Film / TV Kultura

Laureati 6. Ravno Selo Ravno Film Festivala „Trag divljači” i „Indigo Kristal”

MediaSfera

 

Foto: Nina Ognjanović

 

Pod tradicionalnim sloganom „Selom kruže filmske priče“ sinoć je u Ravnom Selu završen šesti po redu Međunarodni debitantski festival prvog ili drugog filma „RAVNO SELO“. Tokom četiri dana trajana Ravno Selo Film Festivala prikazano je 40 filmova u četiri programske celine, a na svečanom zatvaranju dodeljene su i vredne nagrade.
6.

Lice u fokusu Festivala ove godine bila je Miona Marković, a selekciju vrlo zanimljivih filmova pripremili su selektor glavnog programa Dragan Jeličić i selektor dokumentarnog programa Igor Toholj. U okviru studentskog programa Akademija Umetnosti iz Novog Sada bila je domaćin svojim kolegama sa Akademije u Banja Luci, pa je publika imala priliku da vidi i najnovije selekcije omladinskih filmova ove dve akademije, a prikazano je i 10 srednjoškolskih filmova.

Žiri je zasedao u sledećem sastavku. Stručni žiri: glumica MIlica Tomašević, dramaturg Kosta Peševski (predsednik) i reditelj Sali Saliji Salini. Žiri publike: organizatorka kulturnih dešavanja Maja Maraš, sekretar mesne zajednice Ravno Selo Vuk Jevtović i predsednica Skupštine opštine Vrbas Sanja Žigić (predsednica). Filmski kritičar Dejan Dabić je bio predsednik jednočlanog žirija dokumentarnog programa „Kratkih 100 minuta”, a docent Fakulteta dramskih umetnosti Beograd Ognjen Rakčević je bio predsednik jednočlanog žirija selekcije studentskog filma.

Tradicionalno, žiri je i ove godine dodelio pet nagrada u pet kategorija, a za kreativce bilo je i posebnih nagrada.

  1. Zlatni klip za najboljeg reditelja debitanta uz novčanu nagradu u iznosu od 1.500 EUR pripao je Nini Ognjenović za film OVUDA ĆE PROĆI PUT.
  2. Zlatni klip za najbolji debitantski film  i novčana nagrada u iznosu od  000 EUR dodeljena je za film TRAG DIVLJAČI reditelja Nenada Pavlovića.
  3. Zlatni klip za najbolji film po izboru publike i nagrada u iznosu od 500 EUR dodeljena je za film INDIGO KRISTAL reditelja Luke Mihailovića.
  4. Zlatni klip za najbolji dokumentarni film uz novčanu nagradu u iznosu od 500 EUR dodeljena je za film WILL YOU LOOK AT ME reditelja Shuli Huang. U istoj kategoriji dodeljeno je i specijalno priznanje za najbolji dokumentarni film MOJ CRVENI FILM, reditelja Nenada Pržulja.
  5. Plaketa Prvi metar za najbolji studentski film uz novčanu nagradu u iznosu od 500EUR dodeljena je Sari Radusinović za film KAD ZABORAVIŠ JULI. U istoj kategoriji Specijalno priznanje za najbolji studentski film pripalo je Vidi Jović za film DUNAVSKI PARK.

 I ove godine kompanija Gorki list dodelila je nagradu za najboljeg mladog glumca/glumicu Festivala u novčanom iznosu od 1.000 EUR, a nagrada je pripala NEVENI NERANĐŽIĆ za ulogu Manje u filmu MANJA.

Pojedini segmenti Festivala, su ove godine na ponos osnivača festivala Lazara Ristovskog i brojnih Ravnoselaca održani u novom Domu kulture.

-Prva etapa našeg cilja je ostvarena. Kao što vidite novi Dom kulture je iza nas. Nije bilo lako svih ovih godina, ali smo uspeli. Dom je napravljen, a uskoro stiže nameštaj i tehnika. Nadam se da ćemo već od septembra startovati sa redovnim programima, počev od bisokopskih filmova, pozorišnih predstava i muzičkih događaja. Ono što mi je posebna želja, a zbog čega je Dom prvenstveno pravljen jeste da mladi iz Ravnog Sela i okolnih mesta aktivno učestvuju u svim programima koje će Dom za njih organizovati. Naš cilj je da ovde ponikunu neki novi veliki umetnici. Ja sam siguran da u Ravnom Selu ima takvih talenata, a mi smo im sada omogućili mesto gde će te svoje talente ispoljiti i razvijati – izjavio je Ristovski i ovom prilikom se posebno zahvalio svom timu koji je sve ove godine bio uz njega.

Tokom šestog Ravno Selo Film Festivala veliku pažnju izazvao je panel „Filmski festivali – Platforma za susrete filmskih stvaralaca i publike“ na kome su učestvovali brojni predstavnici filmskih festivala u Srbiji.  Održana je likovna kolonija u kojoj su učestvovali brojni slikari i koji su svoja dela ove godine poklonili novom Domu kulture. Održana je radionica Animiranog filma koju su vodili Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi. U cilju edukacije, polaznici su imali priliku da se upoznaju sa tehničkim osnovama izrade animiranog filma i savladaju osnove „stop- motion“ animacije i zajednički realizuju prvi kratki animirani film koji je nastao u Ravnom Selu i prikazana na zatvaranju festivala.

Tradicionalno dodeljena su specijlana priznanja za učesnike radionice koja je deo saradnje sa smotrom đačkih filmova „Filmić” iz Novog Sada. Deca koja su učestvovala u ovoj radionici su iz Vršca, Smedereva i Ivanjice, a tokom festivala snimili su tri filmića na temu HRABROST koji su bili prikazani na zatvaranju.

Festival će ostati upamćen i po odličnom koncertu filmske muzike održanom prvog dana festivala. Popularne melodije filmskih hitova uz pratnju Zrenjaninskih Filharmoničara, pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića izveli su glumci i pevači Sanja Kerkez, Milica Burazer, Vanja Milačić, Miona Marković, Nikola Šurbanović i Luka Maraš. Festival je i ove godine obogaćen brojnim pratećim programima u kojima su učestvovali vrtić „DUGA“ i KUD „ŠOVE“ iz Ravnog Sela, zatim KUD „BEĆARAC“ iz Novog Bečeja, KUD „LOGOVAC“ iz Despotova, HOR Kulturnog centra Vrbasa „BAČKI PEVAČI“, a na zatvaranju fetsivala publika je toliko bila oduševljena izvođenjem Folklornog ansambla Kulturnog centra Vrbas pa su ih više puta pozivali na bis.

Kreator i osnivač brenda Gorki List, Vojin Đorđević je ovom prilikom izjavio „Kao verni poštovaoci umetnosti naša ideja vodilja je da podržimo prave vrednosti i mlade posvećene i talentovane vizionare koji sa puno ljubavi i strasti rade svoj posao. Gorki List već dugi niz godina podržava umetničke projekte i manifestacije koje promovišu autentičnost i bogatstvo domaće kulture. Ponosni smo što smo deo ovog značajnog festivala i što imamo priliku da ohrabrimo naše mlade buduće filmske zvezde na koje ćemo jednog dana svi biti ponosni“.

Podsećamo Festival je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture Srbije, Grad Vrbas i producentska kuće Zilion film.

Više o festivalu možete pronaći na https://ravnoseloff.com/

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .