Eksplozija mašte Kolumne

Jovana Ješić: Nazire li se kraj?

MediaSfera

 

 

Piše: Jovana Ješić

Foto: Privatna arhiva

 

 

Teško je pisati o temi u kojoj želite da osudite većinu, a vi ste u manjini. I ne, ovo nije tekst o politici, o poziciji i opoziciji, već, pa videćete o čemu… U ovom momentu mi kroz glavu sa razlogom sevnu ona latinska izreka da pisana reč može da ubije čoveka.
Kada sam išla u srednju školu primetila sam da se velika većina devojaka u školi identično oblači, a onda sam isto to primetila i na ulici, i u prevozu i na društvenim mrežama. Tada sam, kada sam o tome pričala sa roditeljima, koristila termin “devojke iz istog kalupa”. Nije mi bilo jasno zašto sve žele da izgledaju isto, zašto slepo prate trendove ne pitajući se da li je to uopšte lepo, da li im to stoji, da li je to za njihovu građu? Ja sam se sve to pitala umesto njih, nikada se u prodavnici nisam uhvatila za te trendi jeftine krpice zato što sam negovala svoj stil – klasični, obični, basic, poslovni, ma zovite ga kako god hoćete, to je ono što se meni sviđa i što mi lepo stoji.

Uglavnom, mislila sam da će trend “devojki iz istog kalupa” vremenom nestati i da će svaka od njih početi da neguje svoj stil i da će tu fazu istog oblačenja kasnije pripisivati ludoj mladosti.

No, situacija je postala još i gora.

“Devojke iz istog kalupa” više ne samo da se isto oblače, one isto i izgledaju. Sada sve imaju velike usne, pune filera i ko zna čega, imaju iste obrve, zategnute kapke, istu boju kose i istu friziru, silikone u grudima i u zadnjici. “Devojke iz istog kalupa” očigledno jesu iz kalupa. Kao što voštana figura ima svoj kalup, tako i one “silikonske figure” imaju svoj kalup.

Znate, nemam ja ništa protiv silikona. Razumem da neko ne može da prihvati svoje delove tela pa želi korekciju, ali ovo što danas devojke rade nisu korekcije nečega što im se ne sviđa već potpuno novo oblikovanje, ispravljanje sebe do neprepoznatljivosti.

Kao što pantalone sa dubokim strukom ne stoje svima, kao što niskim devojkama ne stoje dugački mantili, kao što svima ne stoje sve boje, kao što svima ne stoje svi dezeni i materijali, kao što svima ne stoji sve ono što je in, što je u trendu, tako i ne stoje svima velike usne, debele obrve…

Nisam modni stručnjak, tj. u ovom slučaju silikonski stručnjak, ali ne može niko da me ubedi da veštačke usne kao dve debrecine su lepe.

Pitam se nazire li se kraj ovom ludilu? Pre šest godina sve devojke su se isto oblačile, danas sve devojke fizički isto izgledaju, šta je sledeće? Plašim se da ćemo i to saznati.

Devojke, pazite šta radite, krpice možete da promenite, ali telo, prepumpane usne i istetovirane obrve ne. Korekcija je OK, operisanje do neprepoznatljivosti i punjenje silikonom po meni nije OK i nije lepo.

 


 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 
 

 

Dodaj komentar

Click here to post a comment

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .