Magazin

Magdeburg opet najbolji rukometni klub na svetu

MediaSfera

 

 

Piše: Marko Dušić

Foto: Pixabay

 

Saudijska Arabija i grad Damam su od 7. do 12. novembra bili domaćini najboljim rukometnim klubovima na svetu na Super Globe takmičenju. Ono predstavlja nezvanično rukometno svetsko klupsko prvenstvo, i pobednik nosi laskavu titulu najbolje ekipe na planeti u toj godini. I ove godine su evropski timovi bili veliki favoriti što su i opravdali, a po treći put je trijumfovao nemački Magdeburg.
Istorijat takmičenja

Početak ovog takmičenja seže u 1997. godinu kada se odigralo njegovo prvo izdanje. Prvi pobednik je bila španska Kantabrija, a utakmice su odigrane u Beču. Takmičenje se održavalo na svakih pet godina da bi od 2010. godine krenulo da se održava svake godine. Samo 2020. nije bilo odigrano zbog poznate situacije sa globalnom pandemijom.

Najviše titula do sada je osvojila španska Barselona koja se može podičiti sa pet trofeja. Iza nje slede Magdeburg sa tri titule dok dve titule ima takođe nemački tim Fukse i španski Siudad Real. Jedan trijumf imaju katarski Al-Sad kao jedini neevropski tim koji je osvajao ovo takmičenje, zatim nemački Kil, kao i španski timovi Atletiko Madrid i Kantabrija.

Domaćin takmičenja je uglavnom bila Doha u Kataru da bi se u proteklih nekoliko godina to promenilo, pa je sada glavni organizator Saudijska Arabija i grad Damam, a takmičenje se jedne godine održalo i u Džedi.

Učesnici

Evropu se u ovogodišnjem izdanju predstavljale nemačke ekipe Magdeburg i Fukse, španska ekipa Barselona i poljski sastav Industrija Kjelce. Domaćini iz Saudijske Arabije su bili Al-Nur i Kalej. Aziju su još predstavljali katarski klub Al-Nadžma kao i kuvajtski Kuvajt. Australiju je predstavljao Univerzitet Kvinslend, a Afriku ekipa Al Ahli iz Egipta. Severnu Ameriku je predstavljala ekipa San Francisko Kalhita, a južnu i srednju Ameriku argentinska ekipa San Fernando.

Grupe A i B

U grupi A takmičile su se ekipe Barselone, egipatskog Al Ahlija i ekipa iz Saudijske Arabije, Al-Nur. U prvom kolu Al Ahli je pobedio Al-Nur rezultatom 38:20. U drugom kolu sastale su se ekipe Barselone i Al-Nura, a bolji su bili Katalonci rezultatom 43:19. U trećem kolu koje je i odlučivalo o tome koja ekipa će otići u polufinale, sastale su se ekipe Barselone i Al Ahlija. Bolja je bila Barselona pobedivši egipatski tim rezultatom 37:26.

U grupi B takmičile su se ekipe Fukse iz Berline, Kuvajta iz Kuvajta kao i ekipa San Fernando iz Argentine, a kladionice su ovde apsolutnu prednost davale nemačkoj ekipi. U prvoj utakmici Kuvajt je ubedljivo savladao San Fernando rezultatom 41:29. U drugom meču argentinska ekipa je opet izgubila, a ovaj put je to bilo od ekipe Fukse rezultatom 48:34, i tu je bio kraj njihovim nadanjima o mogućem iznenađenju. U poslednjoj utakmici Fukse je rutinski pobedio Kuvajt 37:28 ne dozvolivši im da se ponadaju da mogu proći u polufinale.

Grupe C i D

U grupi C igrali su prvi favorit takmičenja, nemački Magdeburg, Kalej iz Saudijske Arabije kao i ekipa iz Australije, Univerzitet Kvinslend. U prvom meču Magdeburg je savladao bez previše muke Kalej rezultatom 29:20, i tako na najbolji način otvorio ovo takmičenje. U drugom susretu je Kalej iskazao svoju snagu nad rukometašima Univerziteta Kvinslend, te ih je ubedljivo pobedio rezultatom 48:26. U trećem meču Magdeburg nije imao milosti prema ekipi iz Australije, pa je ostvarena veoma visoka pobeda koja se ne viđa tako često na najboljim rukometnim terenima – na kraju je bilo 57:14 dok je na poluvremenu Magdeburg vodio rezultatom 28:7.

U grupi D takmičile su se ekipe poljske Industrije Kjelce, Al-Nadžme iz Katara kao i ekipa iz SAD-a, San Francisko Kalhit. Ovde je već prvi meč u grupi doneo puno uzbuđenja jer je Industrija Kjelce jedva uspela da pobedi Al-Nadžmu. Rezultat je na kraju bio 27:26. No, Al-Nadžma je odmah u drugom susretu nanela poraz San Francisko Kalhitu rezultatom 29:22. U trećem meču grupe sastali su se Industrija Kjelce i San Francisko Kalhit. Poljska ekipa je bila apsolutni favorit za pobedu i plasman u polufinale. To je na terenu i više nego potvrdila, te je pobedila Amerikance ubedljivim rezultatom 49:23.

Polufinale i finale

Parovi polufinala su bili Barselona protiv ekipe Fukse, a Magdeburg je za protivnika imao Industriju Kjelce. Prvi polufinalni susret doneo je dosta uzbuđenja, te nije bilo dovoljno regularnih 60 minuta kako bi se dobio pobednik. Nakon produžetka, nemački tim je uspeo da pobedi Barselonu rezultatom 35:34, i tako se plasira u veliko finale. U drugom polufinalu je bilo nešto manje napetosti jer je Magdeburg pobedio Industriju Kjelce rezultatom 28:24. Tako se došlo do toga da se u finalu sastanu dve nemačke ekipe.

U borbi za treće mesto vodila se velika borba između Barselone i Industrije Kjelce. Poljska ekipa je mnogo bolje krenula u duel, i dosta dugo vodila. Na poluvremenu je imala dva gola prednosti,  a sve do 33. minuta je bila u vođstvu. No, onda se španska ekipa probudila, i uspela je da preokrene meč u svoju korist. Na kraju je rezultat bio 33:30, i na taj način je Barselona osvojila treće mesto na ovom takmičenju.

U finalu je viđena odlična utakmica između ekipa Fukse i Magdeburga. U prvom poluvremenu je ekipa Fukse bila bolja, i konstantno je vodila. Na poluvreme je otišla sa tri gola prednosti, a u drugom poluvremenu je u jednom trenutku imala i pet golova viška. No, onda na scenu stupaju igrači Magdeburga, i polako kreću da stižu protivnika. Na kraju se uglavnom igralo gol za gol iako je tri minuta pre kraja ekipa Fukse imala dva gola prednosti. Na kraju regularnog dela je bilo 29:29, pa se moralo ići u produžetak, a mnogi koji su se odlučili za klađenje uživo na ovu utakmicu su sigurno i više nego uživali u napetosti koju su dobili. Tamo je ekipa Magdeburga bila bolja, te je na kraju i trijumfovala konačnim rezultatom 34:32, i tako postala rukometni klupski prvak sveta.

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .