Gastro vodič Putovanja

Kako sam postala ambasadorka gastro-zdravstvenog turizma „6-i ELEMENTI“ – tamo gde zdravlje počinje

MediaSfera

 

Piše: Smiljana Popov

Foto: Smiljana Popov, Goran Gazdek, Turistička zajednica Daruvar – Papuk, Predrag Uskoković

 

Život je čudo. Mislila sam da krećem na „običan“ službeni put u Daruvar, sa turističkim novinarima iz bivše nam Jugoslavije (ali i šire), ne sluteći da ću se odande vratiti kao inaugurisana ambasadorka! I to iz drevnog lečilišta rimskih careva, osmanskih osvajača, austrougarskog plemstva, olimpijskih reprezentativaca i vrsnih sportista…
Stižem u mali, lepi Ždralovgrad (na 320 km od Beograda, 130 km od Zagreba). Ime grada je mađarskog porekla (daru-ždral, var-grad); kumovao mu je grof Antun Janković kojem je područje Daruvarskih toplica dala austrijska carica Marija Terezija 1765. godine. Grof Janković  1771. počinje da gradi velelepni barokni dvorac i naziva ga Daruvar, jer je u centru porodičnog  grba Jankovića bio ždral, kao simbol budnosti na straži.

 Daruvar je izmišljen za šetnju ili vožnju biciklom (savet: prošetajte do Turističke organizacije u centru, jer svi gosti Daruvara besplatno mogu da uzmu bicikl za vreme radnog vremena turističkog info centra). Ovde vam auto nije potreban, što je poseban kvalitet turističkog iskustva danas, kada savremeni čovek više ne može da pojmi život bez svog četvorotočkaša – kretati se na sopstveni pogon slobodno, gde god vam je volja, upijati okoliš i sve utiske neposredno, istraživati bez plana… Poseban šarm tog zapadnoslavonskog gradića leži u činjenici da su mu sve najvažnije znamenitosti u samom centru – i banja, i šuma, i dvorac, i jezero, i stara pivara, i najstariji ginko u Hrvatskoj. I svuda možete da stignete peške. Štaviše – to vam zdušno preporučujem.

Daruvar je jedan od retkih gradova koji u centru ima pravu šumu, i to na 20 ha (!) sa zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama. Otuda i titula jednog od najzelenijih hrvatskih gradova; gde god da pustite pogled on odmara u nepreglednim dubinama i širinama zelenila, te vam “za sriću triba” samo da šetate, dišete i kupate se u šumskom vazduhu. Ovo pričam iz ličnog iskustva: posle kardiovaskularnog doručka #6ielementi izašla sam iz hotela Daruvarskih toplica i krenula u šetnju božanstvenom Rimskom šumom, koja se nalazi u neposrednoj blizini centralnog gradskog trga (!). Samo naizgled obična šetnja dubinski me je regenerisala. Na delu sam osetila blagodeti šumskog velnesa, što je danas vodeći svetski trend u wellness, SPA i zdravstvenom turizmu – terapija šumama.

Rimska šuma proštepana je uređenim pešačkim stazama, šetalištima i klupama za “kupanje-u-šumskom-vazduhu”, ali je i dragoceni arheološki lokalitet koji svedoči o raskošnoj kulturno-istorijskoj baštini grada. Najvredniji daruvarski arheološki artefakt pronađen je 1789. godine baš u Rimskoj šumi, i to u jednoj od tri zidane grobnice s mozaikom. Reč je o kasnoantičkom peharu za vino, ručno izbrušenom od jednog komada prozirnog stakla, koji se danas čuva u “Kunsthistorisches Museum” u Beču.

Važna stvar za ljubitelje aktivnog odmora i rekreacije: područje Rimske šume početak je mnogih planinarskih ruta. Posebno je atraktivna biciklistička ruta uz izvore termalne vode u Daruvaru i izvora pitke vode u Siraču. Tu kartu možete da dobijete u Turističkom info centru.

ginko i dvorac-min

Prirodna lepota Daruvara leži u činjenici da njegovi istorijski parkovi i Rimska šuma spajaju grad sa obroncima planine Papuk i njenim autohtonim šumama, koje dišu brojnim zaštićenim biljnim vrstama. Daruvar zaista odiše zelenom bojom.

Daruvar je i jedini grad u Hrvatskoj u čijem centru rastu orhideje pa se za njega slobodno može reći da je i grad orhideja. Ali je i grad najstarijeg i najvećeg hrvatskog ginka, a drugog najstarijeg u Evropi, kog Daruvarčani zovu Adam. Jer ginko biloba je najstarija vrsta drveća na planeti koja postoji više od 200 miliona godina. Stablo daruvarskog Adama obima je više od sedam metara i kao jedan od najstarijih na planeti, zaštićen je spomenik prirode. Kraj njega je nešto manja i mlađa Eva; zasadio ih je grof Antun Janković, kada je podigao sebi kasno-barokni dvorac i monumentalni dvorski vrt.

vila arcadia daruvarske-toplice-1-min

Dvorac Janković danas je zaštićen spomenik kulture prve kategorije sa čak 60 prostorija, među kojima su: Veliki salon za ples i koncerte iz kog se izlazi na balkon, Vinski salon, izložba pisanih Jankovićevih dokumenata na hrvatskom i mađarskom jeziku, Soba Jankovićevih s portretima i starim nameštajem i Soba jevrejske kulture i tradicije. Za taj dvorac čuveni putopisac i istraživač Fridrih Vilhelm fon Taube zapisao je: To je dvor najlepši u celoj kraljevini, pa se ne bi trebao ni u Beču sakrivati“.

A ispred dvorca strasno sam apsorbovala dobrobiti šumskog velnesa pod raskošnom krošnjom daruvarskog Adama, pre no što ću se baciti na “6-e elemente”, najnoviju gastronomsku ponudu Daruvara, koju su udruženim snagama patentirali svi daruvarski ugostitelji, Klub Gastronaut pod dirigentskom varjačom Karin Mimice i Turistička zajednica Daruvar – Papuk: jela u službi zdravlja, jela za sportiste i “daruvarske parove”.

zdral-julijev-park-daruvar-2-min

Tamo gde zdravlje počinje

Ako vam kažem da su Daruvarske toplice upravo proglašene za najbolju destinaciju za zdravstveni turizam u Hrvatskoj, a da su se u njihovim termalnim kupkama još pre dve hiljade godina banjali, lečili i odmarali bogati Rimljani i da je Daruvar bio poznato patricijsko (plemićko) lečilište – Aquae Balissae – što znači „jako vruća vrela“, jasno je da sam tamo gde zdravlje počinje.

Veruje se, da su Aquae Balissae posetili rimski carevi Hadrijan, Komod i Konstantin Veliki. Terme su koristile i Osmanlije za vreme svojih osvajanja, a kada je 1765. godine austrijska carica Marija Terezija područje Daruvarskih toplica dala grofu Antunu Jankoviću, on je među brojnim monumentalnim zdanjima poput dvorca, crkve, parkova, izgradio nove bazene i banjske zgrada i kupatila. Ovde se posle Rimljana i Turaka lečilo i austrougarsko plemstvo.

Kako i ne kada je temperatura daruvarskih izvora od 39-47oC; sadrže kalcijum, magnezijum, hidrokarbonate i mineralno blato, a lekoviti su za išijas, reumatska, degenerativna, neurološka, ginekološka oboljenja i za postoperativnu rehabilitaciju…

Dva velika uređena parka i park-šuma u centru Daruvara skladno uranjaju u gradsku arhitekturu i čine grad jednim od najzelenijih u Hrvatskoj. Daruvarke toplice smeštene su u impozantnom Julijevom parku, jednom od najstarijih lečilišnih parkova u kontinentalnoj Hrvatskoj, koji ima stilske karakteristike baroka (s elementima istoricizma i engleskog pejzažnog stila u vrtnoj umetnosti) i kao takav je zaštićen.

Prvo drveće u Julijevom parku posadio je još grof Antun Janković oko romantičnog zdanja Antunove kupke oko 1762. godine, a nešto od tog drveća i danas je tu (platan, divlji kesten i primerci graba oko kompleksa Daruvarskih toplica). Danas u Julijevom parku raste 60 različitih vrsta biljaka. U sklopu parka su otmena zdanja iz 18. i 19. veka, kupatila i vile koje vas momentalno prenose u vreme kada je aristokratija uzdisala po mondenskim banjama.

Daruvar je neodoljiva destinacija i praznik za oči za sve ljubitelje lepe arhitekture: kao da ste među filmskim kulisama “Čarobnog brega” ili sentimentalnih romana Mirjam. Dok šetate kupališnim parkom Daruvarskih toplica svojom lepotom i otmenošću vas prosto zgranjavaju vile i istorijska zdanja bogate kulturno – spomeničke baštine iz 18, 19. i početka 20. veka poput: Antunovih kupki, Švajcarske vile, Vile Arcadia i Centralnog blatnog kupališta.

Najstarije zdanje u kupališnom kompleksu Daruvarskih toplica je Antunova kupka koju je podigao Antun Janković 1762. godine, na temeljima rimskih termi. Gradili su je makedonski neimari vični obradi kamena.

Simbol Daruvara, Centralno blatno kupalište, jedan je od najlepših primeraka eklekticizma u čitavoj Hrvatskoj i uređeno je po uzoru na Franjine vari, kažu upućeni.

centralno-blatno-kupaliste-min

Za smeštaj mnogobrojnih gostiju Daruvarskih toplica bila je zadužena i romantična Švajcarska vila iz 1849. godine, u alpskom stilu. Svoj romantični izgled duguje vladajućem trendu podražavanja alpske arhitekture u Austrijskom carstvu, u vreme kada je građena. To znači da Daruvar nimalo nije zaostajao za najrecentnijom modom tadašnje gradnje. Tu je i raskošna Vila Arcadia iz 1861. godine, koja ima raskošni barokni izgled.

Biftek za sportiste-min

Jela za one koji treniraju

Kako su Daruvarske Toplice i zvanični centar za prevenciju i rehabilitaciju sportista i olimpijaca, ali i pripreme vrhunskih reprezentativaca za važna takmičenja, novi meniji daruvarskih restorana #6ielementi od sada nude i posebnu ponudu jela bogatih proteinima, idealnih za one koji treniraju.

Nova gastro-zdravstvena tura “6-i elementi” bacila je posve sveže, uzbudljivo svetlo na Daruvar na turističkoj mapi Hrvatske, ali i regiona. A to otkrivanje savremene gastronomije u Daruvaru u okviru projekta #6ilelementi podrazumevalo je nadljudske napore u savladavanju “gradiva”. Jer da biste na kraju ove vinsko-pivsko-gurmanske novinarske balade postali daruvarska ambasadorka „6-i elementi“ radno vreme proteže vam se u tri smene kontinuirano, ne biste li upoznali celokupnu daruvarsku baštinu za svega dva dana.

Dakle da bih postala ambasadorka, morala sam da probam sva jela u svim restoranima, da se banjam i ujutru i noću u toplim, lekovitim daruvaruskim izvorima i unutrašnjih i spoljnih bazena.

Zato mi je MENU 6-I ELEMENTI za sportiste išao na ruku i stomak, jer sam trenirala gurmanlučenje i hedonističko šenlučenje u Daruvaru, kako u njegovim renomiranim restoranima, tako i kreativnim fast-food-ovima i burekdžinicama. 

Verovali ili ne, zdrav fast food za one koji treniraju je npr. Sportilja – tortilja, piletina sa žara, cherry paradajz, kukuruz, paprika, rukola, tostirani lešnici s domaćim dressingom.

Sportilja-min

Renimirani daruvarski restorani za sve koji se bave sportom preporučuju jela puna proteina i vlakna:

 –Juneći ramstek u sosu od pečenja;

Microgreens (klice domaćeg proizvođača od graška, rotkvice i suncokreta);

-Pire od cvekle i celera;

-Supa od spanaća s kiselim melkom, grana padanom i belim lukom;

-Salata s dimljenom tunom;

-Salata od piletine i pečurki (šampinjoni i vrganji, feta sir), salata od piletine sa semenkama i klicama.

Juneći carpaccio-min

A evo i još nekih predloga daruvarskih ugostitelja sportistima:

-Juneći carpaccio;

-Krem supa od avokada;

-Krem čorba od brokolija s tostiranim hlebom od celih žitarica;

-Biftek za sportiste u sosu od 4 vrste pečurki, rižoto, salata od rukole, cherry paradajza, grana padana i semenki;

-Ćureći medaljoni u sosu od mini bukovača, glazirane zelene mahune, špecli, salata od matovilca;

-Punjeni ramstek sa žara (sa spanaćem i pečurkama); rižoto sa spanaćem, zelena salata s maslinovim uljem i orašastim plodovima;

-Zobeni kolač s borovnicama i tamnom čokoladom;

-Cheese cake s domaćim sirom;

-Kesten pire u sosu od šumskog voća.

Osim zdravih gurmanluka, raskošne kulturno-istorijske baštine i božanstvene arhitekture, adut Daruvara je jedinstveni terapijski učinak koji na naše telo ima termalna voda bogata ranim mikro elementima i mineralima, uključujući sumpor i soli, koji se smatraju korisnima za zdravlje. Lekovitost ove vode koristi se za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima, smanjenje stresa i napetosti, podsticanje cirkulacije i za poboljšanje opšteg stanja organizma.

yumeiho yza kraj-min

A naši vrli domaćini “kupili” su nas i profesionalnom zdravstvenom dobrodošlicom: kako Daruvarske toplice imaju i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju stručnjaci su nas sve jedan-na-jedan pregledali, saslušali anamneze i svakome odredili neke od najsavremenijih indivdualnih tretmana koje sprovode ovde, poput: McKenzie, Maitland, Mulligan, Bobath, Yumeiho, Bowen, Miofascijalna relaksacija, Postizometrička relaksacija muskulature (PIR), Shiatsu…

Meni su prepisali – Yumeiho, japansku tehniku koja ispravlja položaj karlice, pravilno namešta kičmu i opušta mišićnu napetost u leđima i kukovima za poboljšanje cirkulacije i prirodno vraćanje tela u ravnotežu. I baš kao u onoj čuvenoj staroj reklami uzviknuh: “Zvuči šašavo, ali mene leđa više ne bole!”

Nastaviće se…

 


PROČITAJTE I

Zašto baš u Daruvaru hedonizam jača organizam? Tajna formula: #6ielementi


 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 

 

 

 

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .