Edionica Kolumne

Saša Edi Đorđević: Deca

MediaSfera

 

 

Piše: Saša Edi Đorđević

Foto: Nenad Bocko Živanović

 

 

Danas se, prvim danom u Srpskoj novoj godini, završava dvonedeljni ciklus opšteg slavlja u našem kutku sveta, ovom koji nam je dat na uživanje i čuvanje. Slavilo se, veselilo, jelo i pilo, vreme je za prelazak iz praznične u radnu atrmosferu. Da vidimo šta nam valja činiti u ova smutna vremena. Nije ova naša Srbija veliko parče zemlje. Ali jeste veoma lepo. I veoma upotrebljivo, plodno i bogato. I sveto. Sveto, jer su ga preci natapali krvlju i ostavljali potomcima. I tako već hiljadama godina. Nažalost, potomaka je sve manje.
Rezultati prošlogodišnjeg popisa pokazuju da nas je nestalo, isparilo, iselilo se, oko deset posto u odnosu na broj utvrđen na prethodnom. Za svega jednu deceniju. Kao nacija, sve smo stariji, broj penzionera približava se broju zaposlenih. Mladi odlaze glavom bez obzira, po Evropi, preko okeana, gde i kako ko može. Pritisak bede i nezadovoljstva gura našu mladost preko granice. Zauvek!

Ne zavaravajmo se da je drugačije. Vraćaju se, i to sporadično, stari, penzionisani, često i bolesni, da u miru provedu ostatak života. I sa rashodima manjim nego što je slučaj tamo gde su penziju stekli. Oni mlađi koji se odluče na taj povratnički korak samo su izuzetak koji potvrđuje pravilo. Iseljenici, dakle, odlaze da se nikada ne vrate. Upražnjena mesta koja nastaju njihovim odlaskom nema ko da popuni. Nestajemo! Ne sudimo prema gužvi u Beogradu i drugim velikim gradovima, to je varljiva slika. Srbija postaje pustara!

Nije to, doduše, slučaj samo sa našom zemljom. Ista muka muči i Bugarsku, Rumuniju, Hrvatsku i druge države iz okruženja. Nije nikakav rasizam već čista istina: sve očigledniji nedostatak belaca širom Zapada uslovljava seobu naroda iz ovih krajeva. Možemo stvar da posmatramo i ekonomski: nedostatak dobrih, kvalifikovanih radnika je razlog što taj Zapad usisava mladost i snagu ovdašnju. U tom smislu, kakav je rezultat rata u Ukrajini? Milioni Ukrajinaca, pa i Rusa, raselili su se po Evropi. Nisu li oni protivteža migrantskom talasu iz Azije i Afrike? Novi radnici za nezasite kapitaliste? Slučajnost ili dobro smišljen projekat? Da li je moglo bez tog rata? Naravno da je moglo, kao što je moglo i bez onog u bivšoj nam domovini. Ali, neko vuče konce iz senke i upravlja našim životima, uglavnom na našu štetu.

Zbog pomenutog pada broja stanovnika, svako dete u Srbiji mora da ima svu zaštitu, podršku i pažnju. Pomoć za novorođenčad i samohrane majke, za porodice sa više dece, besplatni vrtići, besplatno školovanje do što je moguće višeg nivoa, besplatni udžbenici… to država ne da treba već mora da obezbedi. Odmah, sistemski i dugotrajno. Pre nego što bude prekasno. Ne bavim se javnim finansijama, nije to moj fah, ali sam siguran da novca ima. Ili da mora da ga bude. Jer, kao i mnogi drugi, vidim da sredstva cure i onamo i onako kako ne bi morala. Da sad ne nabrajam.

Krajnje je vreme da se uzmemo u pamet. Da stanemo iza svoje dece, bez ikakve rezerve, materijalno i u svakom drugom smislu. Da obezbedimo da im ovde bude dobro, da ostanu. Da zaustavimo, iskorenimo porodično i vršnjačko nasilje. Da sprečimo pedofile i otmičare da naude mališanima. Da preispitamo sistem davanja dece na usvajanje i u hraniteljske porodice. Da proteramo opijate iz osnovnih i srednjih škola, sa ulica, odasvud. Da učinimo sve da sprečimo da naša deca budu mete bahatih siledžija na Kosovu i Metohiji i bilo gde drugde. Nema ko drugi to da uradi, no mi!

Sveta je ovo zemlja, da. Ali, avaj, uzalud nam svetinja ako po njoj nema ko da hoda. Uzalud je žrtva predaka ako potomci nestanu. Zato su i deca naša sveta i tako prema njima moramo da se odnosimo. Ništa manje od toga!

Toliko za ovaj put. Do sledeće prilike, svako dobro!

 


 

Saša Edi Đorđević

 

Rođen je na Božić 1969. godine, u Smederevu, gde živi i radi. Otac je jedne divne Sare. Diplomirani je oficir policije, po činu potpukovnik. Autor je pet romana (JaničarUstanikČetnikDoktor i Umetnik), filmskog scenarija Leptir i pozorišne duodrame Ustanik te koautor dve pripovetke (Golubica i Leptir) i filmskog scenarija Majka. Član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Republike Srpske. Pevač je, basista, tekstopisac i kompozitor rok benda Patrias, koji je objavio dva albuma (Put i Imperator). Kao kaskader i glumac je učestvovao u snimanju mnogih domaćih i stranih kinematografskih ostvarenja.

 

 

 

 

 


 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .