Kolumne Sreda u tri reda

SREDA U TRI REDA – Mnogo (je) pozvanih

MediaSfera

 

 

 

Kolumna predstavlja kratku i dinamičnu formu obraćanja čitaocima i to kroz: Red Pregleda namenjen je aktuelnom, izdvojenom događaju iz sveta religije i kulture, nije analiza zbivanja, već predloženo zajedničko čitanje i pitanje. Red Pogleda je namenjen da skrene pažnju i oko na stvaralaštvo i nove ideje iz sveta umetnosti, zanata i kulture. Prepo(r)uka kojasledi je zamišljena kao objedinjenje dva prethodna reda. Ona usmerava i ukrepljuje duh, da ne zaostaje za telom koje hoda u svetu.
Autor: Danijela Marković

Fotografija: Anđela Grozdanić

 

Pregled

Pregledamo kalendar praznika sa saznanjem da novembar svakodnevno ispunjava ne samo u kalendaru rubrike imenima svetitelja, već i kuće, domove, trpeze ljudima i hranom. U takvom saznanju nema gordosti i nadmetanja da neko dočeka, napravi ili okupi veći ili manji broj ljudi, ili uopšteno, nema nadimanja sujetom. Upravo su praznici mera rasta u podvigu da služimo drugima, svoje službe tako projavimo. Jedna posebna Gostoprimnica (posetite njihovu stranicu na veb-lokacijama i Instagramu) upravo to radi godinama unazad. Njeno mesto je u Zaječaru, preko puta Saborne crkve, i mesto je postliturgijskog susreta, agapa pre službi, mesto gde se ljudi sa ljudima i knjigama susreću. U Gostoprimnici se održavaju promocije knjiga, filmova, jubileja, obične večeri razgovora i dogovora. Tu ćete naći najlepša vina iz manastira Bukovo, a njih pominjem jer i ukusom znate da je svaki grozd išao na bogosluženje. Gostoprimnica je duhovno-misionarski i kulturni centar Eparhije timočke. Pored svih istorijskih saznanja o Timočkoj buni po kojoj i ulica u kojoj se nalazi centar nosi naziv, saznanje koje proističe iz susreta sa ljudima iz Gostoprimnice, jeste svojevrsna buna i podsetnik kako da uređujemo prostore gde želimo da ugostimo velikog Drugog, prvog i mnoge.

 Pogled

Ostaje u Zaječaru i Gostoprima Svete Žene – tako se zove stranica i veb-lokacija umetnice Marije Vukosavljević. U ove dane, tačnije 16. novembra u Starom gradu u Budvi otvara se izložba njenih radova pod nazivom „Evo cveta dovoljno smelog da miriše”. Ovaj cvet umetnosti imena Marija u svojim radovima najviše slavi Bogorodicu, Djevu Mariju, ali i neobičnim tehnikama dovodi pred naša lica i druge svetiteljke. Jednom ćete pregledati njene radove i svaki sledeći put i na pomen te tehnike i na pogled i krajičkom oka znaćete da su to njeni radovi. Kako? Videćete kako platno crta lice, kako materijali uklapaju sliku, i da nije obrnut redosled reči – i dalje nisam sigurna ko je u tim ikonama, slikama i radovima umetnik, a ko svetitelj. Tehnika je vez na tekstilu, ima i akrila na platnu. Možda bih sve radove objedinila jednim imenom – Gostoljublje.

 Prepo(r)uka

…se uvek nametne sama iz pregleda, a u pogledu ostane reč koja nas natera i da slušamo šta gledamo. Govorimo u oba reda, pa i ovom trećem o gostoljublju i gostoprimanju i u ušima ostaje tekst iz Jevanđelja o domaćinu i gostima koje je pozvao. Nisu pozvani gosti došli, a domaćin je dao slugama uput da izađu na raskršće i pozovu – dovedu ljude, prolaznike i slučajnike, kada namernika nema. Uvek se setim ovih reči kada spremam praznične dane i trpeze. Ne mali broj puta se uz namernike desio i po neki slučajnik u svom ruhu i odelu, koji je uvek bio podsetnik na onog koga čekamo kao Crkva i kao svet. Mnogo je pozvanih.

 


Danijela Marković

Danijela Marković je pravoslavni teolog i religiolog, a javnost je najviše prepoznaje kao kulturologa. Bavi se promocijom kulture, dijaloga među kulturama, a najpre među ljudima. Oni koji je dobro poznaju kažu da ima lice izoštreno preosetljivošću i obasjano duhovnom intuicijom.

Ta intuicija je dovodi do novih izazova i uvida koje deli sa čitaocima organizujući mnoge kulturne događaje, a u saradnji sa drugim urednicima – i publikacije koje okupljaju imena iz akademskog sveta i njihove radove.

Pored akademskog stvaranja upustila se u vode poezije i proze. Njen stil je istovremeno ozbiljan i lepršav, a sadržaji o kojima govori i piše predstavljaju bogate mozaike ličnih utisaka, multimedijalne sinestezije i široke religiološke erudicije.


 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 

 

 KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .