Eksplozija mašte Kolumne

Jovana Ješić: Veče puno suza

MediaSfera

 

Piše: Jovana Ješić

 

Apsolventsko veče studenata Fakulteta političkih nauka, generacije 2000., odnosno apsolventska proslava studenata koji su upisali Fakultet političkih nauka 2019. godine bila je u ponedeljak. Ja nisam išla. I ne kajem se.
Postoji više razloga zbog kojih sam odlučila da ne idem na apsolventsko veče.

Prvi razlog je što smatram da bi to bilo licemerno sa moje strane, jer četiri godine pričam kako vodeća studentska organizacija se mnogo ugrađuje i na taj način krade novac od studenata kada bilo šta organizuje, bilo da su u pitanju studentske žurke, studentska putovanja ili studentske proslave.

Drugi razlog je zato što ne vidim poentu apsolventske večeri, đuskanje i opijanje do zore sa ljudima koje pošteno nisam ni upoznala, jer smo mi tzv. “kovid generacija” koja je veći deo svojih studija provela na onlajn platformama za praćenje nastave. Verujem da ću sa svojim prijateljima koje sam stekla na fakultetu imati još pregršt povoda za slavlje u našim životima.

Treći razlog se može nadovezati na prethodni, na to što kažem da ne vidim poentu apsolventske večeri. To da ja ne vidim poentu te proslave vezujem za to što ja ni u srednjoj školi nisam imala proslavu te vrste, odnosno matursko veče, pa valjda ne vidim draž u svemu tome. Kada su nam razredne starešine organizovale matursko veče u ponudi smo imali malu slatku kafanu u Skadarliji i dva luksuzna restorana – jedan na Dedinju, drugi na Novom Beogradu. Najpovoljnija opcija je bila, naravno, Skadarlija. Sva odelenja su izglasala Skadarliju i meni je zbog toga bilo drago, no razredne starešine, veće ili neki treći su se ipak odlučili za restoran na Dedinju, a moje odelenje je odlučilo da onda bojkotuje i ne ide na matursko veče. Međutim neki su otišli, a mi ostali smo se organizovali i o svom trošku otišli to veče u Skadarliju, a kasnije su nam se pridružili i oni koji su na matursko veče u restoran na Dedinju išli. Veče je bilo divno, intimno i za pamćenje. Svi smo bili ležerno obučeni i vrlo opušteni. Nije bilo savršeno ispeglane garderobe, štikli, haljina, jake šminke i kose pune laka što uglavnom iziskuju maturske večeri.

Ja sam jedna realna osoba i ni tada, a ni sada, nisam želela da zavaravam sebe rečima da ćemo se svi družiti i kada nam se putevi raziđu, jer istina je da nećemo. A činjenica je da se ni do sada na fakultetu, mi, kovid generacija, nismo družili svi međusobno jedni sa drugima. Poštovanje i kolegijalnost je uvek postojalo i tako treba da ostane i sada posle fakulteta.

Pored toga što sam izbegla apsolventsko veče, izbegla sam i veliki finansijski trošak koji bi bio neminovan da sam se odlučila da odem.

Sada stvarno delujem hladno i bezosećajno, taksativno navodim relevantne i manje relevantne razloge zbog kojih nisam otišla na apsolventsko veče, a istina je da nisam otišla i zato što bih se raspala plačući i pre, a i posle apsolventske večeri zbog činjenice da me mama nije videla i nije ispratila na tu apsolventsku proslavu. Kada sam završila osnovnu školu imala sam matursko veče i sećam se da kada sam se spremila i izašla pred roditelje da smo svo troje plakali, tako bi bilo i sada s tim da bi me mama naterala da se smirim da ne bih pokvarila šminku, a pošto nje nema, ja bih sigurno plakala još više, na samoj proslavi ne bih bila raspoložena, a posle apsolventske večeri usledilo bi još mnogo suza tako da ipak je dobro što nisam otišla na apsolventsko veče.

 


 

Jovana Ješić

 

Rođena je 20.01.2001. godine u Beogradu. Studentkinja novinarstva koja kroz tekstove promoviše svoj pogled na svet i oplemenjuje čitalački um tekstovima koje piše. Radi kao novinarka Original magazina i PR književnice Ljiljane Šarac. Hobi joj je pisanje, u slobodno vreme čita knjige i bavi se preduzetništvom. Promoviše svoj pogled na svet i oplemenjuje čitalački um tekstovima koje piše. Voli da putuje. Ima svoju stranicu: https://jovanajesic.wordpress.com/


 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .