijim bolnicama, darivanje, razgovor i ohrabrivanje roditelja i obolele dece. Njeni roditelji je prate i često ostaje usamljena u svojim podvizima, ali ne odustaje, i evo stiže i do vaših očiju u nadi razrojavanja dobrih dela.

Pogled

U danima kada o jednom Rođenju svedočimo, razgovaramo, čestitamo i radujemo se, svedoci smo i smrti i prolaznosti. Zato je Rođenje Hristovo početak, pomirenje i nada za večnošću. Odlazak profesora Svetomira Bojanina o-bojila je i sve-pomirila vest i o dostojanstvenom životu, i o dostojanstvenom odlasku u danu svoje slave. Pominjem profesora koji ne samo da je ljude, oblasti, nauku i veru mirio, već se i bavio humanitarnim predanim radom i svoje savete razdavao kao Sveti Kozma i Damjan. Utemeljio je neuropsihijatriju na našim prostorima i njegovim imenom se zove Institut za dečije mentalno zdravlje. Govorio je o školovanju i deci u tom sistemu, šta i kako vaspitava sistem, a kako ljubav. Malo pogleda je dva naša oka da pročitaju sve što je napisao i malo reči da nabrojimo sve kojima je pomogao. Gde pravednici obitavaju odlučuju i naše molitve i sećanje, pored Božije volje. Da pomenemo i pamtimo Svetog Mira.

Prepo(r)uka

Budimo sveti kao što je Bog naš. Budimo ljudi kao što je Bog naš. Budimo dobrodavci kao što su svi Svemiritelji, dobročinitelji, budimo ljudi.

 


Danijela Marković

Danijela Marković je pravoslavni teolog i religiolog, a javnost je najviše prepoznaje kao kulturologa. Bavi se promocijom kulture, dijaloga među kulturama, a najpre među ljudima. Oni koji je dobro poznaju kažu da ima lice izoštreno preosetljivošću i obasjano duhovnom intuicijom.

Ta intuicija je dovodi do novih izazova i uvida koje deli sa čitaocima organizujući mnoge kulturne događaje, a u saradnji sa drugim urednicima – i publikacije koje okupljaju imena iz akademskog sveta i njihove radove.


 

 

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 

 
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .