Dijaspora

Istraživački rad Marine Bulatović na romanu otkrio gde je sahranjena Pupinova ćerka

MediaSfera

 

Piše: Ljubomir Ljuba Đorđević

Foto: privatna arhiva

 

 

Istražujući za svoj novi roman „Srećna srpska Nova godina“ Marina Bulatović, novinar i pisac iz Kanade, otkrila je mnoge nepoznate činjenice o našim velikanima među kojima i gde je sahranjena Pupinova ćerka.
Junaci njenog novog romana su Nikola Tesla, Mihajlo Idvorski Pupin, Milena Pavlović-Barili, Mileva Marić-Ajnštajn i Milutin Milanković.

„Ćerka našeg naučnika i profesora na Univerzitetu Kolumbija, Mihajla Idvorskog Pupina koju je dobio u braku sa Katarinom Sarom Džekson, rođena je 1889, a preminula je u hotelskoj sobi 31. jula 1962.

Od tada, pa do danas, njen život je obavijen velom tajne, a mesto gde je sahranjena bilo je nepoznato. Misterija! Mnogi Pupinovi biografi navodili su različita mesta sahrane, od toga da počiva na Sirotinjskom groblju u Njujorku, u Nju Džerziju… Ali, Varvara je sahranjena na istom mestu gde se nalazi i grob njenih roditelja – na groblju Vudlon. To mi je potvrdila Susan Olsen, direktorka za podršku klijentima Vudlon groblja iz Bronksa rekavši da pored Pupina i Katarine Sare tu počivanju i Varvara Pupin Smith i njen (drugi) suprug Luis G. Smit, od koga se ona razvela posle očeve smrti. Na sudu, tokom brakorazvodne parnice, optužila ga je za ekstremnu ljubomoru i mentalnu surovost. Iako je Luis završio fakultet, bio je pravnik i advokat, imao je jednu veliku manu – kockao se. Umro je 10 godina pre Varvare, 9. januara 1952. pa ga je ona najverovatnije iz sažaljenja sahranila u porodičnoj grobnici jer je umro siromašan i sam“ – kaže na početku razgovora Marina.

Dokument od direktorke Susan Olsen, Pupinova parcela na groblju Vudlon
Foto: privatna arhiva M. Bulatović

Kako Varvara ni u jednom braku nije imala svoje potomstvo, na groblju Vudlon nema njene nadgrobne ploče a Marina za portal MediaSfera pojašnjava: „Pupin je za života kupio veliku parcela na ovom groblju. Naši ljudi su tu postavili i klupu na kojoj krupnim slovima piše PUPIN. Varvarin brat i sestra po majci su umrli pre nje, pa njeno grobno mesto nije imao ko da obeleži. Brat Frederick J Agate umro je 1951, a sestra Mary Virginia Agate 1950. Ne treba zaboraviti da je Varvara umrla u vreme kada se u Jugoslaviji sistematski skrivao Pupinov značaj. Tako smo propustili da nam Varvara lično govori o svom ocu zbog aktuelne politike, koja je tek 17 godina nakon njene smrti ‘dopustila’ da Pupinova veličina dođe do nas.“

Njen otac Pupin, zaljubio se u Katarinu Saru, pa se mladi par venčao u grčkoj pravoslavnoj crkvi u Londonu, krajem 1888. Naredne godine, dobili su ćerku Varvaru, koja je imala brata i sestru po majci. Katarina Sara je bila udovica kada je upoznala Pupina. O dečaku koji je imao sâmo osam godina i šestogodišnjoj devojčici koje je dovela sa sobom u brak, Pupin je brinuo s očinskom ljubavlju.

Nažalost, kada je krenula u osnovnu školu, Varvara je ostala bez majke koja je iznenada preminula. Varvara nije imala srećno detinjstvo, a ni mladost.

U to vreme devojke iz elitnih krugova su trenirale tenis i jahanje, pa je i Varvara kao bogata i mlada trenirala ove sportove. Rano se udala, a njen (prvi) muž koji je bio trener u konjičkom klubu na venčanju je uzeo prezime Pupin, kako bi lakše napredovao u karijeri.

Da igra sudbine bude veća na dan kada je Pupin preminuo (12. marta), protojerej-stavrofor Đokan Majstorović iz Amerike, drži pomen Pupinu i njegovoj supruzi Katarini Sari ne sluteći, jer nema nikakvog spomen obeležja, da tu počiva i njihova ćerka jedinica.

Mart 2020. paroh Đokan Majstorović
Foto: arhiva Đ. Majstorović

Sveštenik Đokan je 18 godina služio u crkvi Sv. Save u Njujorku, a od 2016. paroh je crkve Začeće Sv. Jovana Krstitelja, u Nju Džerziju. On redovno održava pomen na Pupinovom grobu od 2006. i tada se tu okupi veći broj Srba. Ovom događaju uvek prisustvuje i konzul Srbije u Njujorku.

U martu 2024, otac Đokan će prvi put služiti pomen i Varvari, tačno 62 godine nakon njene smrti, a Srbi će moći da polože cveće na njen grob.

Varvara Pupin sa psom

„U svetlu brojnih špekulacija o Pupinovom privatnom životu izuzetno nas raduje otkriće Marine Bulatović, o tačnoj lokaciji grobnog mesta Varvare Pupin, ćerke Mihajla Pupina. Marina je autor nove knjige „Srećna srpska Nova godina“ u kojoj je Pupin jedan od junaka, pa je sa nama uspostavila saradnju oko pripreme materijala za knjigu. Primetili smo njen veliki entuzijazam i želju da otkrije što više novih podataka o Pupinu. Između svih otkrića, posebno se izdvaja otkriće Varvarinog grobnog mesta. Raduje nas Marinina želja da se postavi spomenik Varvari, identičan spomenicima njenih roditelja. Smatramo da je ovo izuzetno važna stvar i bićemo na raspolaganju da pomognemo koliko je to u našoj mogućnosti da se na groblju u Bronksu podigne spomenik Varvari“ –  rekao je ovim povodom Svetislav Zakić, direktor Memorijalnog centra ‘Mihajlo Pupin’ iz Idvora.

„Proučavajući građu za novi roman o našim velikanima, Marina je zastala nad činjenicom da o ćerki jedinici Mihajla Pupina, koji je neizmerno dobra Srbima učinio, niko od Srba nije ‘poveo računa’ bilo u (njenom) dobru ili zlu, koje po pravilu svaki život režira. Obzirom da je Varvara živela do 1962. Marina je bila zaprepašćena činjenicom da je Pupinova ćerka, iako darovita na oca, čak joj je priznat i jedan patent, imala teskoba u životu i da je sahranjena na Sirotinjskom groblju. Odavno osećam grižu savesti i stid, zbog ličnog odnos prema Pupinu, što nisam pokušao komunikaciju sa Vavom jer sam rođen 1947. i bio opismenjen dok je ona još bila živa. Veoma me je uznemirio Marinin poduhvat, da nađe i obeleži njeno grobno mesto“ – rekao je dr Dragoljub Martinović, profesor i pisac velikog broja knjiga o Pupinu.

Junaci Marininog novog romana smešeni su u jednu priču, pa je pitamo koliko je to bilo teško, ali i da nam otkrije još nešto novo što je saznala o njima.

 „Koliko je lak ili težak ovaj poduhvat najbolje govori podatak da već dve godine radim na romanu i još nije gotov. U želji da izbegnem puko prepričavanje njihovih života, što je do sada urađeno mnogo puta, tragala sam za događajima i ljudima koji ih povezuju, iako se mnogi od  mojih junaka nisu poznavali. Recimo, Nikola Tesla i Mileva Marić se nikada nisu sreli. Ali, zato su se u stvarnom životu, družili Milevin stric Radovan Marić i Teslin ujak Pavle Paja Mandić. Milevin stric je bio austrijski oficir i baron, nosilac Takovskog krsta II reda. Teslin ujak-pukovnik živeo je u Mađarskoj. Jedno vreme, Milevin stric je bio na službi u Budimpešti i tu je svakog januara slavio Svetog Stefana, slavu Marićevih i pozivao kolege-oficire na večeru. Među gostima uvek je bio i Teslin ujak. Svet je zaista mali!“ – otkrila nam je za kraj razgovora Marina Bulatović.

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .