Gastro vodič Putovanja

Zašto baš u Daruvaru hedonizam jača organizam? Tajna formula: #6ielementi

MediaSfera

 

Piše: Smiljana Popov

Foto: Smiljana Popov, Gastrobajter, Mario Jukić, Turistička zajednica Daruvar-Papuk

 

Kada sam pozvana u Daruvar na gastro-zdravstveni simpozijum/gozbu „6-i elementi“ sa dvadesetak turističkih novinara iz bivše Jugoslavije, ali i Slovačke, Velike  Britanije itd. o Daruvaru gotovo da ništa nisam znala. Dočekalo me je toliko očaravajuće otkriće da sam se zapitala: kako je moguće da se o tom pitoresknom gradiću, rođenom za turizam i talentovanom za hedonizam, više ne govori?
Na svega četiri sata od Beograda dočekao me je najzeleniji i najuređeniji mali grad kontinentalne Hrvatske (četiri zlatna, dva srebrna i jedno bronzano priznanje Hrvatske turističke zajednice), ovogodišnji pobednik u kategoriji Zdravstveni turizam na Danima hrvatskog turizma – mondenska banja koja kao da je sa Alpa sišla u ovaj slavonski gradić, s tradicijom lečenja dužom od dva milenijuma, sa romantičarskim kupatilima i otmenim vilama diskretnog šarma buržoazije, sa baroknim dvorcem iz 18. veka, sa grandioznim parkovima u stilu engleskih vrtova, ali i sa prvim hrvatskim Međunarodnim parkom tamnog neba u najvišoj zlatnoj kategoriji, te je šarmantni Daruvar svojevrsna prestonica ne samo zdravstvenog, već i naučnog i astroturizma, verovali ili ne!

A ispostaviće se da je ovo i slasna, masna i rasna gurmanska destinacija u sred jedne od najstarijih i najlekovitijih banja u Hrvatskoj. Da stvar bude zanimljivija – jedno drugo ne isključuje, jer ovde je u delo vrlo promišljeno sprovedena naizgled oskimoronska mantra:“Hedonizam jača organizam”. Na zajedničkom gastro-zdravstvenom projektu „6-i elementi“ udružili su se nutricionisti, kuvari, ugostitelji, turistički i zdravstveni radnici i skrojili posebne menije daruvarskih restorana na kojima možete naći jela u funkciji zdravlja, jela za sportiste i tzv. “daruvarske parove” – hranu uparenu sa najboljim lokalnim vinima i craft pivima.

 

Još jedan kuriozitet, raritet i kvalitet Daruvara jeste što je ovo i češki grad! Za vreme austrijske carice Marije Terezije ovde su naseljeni Česi koji su ostavili značajan trag u identititetu Daruvara. Dok šetate gradom možete da čujete češki jezik, posetite češke kulturne ustanove i udruženja, u restoranima jedete češke specijalitete poput “Svičkova na smetane” ili pijete najbolje daruvarsko – staročeško pivo iz najstarije hrvatske pivare i jedine van Češke Republike koja pravi pivo po tradicionalnoj češkoj tehnologiji. Zanimljivo je i da je daruvarsko pivo počelo da se proizvodi po češkoj recepturi dve godine pre no što je u češkom gradu Plzeňu napravljen prvi lager, danas najtraženije pivo na svetu.

Iznenađenja, otkrića i nadahnuća koja mi je Daruvar priređivao nizala su se od ranog jutra do duboko u noć. Moralo se probati, doživljavati, upijati, brčkati i noću i danju i uživati bez pauze. Zahvaljujući meniju „6-i elementi“ imali smo snage i energije za sve što su nam preljubazni domaćini priredili.

Sličan projekat nigde još nisam srela. Bravo za ideju i njenu implementaciju – kako koncipirati novu gastronomsku ponudu na nivou grada koja inovira turističke kapacitete i dodatno privlači putnike namernike; kako saradnjom javnog i privatnog sektora promovisati i brendirati jednu malu, nedovoljno popularnu i nepravedno skrajnutu turističku destinaciju. To udruživanje u turizmu zove se klaster. U projektu „6-i elementi“ združili su se svi daruvarski ugostitelji, Gastronaut Klub sa Karin Mimcom na čelu i Turistička zajednica Daruvar – Papuk. Uvezali su terapijski i zdravstveni potencijal Daruvarskih toplica, hrvatske&češke gurmanluke daruvarskih restorana, najbolje lokalne vinarije&pivare i rebrendirali turistički imidž grada kroz jelovnik „6-i elementi“.

Možete ga naći na meniju restorana: Terasa, Queen, Little Italy pub, Gostionice Srce, pa čak i Fast Food-a Black&White i burekdžinice-poslastičarnice Zdravljak Orijent. Naravno da sam sve morala da probam, što želim i vama dragi čitaoče.

A evo i nekih zgodnih, zdravih i kreativnih jela-prste-da-poližeš:

Jela koja jačaju imunitet

Zahvaljujući projektu “6-i elementi” svi daruvarski ugostitelji od sada na meniju imaju bar po jedno jelo koje jača prirodni imunitet i „tera“ viruse zahvaljujući: belom luku, žalfiji, đumbiru, medu, ljutoj papričici, kurkumi, renu…

Jelo br. 1 za jačanje imuniteta: Fitness salata sa piletinom i citrusima

Matovilac – kao najzdravija salata na svetu je ključni sastojak, jer je prepun vitamina B6, pa reguliše metabolizam i jača imuni sistem, popravlja raspoloženje i poboljšava rad mozga. Matovilac se posebno preporučuje anemičnim osobama, a zbog prisustva kalijuma i bakra dobar je saveznik i za zdravlje srca.Vitamin C iz matovilca štiti organizam od virusa i gripa, a vitamin A povoljno utiče na očuvanje dobrog vida. U ovoj fitness salati prisutna je i: rukola, zelena salata, baby spanać, sezonsko voće i agrumi, domaći dressing, balsamico i tostirani lešnici – ova salata preporučuje se i za sportiste.

Jelo br. 2 za jačanje imuniteta: Okrepljujući wok

Wok sa svinjskim fileom, čilijem, đumbirom i svežim pečurkama uz dodatak tanke testenine, limete, soja sosa i tostiranih lešnika. Njam.

Najbolji burek u Hrvatskoj

Daruvar je šire poznat i po “najboljem bureku u Hrvatskoj”. Iz Daruvara se ne odlazi, kažu mi gastro poznavaoci i iz Hrvatske i Srbije, a da se ne proba čuveni burek kod Faruka, u njegovoj burekdžinici-poslastičarnici Zdravljak Orijent. Zdravljak je poznat po burecima i jogurtu iz vlastite proizvodnje, od sastojaka koje proizvode lokalni dobavljači s domaćim jogurtom. Farukov predlog za jačanje imuniteta je domaći jogurt s medom od lipe.

Kad je ovde jogurt svojevrsna delicija, možete da zamislite kakav je burek… Faruk testo razvlači duguljastom, tankom oklagijom, burek nije mastan, a jogurt s medom od lipe sočan, gust… Dobar ko zdravlje, što se kaže… A kako biste mogli fino da svarite sve što sam vam priredila u ovoj epizodi, predlažem da ostavimo nešto i za sledeću. Jer posebna su tema “6-i elementi” jela za sportiste i one koji treniraju…

Nastaviće se…

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 

 
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .