Fenomeni

Pomera se sat: Noćas prelazimo na letnje računanje vremena

MediaSfera

 

 

Proleće nam je stiglo 20. marta tačno u 22 časa i 24 minuta. Međutim, već za vikend nam stiže manja neprijatnost, a to je pomeranja sata na letnje računanje vremena što znači da ćemo između subote i nedelje spavati sat kraće, ali će dan biti duži.
Kako se objašnjava, na osnovu Zakona o računanju vremena, vreme se u dva sata 26. marta 2023. godine pomera za jedan čas unapred, što znači da će se spavati sat kraće, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale Ministarstva privrede.

„Letnje računanje vremena u 2023. godini počinje 26. marta 2023. godine u 2h, 00 min, 00s, tako što se, pomeranjem za jedan čas unapred, vreme u 2h, 00 min, 00s računa kao 3h, 00 min, 00 s“, kaže se u obaveštenju.

Na većini uređaja (računari, mobilni telefoni…) ta radnja će biti izvršena automatski, ali proverite za svaki slučaj. Letnje računanje vremena trajaće do poslednjeg vikenda u oktobru (dakle, do 29. oktobra 2023), kada počinje zimsko računanje vremena.

Letnje računanje vremena u 2023. godini završava 29. oktobra 2023. u 3.00, tako što se pomeranjem za jedan sat unazad vreme u 3 sata računa kao 2.

Pomeranje sata u Srbiji, kao i u većini zemalja Evrope, dešava se dva puta godišnje – poslednjeg vikenda u martu prelazimo na letnje, dok poslednjeg vikenda u oktobru počinje zimsko računanje vremena, prenosi

U Srbiji, odnosno tadašnjoj SFR Jugoslaviji, kazaljke su prvi put pomerene 27. marta 1983. godine, kada smo počeli sa računanjem letnjeg vremena. Do 1995. satovi su se vraćali u poslednjoj nedelji septembra, a kasnije je donet zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

Inače, Evropska komisija je još 2018. predložila da se ukine sezonsko pomeranje sata koje je prvobitno trebalo da prestane još 2019, a zatim 2021. Zemljama članicama, naime, prepuštena je odluka da li će ostati na zimskom ili letnjem vremenu, a dogovora nema, niti će ga po svemu sudeći biti u bližoj budućnosti.

Samim tim, s obzirom na našu geografsku i svaku drugu povezanost sa zemljama EU, i u Srbiji će do daljeg nastaviti da se pomeraju kazaljke na časovnicima i to poslednje nedelje u martu, kada prelazimo na letnje, odnosno poslednje nedelje u oktobru, kada se vraćamo na zimsko računanje vremena.

Dilema da li treba da pomeramo kazaljke i imamo zimsko i letnje vreme, izazvala je velike polemike širom Evrope, ali i u Srbiji. Tako bi, u slučaju da se odlučimo za letnje računanje vremena, 1. jula svitalo u 5 ujutru i dan trajao do 20.30. U slučaju zimskog računanja, obdanica bi trajala od 4.00 do 19.30, te bi onaj ko ustaje u 7.00 prespavao tri sata dnevnog svetla. Na drugoj strani, po zimskom računanju vremena 1. decembra dan bi trajao od 7.00 do 16.00, odnosno od 8.00 do 17.00 ako bi se računalo po letnjem modelu.

Inače, mnoga svetska istraživanja su utvrdila da pomeranje kazaljki i prelazak sa zimskog na letnje računanje vremena, i obratno, donose mnoge zdravstvene probleme ljudima. Mnogi se tada žale na umor, pospanost, depresiju, pojačan apetit, a statistika pokazuje da se povećava i broj srčanih udara i kardiovaskularnih problema koji znaju da završe i tragično.

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .