MediaSfera
Piše: Milica Ašćerić
Foto: Tijana Janković-Jevrić
Opet onaj mod „piši-briši” kolumnu… Počela sam pisanije od Krstovdana preko medijskih senzacionalističkih naslova iako u tekstovima ama baš ništa nije tako zanimljivo štaviše praznjikavo je i bespotrebno bez senzacija ali gnjavi, do ideje da se ipak bavim porodičnim temama, decom i pravljenjem kolača i znate šta?
Podeliću sa vam jedan odličan recept koji je danas objavljen u kulinarskom dodatku jednih dnevnih novina (nije važno kojih da ne kažu da reklamiram one ili ove, a zna se gde radim). To su ove super popularne i preukusne rolnice „koje mirišu na još” a koje moj Aleksandar obožava, zapravo to smo saznali kada smo dve kese zamrznutog peciva tih, ja ih zovem „testenina-kolača”, kupili u Ikei i pošto su se otopile dok smo došli do stana morali smo odmah da ih ispečemo na 200 stepeni, 16 minuta i ćao. Svi su se raspametili. Preukusniiii! Juče listajući pomenute novine (što svakog jutra na poslu rutinski i inače radim) kada sam ugledala sliku tih kolača odmah sam škljoc i fotku poslala na Viber svekrvi da vidi da li je recept okej. Usaglasile smo mišljenja da deluje „njami”, ali da je možda malo više šećera nego što mi inače stavljamo u kolače.
Ovo je originalna verzija recepta, ali rolnice mogu da budu sa makom, slatkim sirom, orasima, čokoladom, međutim ja sam se opredelila za ove sa cimetom pošto mirišu na porodične radosti:
Potrebno je:
Za testo: 350 g brašna, kesica suvog kvasca (moja svekrva je stavila pola suvog i pola svežeg, ½ kesice praška za pecivo, 50 g šećera, 50 g putera, 1 jaje, ¼ kašičice soli, 120 ml mleka, 60 ml vode;
Za premazivanje: 1 kašika ekstrakta vanile (ona je umesto ekstrakta razmutila tri vanilina šećera u malo vode), 150 g smeđeg šećera, 60 g putera, 20 g cimeta;
Za preliv: 1 kašika ekstrakta vanile (isto kao i za preliv može vanilin šećer), 60 g putera, 350 g šećera u prahu, 7 kašika mleka.
Priprema
U činijicu sipajte prethodno podgrejano mleko i vodu, pa dodajte kesicu kvasca i jednu kašiku šećera. Ostavite 10 minuta (ili koliko je već potrebno) da kvasac počne da nadolazi, pa dodajte ostatak šećera (mada može i bez ovog dodavanja verujte mi dovoljno je slatko), otopljeni puter i jaje.
Promešajte pa sve to sipajte preko brašna u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo i so. Umesite testo i ostavite ga da naraste. Otopite puter i promešajte ga sa vanilom, šećerom i cimetom.
Oklagijom razvucite testo u pravougaonik i premažite ga, pa ga urolajte i isecite na rolnice oko pet centimetara širine. Stavite ih u pleh, ali ih ređajte sa razmakom i ostavite da rastu još pola sata.
Pecite ih na 190 stepeni 15–20 minuta. Pomešajte sastojke za preliv i sipajte preko rolnica.
Prijatno!
Svekrva je smućkala rolnice i ispekla ih pre nego što sam došla sa posla i stvarno su „delicious” s tim da bih ja stavila manje šećera, definitivno. Pošto prema ovom receptu treba da 550 g šećera ubacite u kolač, ali verujem da je duplo manje sasvim u redu. Mada, zavisi kako ko voli.
Zasladite život rolnicama bilo sa onim zamrznutim koje treba da samo ubacite u rernu i odvojite 16 minuta dok se ispeku, bilo da ih kupite u pekari ili ih sami pripremite ako vam kuhinja, kecelja, prčkanje oko testa i sudovi ne predstavljaju stres već užitak…. Samo napred i uživajte, jer na kraju dana pamtimo samo lepe, mirišljave i ukusne stvari!
Od srede do srede treba nešto i da se (po)jede.
Bog se javi! Svima koji slave Svetog Jovana – srećna slava, dobri ljudi!
Srdačno,
Milica A.
Milica Ašćerić
Rođena je u Beogradu, na Božić 1984, kao treće dete, a prva devojčica. Posvećena je sportu kao osnivač Sportsko-rekreativnog udruženja „Maja Fit 2016”, koje je nazvala po svojoj kćerki Maji. Majka je troje dece (Aleksandar, Maja i Lazar), kojima je posvetila svoju prvu ilustrovanu knjigu za decu „Smejuljci” (2021).
Radi kao brend menadžer magazina „Blic žena” u kompaniji Ringier Serbia i pohađa master akademske studije Komunikologije, na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Nosilac je brojnih diploma i priznanja iz različitih oblasti.
Pratite nas i na našim društvenim mrežama:
Dodaj komentar