Dijaspora

Glumica i top-model Lana Ašanin: Ponosna na svoje srpske korene

MediaSfera

 

Pišu: Marina Bulatović i Ljubomir Ljuba Đorđević

Foto: Privatna arhiva Lane Ašanin

 

 

Ona je mlada, lepa i uspešna. Poseduje onaj „X faktor“ koji je izdvaja iz prosečnosti i daje njenoj ličnosti upečatljivu notu. Stoga nije nimalo čudno što se posvetila šou-biznisu.
Vole je kamere i foto-aparati. Svuda je tražena. Čas je u Njujorku, čas u Los Anđelesu, čas u Las Vegasu… Ali njene omiljene destinacije su i Zlatibor, Beograd, Šabac i Novi Sad. Gradi uspešnu karijeru top-modela, TV hostese (voditeljke) i glumice.

Zove se Lana Ašanin. Naše gore list. Iako je rođena u Nemačkoj, osim nekoliko svetskih jezika, tečno govori i svoj maternji, a rado uživa u (našoj) sarmi i šopskoj salati.

Sa samo 17 godina postali ste mis Crne Gore. Da li Vam je ta titula bila odskočna daska za ulazak u svet modelinga i televizije? 

-Tako je, vrlo mlada sam postala Mis Crne Gore. Pre toga sam učestvovala na takmičenju za Mis Frankfurta gde sam osvojila treće mesto. Potom sam bila druga pratilja na izboru za Mis Nemačke. Svakako da su mi sve te titule pomogle da budem zapažena i bile su odskočna daska za moj dalji uspeh.“

Vaše ime se pročulo i u Srbiji. Publika u otadžbini želi da sazna što više o vama: odakle vodite poreklo, gde ste rođeni, ko su vam roditelji i čime se bave, gde ste sve živeli…?

-Moji roditelji su iz Srbije. Rođena sam u Nemačkoj u Frankfurtu gde sam se i školovala. Otac je poslovođa građevinske firme u Frankfurtu, a mama je trgovac. Živela sam, osim u Frankfurtu, jedno vreme u Aziji – u Bangkoku, Tajlandu i Hong Kongu. Poslednjih deset godina sam u Los Anđelesu i Njujorku“, pripoveda nam Lana svoju životnu priču.

Vrlo mlada je ušla u svet modelinga. Pitamo je, da li je oduvek želela da postane poznata ili joj se slava „slučajno dogodila“? Zanimalo nas je o čemu je maštala? Kaže, da je oduvek imala želje, ambicije i snove. „Samo sam želela da ispunim svoj cilj. Jedan deo mojih snova je ispunjen kroz karijeru modela u Evropi, Bangkoku, na Filipinima, ali i u Los Anđelesu…

Snimila je reklame za mnoge prestižne brendove:  Nescafe, LG Electronics, Bosch, Shell, Sunkist, Coca-Cola, Blue Eagle scotch… Kaže da su joj sve one drage, ali ipak priznaje, da je „najviše ponosna na reklamu za Nescafe“.

Kako poseduje izrazitu senzualnost, njeno lepo lice krasilo je naslovnice mnogih pestižnih svetskih magazina kao što su: Cosmopoliten, People Magazine, MAXIM, FHM, Avon Cosmetics, Uniq Magazine, Women of Wealth Magazine, Belle Femme Magazine, Woman`s Magazine, Mega Magazine, Triumph Swimmear, Guy Laroche, Otto… i mnogih drugih.

Kako izgleda biti Srpkinja u Njujorku?

-Biti Srpkinja u Njujorku je dobro, ovo je kosmopolitski grad. U Njujorku najviše volim da izlazim na večere. Znam da kuvam, ali kad sam sama kod kuće onda ne kuvam često. Najviše volim sarmu, pasulj i šopsku salatu! Sve muzeje i turističke atrakcije u Njujorku sam obišla kad sam prvi put došla ovde. Vidite, ja mogu da živim na bio kom kraju sveta, ali ću uvek biti Srpkinja i uvek ću se boriti za svoj narod koji mi je u srcu. Mi ovde svake godine, 16. novembra, slavimo našu porodičnu slavu – Svetog Đorđa.

Zapažen je Vaš rad u modelingu, glumi, ali i na TV-u kao hostesa mnogih emisija. Gde ste sve radili kao TV lice? U kojim ostvarenjima ste do sada glumili? Šta Vas najviše ispunjava?

-Igrala sam u TV serijama: Entourage, The Mentalist, Deal or no Deal, New York Rooftop Story, Michael Wardeath, The Streetz, The Unempoyment, Mob Diaries… Zadovoljstvo mi pričinjava sve navedeno, mada moram iskreno da kažem, najsrećnija sam kao glumica i TV hostesa. To me najviše ispunjava.

O planovima i budućim projektima ne priča rado. „Upravo razmatram jedan ponuđeni ugovor. U mom poslu se ne priča unapred šta se radi“, kratko odgovara.

Ono čime se Lana bavi, na prvi pogled izgleda, glamurozno, bajkovito, pompezno. Publika vidi blještave premijere, blistave zvezde u brendiranoj garderobi na crvenom tepihu… Međutim sve to ima i „drugu stranu medalje“.

Pitamo je, šta ne voli u profesijama kojima se bavi? Ima li nešto što joj smeta? Što je iritira?

-Ne volim nadmene, uobražene ljude. One koji misle da su veći od Boga! Svako od nas je jedinstven, posebna ličnost. Za svakog, u ovom poslu, ima mesta.

U svojoj karijeri Lana je upoznala dosta slavnih ličnosti. Intrigiralo nas je, ko je od njih na nju ostavio poseban utisak?

-Ne bih mogla nikoga posebno da izdvojim. Kada radim, radim i nema veze ko je samnom na setu. Za mene je ovo samo posao kao i svaki drugi. Nema tu nikakve posebne misterije, kaže iskreno.

Iako sarađuje sa svetskim zvezdama, priznaje da ne poznaje mnogo srpsku filmsku industriju. Otkriva takođe, da nažalost, ne poznaje ni puno naših filmskih stvaralaca koji žive i rade u SAD. Ali se nada da će se to promeniti. Život je nepredvidiv, naglašava ona.

Tesla-konerencija-u-Njujorku-januar-2023-Lana-i-Protojerej-stavrofor-DJokan-Majstorovic_resize.jpg

Aktivno ste se uključili u rad Tesline naučne fondacije iz Filadelfije. Kako je došlo do te saradnje?

-Da, taj rad mi pričinjava veliko zadovoljstvo i sa ponosom i velikom radošću sam prihvatila ponudu za saradnju, gospodina Nikole Lončara pedsednika Tesla fondacije. Drago mi je da svojom delatnošću mogu da doprinesem rasvetljavanju lika i dela velikog srpskog naučnika Nikole Tesle. Mislim da ovde u Americi široj javnosti još nije dovoljno poznat njegov značaj za doprinos celokupnom čovečanstvu. Najviše volim Teslin citat ‘Nije mi žao što su ukrali moje ideje, već što nisu imali svoje’. Trenutno čitam knjigu o Tesli (The Life and Times of Nikola Tesla). Prošle godine sam bila u Srbiji u julu i avgustu, uskoro ću opet doći. Omiljene destinacije su mi Zlatibor, Beograd, Šabac i Novi Sad.

Na kraju, pitali smo Lanu: Šta bi poručila publici u Srbiji?

-Da najviše vole svoju zemlju, našu lepu Srbiju!

Izvor: Ilustrovana Politika

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .