Eksplozija mašte Kolumne

Jovana Ješić: Junaci sa juga

MediaSfera

 

Piše: Jovana Ješić

 

“BRAVO ZA NIŠKE LEKARE” je bila rečenica koju smo prošle nedelje najčešće čuli, a i najčešće pročitali što na društvenim mrežama, što kroz naslove medijskih tekstova. I stvarno – “BRAVO ZA NIŠKE LEKARE”, ali i sramota za Ministarstvo zdravlja, samu ministarku i sve one koji se nalaze na rukovodećim mestima u zdravstvu.
Dakle, niški lekari, junaci sa juga, su uspeli da liste čekanja na kardiohirurške i vaskularne operacije prebace na liste zakazivanja taki što su se lišili slobodnih dana i radili su besplatno vikendima.

Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš rekao je da je njegov tim “posle gotovo 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda” uspeo da dođe do svog cilja, a to je eliminisanje listi čekanja.

Dakle, rešenje za eliminisanje listi čekanja je bilo da medicinsko osoblje radi dodatna 24 dana? I oni su odradili ta 24 dodatna dana bez novčane nadoknade. Zauzvrat su od građana dobili aplauze i pohvale, od pacijenata zahvalnost, od njihovog resornog ministarstva, ministarke i države – ništa. Eventualno, od njih će možda dobiti nagrade i ordenje.

Medicinski radnici, lekari, hirurzi, anesteziolozi, medicinske sestre, čistačice, spremačice i higijeničarke mole državu da im ne daje nikakvo ordenje, jer su oni samo “poklonili 24 dana pacijentima i spasili brojne živote onih koji bi umrli čekajući operaciju” i kažu da im treba oprema i osoblje.

Državo, čuj vapaje junaka sa juga i obezbedi im ono što kažu da im nedostaje: anesteziolozi, radiolozi, medicinske sestre za intenzivnu negu, angio sala, mašina za ekstrakorporalni krvotok.

Kada zanemare ove nedostatke, kažu da imaju odlične uslove za rad.

Ipak, lično smatram da država treba ovim herojima da obezbedi odgovarajuću opremu i osoblje koje im nedostaje, ali i da im se plati svaki prekovremeni sat koji su u proteklih 100 dana imali.

A što se ministarke tiče, ona bi trebalo da zabranu pušenja u zatvorenom prostoru privremeno ostavi po strani, a da se pozabavi nabavkom opreme koja fali ne samo ovoj klinici, već i mnogim drugim. Neka se pozabavi i prebacivanjem listi čekanja u liste zakazivanje, da je to moguće dokazali su niški lekari. Rešenja ima, voljnih lekara ima, sada je samo potrebno da ministarka i ostali obezbede opremu, sredstva i plate za dodatne radne dane. Pa onda možemo da umesto “sramota za Ministarstvo i ministarku” kažemo “bravo za Ministarstvo i ministarku”, do tada ipak ostaje samo “BRAVO ZA NIŠKE LEKARE”!

 


 

Jovana Ješić

 

Rođena je 20.01.2001. godine u Beogradu. Studentkinja novinarstva koja kroz tekstove promoviše svoj pogled na svet i oplemenjuje čitalački um tekstovima koje piše. Radi kao novinarka Original magazina i PR književnice Ljiljane Šarac. Hobi joj je pisanje, u slobodno vreme čita knjige i bavi se preduzetništvom. Promoviše svoj pogled na svet i oplemenjuje čitalački um tekstovima koje piše. Voli da putuje. Ima svoju stranicu: https://jovanajesic.wordpress.com/

 

 Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .