Komentar

TNF: Lik i delo Nikole Tesle zloupotrebljeno na reviji mode u Parizu

MediaSfera

 

Foto: Promo

 

 

Povodom modne manifestacije pod nazivom Serbian Fashion Day, autorke Vesne Jugović (Vesna De Vinča), održane u Parizu sredinom novembra ove godine, na kojoj su revijalno predstavljene kreacije inspirisane likom i delom Nikole Tesle od strane četiri modna kreatora, Upravni Odbor Tesla naučne fondacije (TNF) iz Amerike, ovim saopštenjem se ograđuje od nedopustive zloupotrebe lika i dela Nikole Tesle na način kako je to prezentirano, pre nekoliko dana, na reviji u Parizu, piše u Saopštenju za javnost koje prenosimo u celosti:
„Ovo činimo stoga jer je idejni kreator modne revije, Vesna Jugović, zloupotrebila našu načelnu saglasnost u smislu saradnje, ali nas nije konsultovala, niti rekla kako će izgledati modna revija u Parizu. Ovim putem javno povlačimo poziv i učešće modne revije autorke Vesne Jugović, na konferenciji „U duhu Tesle 2024“ koja će se tradicionalno održati 13. januara 2024. u hotelu Njujorker na Menhetnu.

Svesni smo činjenice da je pomenuta revija mode bila spektakularna i uspešna, kako medijski, tako i kod većine gostiju i zvanica, ali mi kao Teslina naučna fondacija koja nosi njegovo ime, imamo dužnost i obavezu da brinemo i pre svega zaštitimo njegov lik i delo.

Nedopustivo je naime, a o tome svedoče fotografije, da se na modnoj pisti u rezidenciji naše ambasade, pojavi maneken koji stasom i visinom zaista podseća na Nikolu Teslu, a da bude obučen u toga kreaciju sa obnaženim ramenima i grudima, i sa nakitom (ogrlicom).

To je trenutak kada je revija mode u čast Nikole Tesle objektivno izašla iz prihvatljivog okvira za Tesla naučnu fondaciju. Jednostavno, Nikola Tesla se nikad nije tako oblačio i zato se možda jedna dobra namera pretvorila u pravu farsu. Muzej Nikole Tesle u Beogradu čuva preko 440 eksponata garderobe koju je naš naučnik nosio za života, pa su inspiraciju za reviju, modni kreatori i sama autorka Vesna Jugović, mogli potražiti upravo na tom mestu.

Lik i delo Nikole Tesle krasi pre svega posvećenost radu i izumima za dobrobit čovečanstva.

Duboko smo razočarani što je ime, lik i delo Nikole Tesle bilo zloupotrebljeno na reviji mode u Parizu od strane Vesne Jugović, pa se na svaki način ograđujemo od dalje saradnje“, piše u sopštenju Tesla naučne fondacije iz Filadelfije.

Zadužbina Petar Mandić: Da li smatrate da bi Nikola Tesla želeo da danas bude predstavljen svetu na ovakav način? 

Povodom modne manifestacije pod nazivom Serbian Fashion Day, autorke Vesne Jugović, održane u Parizu Upravni odbor Zadužbine „Petar Mandić“, ustanove koja neguje sećanje na Tesline pretke, izdala je sledeće Sopštenje za javnost koje prenosimo u celosti:

Izražavamo svoje duboko neslaganje sa krajnje neprimerenim načinom na koji je u jednoj od više desetina modnih kreacija predstavljen Nikola Tesla. Aluzija tog jednog performansa, na kome je Tesla prikazan na način koji ne pristoji najvećem srpskom geniju i pronalazaču jer implicitno šalje krajnje degutantnu poruku, jeste takva da svakom iskrenom poštovaocu Teslinog dela stvara neprijatan osećaj.

Razumemo da u svetu umetnosti, po prirodi stvari, postoje određene slobode, no jednako podsećamo da je sloboda istinita i autentična jedino ukoliko poštuje dostojanstvo i duhovni integritet svake ličnosti, u ovom slučaju jedne koja je izrazito važna za srpski narod i koju treba svetu predstaviti na pravi način. Mentalni egzibicionizmi, u kojima se Teslin lik koristi na krajnje neprimeren način, ne priliče srpskom narodu, niti mestu na kome je manifestacija održana (Rezidencija ambasadorke Republike Srbije u Parizu).

Na kraju, postavljamo sasvim otvoreno pitanje modnom kreatoru spornog performansa (budući da ne znamo ko je od četiri navedena autor te „kreacije“): Da li smatrate da bi Nikola Tesla želeo da danas bude predstavljen svetu na ovakav način? Zapitajmo se, uostalom, kako bi Tesla, kao čovek koji je tokom celog svog pronalazačkog perioda negovao krajnje elegantan pristup oblačenju i pojavi u američkoj javnosti, reagovao na ovu vrstu postmodernističkog egzibicionizma, da se kojim slučajem našao u publici?

Duboko verujući u iskrene i dobre namere autora te specifične kreacije (ne znamo ko je on niti nam je cilj da upiremo prstom u bilo koga), molimo ovom prilikom da u slobode modnih kreacija bude utkana i svest o dugoročnim posledicama uprkos trenutnoj ili kratkoročnoj vrednosti umetničkih provokacija. Nadamo se, pritom, da je ceo ovaj nemili događaj samo rezultat nepromišljenosti i u tom smislu pozivamo kreatora sporne kreacije da svoj umetnički talenat ubuduće koristi u skladu sa gore iznetim kritičkim, ali krajnje dobronamernim zapažanjima.“

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .