Некатегоризовано

Mađarski grad Vesprem i regija Bakonj-Balaton Evropska prestonica kulture 2023.

MediaSfera

 

 

 

 

Program Vesprema i regije Bakonj-Balaton – Evropske prestonice kulture 2023. godine. predstavljen je danas, 1. februara 2023. godine, na konferencija za medije i stručnjake u kulturi i turizmu, u Odeljenju za kulturu Ambasade Mađarske – Kolegijum Hungarikum Beograd.
Na konferenciji su se prisutnima obratili: NJ. E. Jožef Mađar, Ambasador Mađarske u Beogradu, Klara Sentđerđi, direktor Odeljenja za kulturu Ambasade Mađarske, Mihalj Miler, šef Kancelarije za saradnju sa medijima Vesprema Evropske prestonice kulture i Peter Tungli, šef projekta „Gastronomija i vino“ Vesprema Evropske prestonice kulture.

 Nakon obraćanja mini – koncert održao je mađarsko-srpski klavirski duo „Sestre Gereg“, Enike i Noemi Gereg.

 „Izuzetno mi je drago što sam na samom početku mandata u Beogradu dobio priliku da predstavim ovaj začajan projekat Vesprem – Evropsku prestonicu kulture 2023. Sebe smatram autentičnim predstavnikom regije Balaton, budući da sam tamo proveo pola svog života, a i dalje provodim svaki slobodan trenutak. Vesprem je stari, lep grad, a Balatonska regija nije mnogo udaljena od Srbije, jednostavno svako može tamo stići i uživati u prirodnim lepotama jezera Balaton i njegove okoline. Nas povezuje i voda, svaka kap koja proteče kroz Mađarsku, za tri, četiri dana dođe u Srbiju. Saradnja između Novog Sada i Vesprema, kao prestonica kulture bila je izuzetno živa, nadamo se da će se novosadski rezultati nastaviti i u Vespremu.“, istakao je NJ. E. Jožef Mađar, ambasador Mađarske, u svom prvom obraćanju u Srbiji.

Mihalj Miler, šef Kancelarije za saradnju sa medijima Vesprema Evropske prestonice kulture predstavio je segmente programa namenjenog širokoj ciljnoj grupi i svim uzrastima, dok je Peter Tungli, šef projekta „Gastronomija i vino“ predstavio šest vinskih regija iz ove mađarske oblasti i segment programa „Tržnica“ u Vespremu.

 Otkako je mađarski grad Vesprem sa regijom Bakonj-Balaton, preuzeo najprestižniju kulturnu oznaku Evropske unije i postao Evropska prestonica kulture 2023. godine, više od 120 opština iz regije uzelo je učešće u programu VEB2023 EPK. Civilne organizacije, preduzeća, gradovi i sela neumorno i s entuzijazmom rade na kontinuiranom oblikovanju programa i dodavanju raznolikosti ponuda koja će biti privlačna publici širokog raspona interesovanja.

„Važno je naglasiti da se identitet EPK ne odnosi samo na mnoge programe koji se održavaju tokom cele godine, reč je o pokretanju i jačanju dugoročnih održivih procesa koji će se protezati i nakon 2023. godine. Ovom jedinstvenom mogućnošću region će učvrstiti svoju poziciju evropskog kulturno-kreativnog regiona, sa Vespremom u njegovom centru. Više od 115 opština iz regiona učestvovaće u aktivnostima i programima VEB2023 EPK.“ – izjavio je Đula Porga, gradonačelnik Vesprema, na otvaranju manifestacije, 21. januara ove godine.

Istorija Evropske prestonice kulture

Titula Europske prijestolnice kulture (EPK) nastala je prije više od 30 godina na inicijativu grčke glumice i tadašnje ministarke kulture Meline Merkuri. Evropska prestonica kulure od tada je jedan od najvažnijih događaja u kulturnoj politici EU-a.

Oznaku dodeljuje Glavna uprava Europske unije za obrazovanje, mlade, sport i kulturu kako bi istakla kulturno bogatstvo država članica, povećala osećaj pripadnosti zajedničkom kulturnom prostoru i poboljšala međusobno razumevanje evropskih građana.

Titula Evropske prestolnice kulture je priznanje da je zajednički prostor evropske kulture stvoren doprinosom različitih zemalja i gradova. Poručuje da je evropska kultura zajednička: sastoji se od različitih regionalnih kulturnih doprinosa i komunicira jezikom umetnosti. Važno je naglasiti da se identitet EPK ne sastoji samo od brojnih programa koji se odvijaju tokom cele godine, već pokreće i jača dugoročne održive procese koji će se proširiti i nakon 2023. godine.

Stoga je inicijativa EPK sastavni deo kulturne politike Europske unije; politike koja ima za cilj zbližavanje narode Evrope i  bolje međusobno upoznavanje kroz kulturu. Nakon Pečuja 2010. godine, Veszprem i regija Bakonnj-Balaton drugi su nosioci titule EPK u Mađarskoj.

Ovom jedinstvenom prilikom regija će steći poziciju evropske kulturno-kreativne regije sa središtem u Vespremu. Budući da su programi Evropske prestonice kulture u Temišvaru (Rumunija) i Elefsini (Grčka) odložene zbog pandemije COVID-19, ti će gradovi podeliti titulu EPK s Veszpram-Balatonom 2023 (VEB 2023).

Vesprem i regija Bakonj-Balaton

u uskoj konkurenciji s drugim evropskim gradovima i mađarskim gradovima Debrecin i Đor, 2018. godine osvojili su titulu Evropske prestolnice kulture. Od tada se opština priprema za neverojatnu godinu kulturnih programa. Zbog bogatstva turističkih i kulturnih programa Evropske prestonice kulture potrebna je saradnja s opštinskim i regionalnim institucijama, kulturnim i civilnim društvima, te profesionalnim regionalnim, nacionalnim i međunarodnim partnerima.

Titula Evropska prestonica kulture će pozicionirati Vesprem i regiju kao novu kulturno-kreativnu zonu s evropskom vidljivošću. Istražujući, unapređujući i iskorištavajući potencijal grada i područja, VEB 2023 će privući kreativne i kulturne predstavnike i pružiti im dom i razvojnu platformu za širok raspon sektora. Nadalje, Vesprem će poslužiti kao model drugim gradovima sa sličnim ambicijama u budućnosti.

Već na početku VEB 2023 odredio je izazove koje će pokušati riješiti i ciljeve koje želi postići kroz kulturu i umetnost. Program obuhvata sledeće segmente: revitalizacija istorijskog jezgra Vesprema. U tu svrhu pokrenut je program podrške preduzećima u slobodnim maloprodajnim prostorima. Osim svoje osnovne funkcije, ova uspešna nova preduzeća sada služe kao kreativni prostori zajednice (Pápírkutya, Kunstszt, Füge, Pekedli, Wine&Vinyl, Tržnica starog jezgra grada).

Drugi cilj je prevazilaženje sezone. U tu je svrhu VEB 2023 pokrenuo vansezonski Festival savremene književnosti, prvenstveno namenjen mladima od 16 do 25 godina, a uz tradicionalne književne žanrove nudi i neobičan uvid u marginalne književnosti.

Prvi Balaton Wine & Gourmet festival, održan u septembru 2022, predstavio je gastronomiju i vinsku kulturu regije i postao mesto susreta za stručnjake vina i gastronomije.

Budući da je Vesprem 2019. godine proglašen UNESCO-ovim Gradom muzike, VEB2023 pridružujući se gradovima – kao što su Liverpul, Nju Jork, Mannhajm, Karkiv i Sevilja – posvećuje posebnu pažnju muzici kroz niz “Soundplay” događaja. Inovativni projekat muzičkog obrazovanja pomoći će da se Vesprem pozicionira na muzičkoj sceni Evrope i sveta.

Pokrenut je niz značajnih događaja koji će se nastaviti i dalje u budućnosti: Mađarski filmski festival u suradnji s Nacionalnim filmskim institutom, Ekološki festival Balatorium, niz performansa pod nazivom Neuobičajen prostor postavlja posebne predstave na netipičnim meestima, serija književnih i muzičkih događaja pod nazivom Koncert na ruševinama, stvara prilike za intimnije veze između izvođača, publike i okoline.

Više od 120 opšina iz regije učestvuje u programu VEB2023 EPK. Civilne organizacije, preduzeća, gradovi i sela neumorno i s entuzijazmom rade na kontinuiranom oblikovanju i dodavanju raznolikosti ponuda koja će biti privlačna publici širokih raspona interesovanja.

CultNet centri u regiji Bakonj-Balaton će privlačiti kulturološki orijentisane posetioce, dok mesta programa Štaja jačaju lokalne zajednice raznovrsnim događajima, od džez koncerata do izložbi na otvorenom namenjene širokoj ciljnoj grupi.

Ove godine Vesprem-Balaton će posetioma iz Evrope i celog sveta istaći svoju kulturnu raznolikost, otvorenost stanovnika, regionalne i lokalne tradicije, jedinstvenu baštinu i posebne kvalitete krajolika.

Regija Bakonj-Balaton – gde vas čeka neuobičajena gustina dobrih stvari!

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .