Kolumne Sreda u tri reda

SREDA U TRI REDA – Ljubav se vežba i vaspitava

MediaSfera

 

 

Kolumna predstavlja kratku i dinamičnu formu obraćanja čitaocima i to kroz: Red Pregleda namenjen je aktuelnom, izdvojenom događaju iz sveta religije i kulture, nije analiza zbivanja, već predloženo zajedničko čitanje i pitanje. Red Pogleda je namenjen da skrene pažnju i oko na stvaralaštvo i nove ideje iz sveta umetnosti, zanata i kulture. Prepo(r)uka koja sledi je zamišljena kao objedinjenje dva prethodna reda. Ona usmerava i ukrepljuje duh, da ne zaostaje za telom koje hoda u svetu.
Autor: Danijela Marković

Fotografija: Anđela Grozdanić

 

Pregled

Ovonedeljni pregled nije samo prelistavanje i brzanje kroz ionako brze i kratke informacije, već sistematski pregled smisla i događaja. Bilo ih je više, a meni se čini da su kao na brojanici nanizani, taman svi i svaki da predstavljaju po jednu kuglicu u tom nizu. Svečano je obeležen jubilej šezdeset godina od uvođenja harmonike u srednjoškolski obrazovni sistem Republike Srbije. Jubilej je obeležila Muzička škola „Stanković” u svečanoj sali. U okviru jubileja koji su obeležili sadašnji i bivši učenici i profesori, njihovi prijatelji, roditelji i sugrađani održan je svečani koncert majstora harmonike – Beogradskog akademskog orkestra harmonika pod dve dirigentske palice – profesora Bobana Bjelića, i velikog i značajnog gosta iz Toronta – profesora Janeza Govednika. Ceo događaj je održan u poslednjim danima meseca novembra u prepunoj svečanoj sali. Kišni beogradski dan nije omeo da se niz celu ulicu Kneza Miloša čuje Brams i njegova Mađarska igra broj 1. I zaista je sve bilo broj jedan.

Pogled

Zaustavljen je na knjizi „Put harmonike” autorke Milice Rakić, izdavačka kuća Biblos i može se naći u istoimenoj knjižari na Dorćolu. Knjiga je dokumentovano svedočanstvo o školskom putu harmonike i kako se harmonika kretala, pričala priče u kafanama, a onda krenula u školske klupe. Kada rasklopite korice knjige, imaćete i svoju harmoniku. Autorka Milica, inače pravoslavni teolog i veroučitelj i Biće velikih talenata i darova; njeni mentori od kojih pominjem Sanju Bursać, a teološke mentore ćemo pomenuti nekom drugom prilikom; i svi koje smo u pregledu čuli, a koji ni iz pogleda ni iz uha izašli nisu i u ove nedelje posle koncerta; virtuozi na harmonici – svi oni poručuju da se i ljubav vežba i vaspitava da bi pevala i svirala. Autorka je u knjizi pomenula mnoga zaslužna imena i najzaslužniju profesorku Vojislavu Vuković Terzić. Promociju knjige je pratila i prezentacija fotografija i riznice informacija iz bogate literature i bila je deo obeležavanja velikog jubileja Šezdeset godina harmonike u muzičkim školama. Milica Rakić je uspela da izmiri u sebi više talenata. Ne kažem da se talenti svađaju, ali umeju da zbune valsnika. Milica zadaje ritam duhovnom putu ili je obrnuto – ni na ovom koncertu nisam uspela da saznam, ali ono što jesam jeste da je Čovek Božija simfonija.

Prepo(r)uka

Pouka neka ostane da se Ljubav vežba. Dan po dan. U ove dane Božićnog posta, mesto je vežbanju strpljenja i poverenja najpre u drugog čoveka, svakog drugog i u Boga. Ljubavlju se vera nazire jasnije, pa i smisao svakog odricanja. Dan po dan.

 


Danijela Marković

Danijela Marković je pravoslavni teolog i religiolog, a javnost je najviše prepoznaje kao kulturologa. Bavi se promocijom kulture, dijaloga među kulturama, a najpre među ljudima. Oni koji je dobro poznaju kažu da ima lice izoštreno preosetljivošću i obasjano duhovnom intuicijom.

Ta intuicija je dovodi do novih izazova i uvida koje deli sa čitaocima organizujući mnoge kulturne događaje, a u saradnji sa drugim urednicima – i publikacije koje okupljaju imena iz akademskog sveta i njihove radove.

 


 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .