Lifestyle

Kraljevski par Srbije na krunisanju kralja Čarlsa III

MediaSfera

 

 

Foto: The Royal Family YouTube channel screenshot

 

Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina prisustvovali su u Londonu krunisanju Njihovih Veličanstava Kralja Ujedinjenog Kraljevstva i ostalih Krunskih zemalja Komonvelta i Kraljice Kamile, koje je održano u subotu 6. maja, u Vestminsterskoj opatiji.
Dan ranije, u petak 5. maja, Njihova Kraljevska Visočanstva su prisustvovali formalnom prijemu za kraljevske porodice i šefove država koji su kralj i kraljica priredili u Bakingemskoj palati.

Krunisanje je značajna svečanost za ustavne parlamentarne monarhije, to nije obična proslava, već predstavlja događaj od najvišeg državnog značaja i pre svega važnu versku ceremoniju. Kao istorijsko poređenje sa Srbijom, veoma je slično krunisanju kralja Petra I koje je obavljeno u Sabornoj crkvi u Beogradu, uz miropomazanje u manastiru Žiča. Zbog toga se krunisanje monarha Ujedinjenog Kraljevstva i vrši u Vestminsterskoj opatiji, jednom od najvažnijih hramova u Engleskoj.

NjV Kralj Čarls III i NjKV Prestolonaslednik Aleksandar, Foto: Ian Jones (Flicker account of UK Foreign Commonwealth and Development Office)Foto
Foto: Ian Jones

„Krunisanje mog ujaka, kralja Čarlsa III, bio je veoma važan događaj, zaista impresivna verska ceremonija i bili smo dirnuti i počastvovani što su nas zamolili da prisustvujemo. Ipak, nemoguće je bilo izbeći da naše misli i emocije ne budu sa žrtvama strašnih tragedija koje su se dogodile u Srbiji, i njihovim bližnjima, što se duboko urezalo u srca svih nas. Tuga za izgubljenim životima će trajati večno, Srbija se nikada neće u potpunosti oporaviti od tih užasnih događaja. Molimo se Gospodu za pokoj duša preminulih i utehu njihovim porodicama. Članovi kraljevskih porodica i drugi svetski lideri koje smo sreli izrazili su nam iskreno saučešće i zamolili nas da ga prenesemo narodu Srbije.

Monarh u ustavnoj parlamentarnoj monarhiji uvek mora biti u službi svog naroda, a krunisanje je jedan od važnih koraka koje on preduzima na ovom putu vršenja dužnosti nasleđenih od njegovih prethodnika. To je najviši zalog časti koji polaže pred Bogom i svojim narodom, a koji predstavlja oslonac njegove službe“, rekao je Nj.K.V. prestolonaslednik Aleksandar.

Krunisanje NjV Kralja Čarlsa III, Foto: Sky news screenshot
Foto: Sky news screenshot

Krunisanje kralja Čarlsa III bilo je jedinstven događaj jer su mnogi novi detalji ugrađeni u vekovnu tradiciju, odajući počast svim građanima Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta, njihovim različitostima i kulturama. To je takođe bilo prvo krunisanje u istoriji kome su prisustvovali drugi monarsi šefovi država i ostali članovi kraljevskih porodica izvan Velike Britanije.

Ceremonija krunisanja počela je povorkom u kojoj su kralj i kraljica došli od Bakingemske palate do Vestminsterske opatije. Njihova Veličanstva su ušla u crkvu, a prethodile su im procesije koje su činili verski poglavari i predstavnici različitih religija, kao i predstavnici nacija i država Komonvelta. Najviša politička ličnost u Ujedinjenom Kraljevstvu, premijer Nj.E. gospodin Riši Sunak, takođe je učestvovao u ceremoniji. Crkvenu službu obavio je kenterberijski arhiepiskop Džastin Velbi. Muziku za ceremoniju odabrao je lično kralj, a u izbor je bila uključena i grčka pravoslavna muzika, u znak sećanja na kraljevog oca, pokojnog vojvodu od Edinburga, princa Filipa.

NjKV Prestolonaslednik Aleksandar i NjKV Princeza Katarina: Jeff J Mitchell, Getty images
Foto: Jeff J Mitchell, Getty images

Kralju i kraljici su u ključnim trenucima ceremonije uručene regalije – krune, šar i žezla – koje simbolizuju različite aspekte dužnosti i odgovornosti monarha. Ceremonija se sastojala od pet faza, od kojih je svaka deo važne tradicije i nosi svoju simboliku. Posle crkvene ceremonije, kralj i kraljica su se zajedno sa ostalim članovima britanske kraljevske porodice vratili u Bakingemsku palatu i izašli pred narod, na čuvenom balkonu.

Zajedno sa kraljevskim parom Srbije, krunisanju su prisustvovale kraljevske porodice Evrope i sveta, kao i mnogi drugi članovi kraljevskih porodica.

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .