Medijske inicijative

FIJET Srbija dodelio nagradu „Milorad Rajčević“ 2023.

MediaSfera

 

 

 

Udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu FIJET Srbija, deo Svetske federacije FIJET World, dodelilo je nagradu “Milorad Rajčević” na svojoj godišnjoj skupštini.
Nagrada “Milorad Rajčević” dodeljuje se stranim i domaćim novinarima i piscima u turizmu za tekstove i tv reportaže o Srbiji.

Stručni žiri za dodelu nagrade u sastavu: Marina Jablanov turistička novinarka, Vladimir Jovanović, turistički novinar i Kamenko Milenković, urednik RTV, nisu imali nimalo lak zadatak da među prijavljenim medijskim sadržajima izaberu najbolje.

Ovogodišnji dobitnici nagrade “Milorad Rajčević” su Smiljana Popov iz Beograda, autorka i urednica tv serijala “Srbija za početnike” za epizodu “Pazova za početnike”,  Maja Zagoričnik iz Kranja (Slovenija) za filmsku reportažu “LilaLo festival optimizma v Loznici” i Goran Gazdek iz Virovitice (Hrvatska), direktor međunarodnog festivala “Fra Ma Fu”, za pisanu reportažu “Golubac – tamo gde je Dunav najširi”.

Dodeljene su i povelje FIJET Srbija: Gordani Momčilović za autorski tekst objavljen u Al Jazeera Balkans “Antička Medijana u Nišu: mnogo više od arheološkog lokaliteta” i Draganu Todoroviću za studiozno delo “Vinske manifestacije i jedinstvena turistička destinacija Aranđelovac-Topola”. Posebna zahvalnica FIJET Srbija dodeljena je Gradu Loznici koji je bio domaćin svečanosti i višegodišnja podrška aktivnostima FIJET Srbija.

Milorad Rajčević

Prvi Srbin koji je proputovao ceo svet, na puteševstviju dugom 120.000 kilometara i svoje doživljaje-putopise redovno objavljivao u tadašnjem beogradskom „Malom žurnalu“. On je duže od tri decenije putovao po svetu, hemisferu je obišao šest puta. Na vizit karti mu je kao zvanje jednostavno stajalo: svetski putnik.

Na prvo putovanje krenuo je sa petnaest godina i od tada je putovao peške, na biciklu i motorciklu, kolima, železnicom, na slonu, nosili su ga u rikši. Na dug put oko sveta ispratilo ga je pola Beograda 14. marta 1910. godine i kralj Petar mu je poželeo srećan put.

Bio je na visovima Kilimandžara i Tibeta, plovio Tihim okeanom, šetao obalama sunčane Kalifornije, kupao se u svetim rekama Gangu i Jordanu, penjao se na Keopsovu piramidu, išao u lov na tigrove.

U svesci sa kojom je krenuo na put, nameravao je da sakupi potpise svih znamenitih ljudi koje na putovanjima sretne. Vratio se sa više od 30.000 potpisa i upoznao, pored ostalih: Pupina, Teslu, Gandija, Hitlera, Alkala Zamoru, Musolinija, papu, kralja Rumunije Karola, danskog Kralja Kristijana, Kralja Gustava…

Udruženje FIJET Srbija je 2022. godine ustanovilo nagradu koja nosi ime ovog putnika izuzetno zanimljive biografije i dodeljuje je svake godine, novinarima i putopiscima za promociju Srbije.

Svečana dodela nagrade “Milorad Rajčević” organizovana je u hotelu “Podrinje” u Banji Koviljači čije otvaranje se očekuje početkom 2024. godine. Učesnici ovog događaja imali su priliku da obiđu hotel i upoznaju se sa njegovom ponudom, kao i da posete Zimski festival u Loznici, koji je svojim sadržajima doprineo svečanoj prednovogodišnjoj atmosferi koja vlada u ovom delu godine.

O FIJET-u Srbija

Udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu „FIJET Srbija“ deo je Svetske federacije turističkih novinara i pisaca u turizmu („FIJET International“) čiji je cilj da promoviše turizam zemalja članica, samim tim i Srbije, da unapredi turističko novinarstvo ostvarujući misiju koja podrazumeva promociju turizma, putovanja, različitih odredišta i kultura, novih trendova, napuštanje predrasuda i uspostavljanje prijateljstava i tolerancije.

Udruženje Fijet Srbija osnovano je 19. 01. 2012. u Novom Sadu radi promocije, razvoja i unapredjenja turizma, kulture, istorijskih vrednosti, tolerancije i mira u Srbiji i inostranstvu, promocije Srbije kao turističke destinacije i destinacija ostalih članica svetskog udruženja, kao i promocije profesionalnih novinarskih standarda u turizmu.

O “Zimskom festivalu” u Loznici

Turistička organizacija grada Loznice  organizuje Zimski festival u Loznici od 11. 12. 2023. do 14. 1. 2024. godine, a pod pokroviteljstvom Grada Loznice.

Bogat program festivala će ulepšati i uveličati ovaj deo godine svima koji Loznicu izaberu kao prazničnu destinaciju. Posetioci će moći da uživaju u raznim zimskim aktivnostima: druženju sa Deda Mrazom, vožnji novogodišnjim vozićem i na novogodišnjem karuselu, klizanju, animacijama, novogodišnjim predstavama i koncertima.

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .