Kolumne Sizifov posao

MILICA AŠĆERIĆ: Uz kuče i mače pozorište u kući

MediaSfera

 

Piše: Milica Ašćerić

Foto: Đorđe Kojadinović

 

Šta je bilo novo u sad skoro pa staroj godini? Hm, da razmislim. Uf, pa ima dosta toga, ali ako bih morala da se odlučim samo za jednu stvar, definitivno, naš novi član porodice – naša predivna Luna.
Neee, nisam se ostvarila u majčinstvu po četvrti put ali po prvi put imam u stanu pored brižnog muža, troje predivne i (pre)vaspitane dece, umiljate mačke Nore, svekra i svekve za poželeti, i jednu božanstvenu bebu, kucu bišona. Uopšte nisam sarkastična. Uopšte. Kuca Luna, nosi ime koje na latinskom znači „mesec” kao zrak u noći. Lepa simbolika, složićete se? Maja, moja kćerka, joj je odabrala ovo neobično i mistično ime. Svi smo ga prihvatili a ja joj najčešće tepam: „Luki, Luca, Lukavica, Luče, Luckasta, Lucka, Luks…” i neretko potrefim „Luna”. Ono što je najbolje u ovoj novonastaloj situaciji je što nam je kuća preplavljena novootkrivenom pozitivnom energijom.

Na stranu što još nekoliko dana ne smemo da je izvedemo napolje, dok ne primi i treću vakcinu, i što piški i kaki gde stigne iako ima postavljene pelenice na dva mesta u stanu, u rekordnom roku pružila nam je toliko topline, ljubavi i stresa da ni ne možete da zamislite. Mada, na bebu koja se tek ispilila niko iole normalan ne sme da se (na)ljuti. Tako da ovo novo iskustvo dođe svim ukućanima kao odličan trening za strpljenje iako smo bili ubeđeni da je u našoj kući iskorenjeno.

Kako je sve počelo? Moja deca su želela psa, suprug je jedini bio protiv i gle obrta, baš on koji je najviše negodovao, sve nas je iznenadio. Bez najave, bez bilo kakve naznake da će uraditi nešto veliko i lepo, ujedno nepromišljeno i glupo, nešto što dugo iščekujemo… Sredinom novembra ušla sam u stan i nasred hodnika zatekla veliki transporter za životinje. Pomislila sam, pošto smo imali zeku, da je to taj i besno prokomentarisala: „Ne možemo da se okrenemo u stanu, a nasred hodnik ovo čudo!” Lazar koji mi trči u susret i viče: „Mama, mama… imamo kucu!” Šta izmišlja ovaj mali, kakva sad kuca?

Ulazim u dnevni boravak, a suprug u naručju drži belu kovrdžavu tufnu Lunu. Taj osećaj u kombinaciji sa šokom, jer je on poslednja osoba na svetu od koje sam očekivala da će se umilostiviti i pokleći pred našim željama, to je nešto što se ne zaboravlja. To je sreća koja bez suza radosnica, ili onih drugih, ne može da prođe. Deca su oduševljena, a posebno me je raspilavila Aleksandrova poruka: „Mama, nisam verovao da u jednom danu može život da postane toliko bolji!”  Ponosna i radosna što moja deca vole i brinu o životinjama, u mojoj mašti. Ne, uopšte nisam ironična. Bitno je da su oni srećni, jer sreća roditelja determinisana je upravo srećom dece. Tako kažu, iako nikome više ništa ne verujem?! I, da ne dužim priču u duhu ovog vremena dodajem samo haštagove: „#ProudMom, #LoveMyFamily, #AnimalLovers… J

Moj život je „pozorište u kući”.

Pozdravlja vas ona koja ime, i kuče i mače,
od sreće samo što ne zaplače :p

Milica A.

P.S. Sada da se uozbiljim i najiskrenije vam kažem da je kuca nešto najlepše što nam se „desilo” u 2023. što i vama želim. Posebno preporuka za porodice sa malom decom da udome ili kupe bišona, jer su blage naravi, brzo uče trikove i nemoguće je ne zaljubiti se u njih na prvi pogled. Jednostavno rečeno – obožavanje! Pa nek’ je i pozorište u kući, al’ nama je lepo i zabavno!

 


Milica Ašćerić

Rođena je u Beogradu, na Božić 1984, kao treće dete, a prva devojčica. Posvećena je sportu kao osnivač Sportsko-rekreativnog udruženja „Maja Fit 2016”, koje je nazvala po svojoj kćerki Maji. Majka je troje dece (Aleksandar, Maja i Lazar), kojima je posvetila svoju prvu ilustrovanu knjigu za decu „Smejuljci” (2021).

Radi kao brend menadžer magazina „Blic žena” i dnevnih novina „Blic” u kompaniji Ringier Serbia. Završila je Master akademske studije Komunikologije, na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu (2023), zvanje – master komunikolog. Nosilac je brojnih diploma i priznanja iz različitih oblasti.


 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .