Kolumne Sreda u tri reda

SREDA U TRI REDA – Koji je svet ala je lep?

MediaSfera

 

 

Kolumna predstavlja kratku i dinamičnu formu obraćanja čitaocima i to kroz: Red Pregleda namenjen je aktuelnom, izdvojenom događaju iz sveta religije i kulture, nije analiza zbivanja, već predloženo zajedničko čitanje i pitanje. Red Pogleda je namenjen da skrene pažnju i oko na stvaralaštvo i nove ideje iz sveta umetnosti, zanata i kulture. Prepo(r)uka koja sledi je zamišljena kao objedinjenje dva prethodna reda. Ona usmerava i ukrepljuje duh, da ne zaostaje za telom koje hoda u svetu.
Autor: Danijela Marković

Fotografija: Anđela Grozdanić

 

Pregled

Zadivljen pred naslovom, ali i manifestacijom „ALA JE LEP OVAJ SVET”. U nastavku najave piše – Dečija duhovna akademija. Održana je 28. novembra, dakle, juče od 19 časova u Velikoj sali Gradske biblioteke „Vladislava Petkovića Disa”, u Čačku. Možda nam je svima promaklo da je Čačak – prestonica kulture 2023. godine i evo prilike da to pomenemo, pregledamo i preporučimo. Godina je na izmaku, nekome se čini da je i kultura, ali i mnoge prestonice i predstavljanja. Da li je zaista tako? I ako jeste, vredi li truda bilo koja organizacija događaja, okupljanje i traženje smisla? Odgovor mogu ponoviti i u Preporuci ove kolumne, no i ovde da ostane zabeležen – VREDI! Ova dečija duhovna akademija, deca koja ne samo učestvuju, već i pozivaju, tragaju i radosno to traganje svedoče, potvrda je i organizatorima ove manifestacije – Udruženju Irmos, čiji rad godinama pratim. Irmos veliku pažnju posvećuje deci i kroz mnoštvo radionica učešće je uzelo više od tri stotine dece. Na Akademiji je predstavljeno dečije stvaralaštvo, a slike sa kojima je mnogobrojna publika izašla iz sale jesu u svim bojama i onim novim, izmišljenim dečijom maštom, koje i šalju najznačajniju poruku: „Tu smo, svet je mesto za nas!” Pomenute radionice su uputile u Ornamentiku – likovnu radionicu, Duhovnu liru – muzičku radionicu i Čudna lica poslovica – književnu radionicu. Jedna radionica, održana u oktobru, nosila je naziv – Zagrli nebom svet. Da zagrlimo ovu decu i organizatore, učesnike i dubok naklon učinimo pred idejama, trudom i realizacijom.

Pogled

Neka on ostane na deci. I onima koji su rasli na takav način da ne izgube dete u sebi. Ova godina je jubilej – sto devedeset godina od rođenja Jovana Jovanovića Zmaja. Kako umesto telefona danas deci u ruke staviti veliku žutu knjigu sa jedinstvenim ilustracijama koje su nastale u doba kada se telefonima u predsobljima javljala samo radosna ili tužna vest i eventualno najavljivali gosti iz daleka – danas je zadatak odraslih, baš u takvim hodnicima. I Jovan Jovanović Zmaj je živeo u nekim hodnicima svoje rasplamsale mašte i snoviđenja i da ne bi učio napamaet pisao iz pameti, zapisivao je reči, reči i reči. Predlažem ovonedeljno pregledanje pesama i učenje makar jedne koja je ostala dugačka, kao i pominjani hodnik, i nenaučena. Ako su hodnici stešnjeni, neka bar jedan stih zvoni – ALA JE LEP OVAJ SVET!

Prepo(r)uka

Ako pokušamo da povežemo i pogled i pregled i lep svet, preporuka može da ostane i kao jedna reč – IRMOS. Irmos u pravoslavnom bogosluženju predstavlja prvu strofu u svakoj od devet pesama (kanona – pravila) koji se odnose na Hrista, Bogorodicu, sve svete i događaje Crkve. Možemo i po kanonima i preporukama i pravilima. Možemo i svoja da usaglasimo sa postojećim, možemo i svojim rečima da veličamo svet i svete. Možemo, i pozvani smo i mi sveti da (p)ostanemo. Niko nije vlasnik reči, ni početka ni kraja pesme, jer i Reči i melodiji i pravilu i početku treba čovek i još jedan čovek, i još jedan čovek, i još jedan čovek… i tako ceo svet može da postane melodija.

 


Danijela Marković

Danijela Marković je pravoslavni teolog i religiolog, a javnost je najviše prepoznaje kao kulturologa. Bavi se promocijom kulture, dijaloga među kulturama, a najpre među ljudima. Oni koji je dobro poznaju kažu da ima lice izoštreno preosetljivošću i obasjano duhovnom intuicijom.

Ta intuicija je dovodi do novih izazova i uvida koje deli sa čitaocima organizujući mnoge kulturne događaje, a u saradnji sa drugim urednicima – i publikacije koje okupljaju imena iz akademskog sveta i njihove radove.

 


 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .