Putovanja

Putovanje u EU od 2023. komplikovanije: 12 stvari koje treba da znate

MediaSfera

 

Foto: Pixabay

 

Građani Srbije će od novembra sledeće godine, kako bi ušli u zemlje Evropske Unije morati da preko interneta popunjvaju specijalni formular korz Evropski sistem za odobravanje putovanje ETIAS. Naknada za prijavu iznosiće sedam evra, a prijavu bi najkasnije trebalo popuniti 96 sati pre putovanja.
Građani Srbije trenutno mogu da putuju u evropsku šengensku zonu bez vize ili bilo kakvog prethodnog odobrenja, ali od novembra 2023. godine to više neće biti moguće bez podnošenja onlajn zahteva kroz Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS), kako piše zvanični sajt EU schengenvisainfo.com.

Državljani Srbije će tako od novembra 2023. morati da imaju ETIAS za ulazak u sledećih 30 zemalja: Austriju, Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Kipar, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Nemačku, Grčku, Mađarsku, Island, Italiju, Letoniju, Lihtenštajn, Litvaniju, Luksemburg, Maltu, Holandiju, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju, Španiju, Švedsku i Švajcarsku. Shodno tome, građanima Srbije će biti potreban ETIAS i da bi posetili sledeće evropske mikrodržave sa otvorenim granicama: Monako (preko Francuske), San Marino (preko Italije) i Vatikan (preko Italije).

Slična praksa već postoji u SAD, Kanadi i Australiji, dok sama ideja o uvođenju ETIAS odobrenja datira još od 2016. godine. Sistem bi trebalo da doprinese smanjenju aktuelnih bezbednosnih, zdravstvenih i migratornih rizika, a odnosi se na 63 države koje nisu članice Evropske unije, ali čiji građani mogu da putuju bez viza u šengensku zonu.

Onlajn formular za prijavu podnosiće se na zvaničnoj ETIAS veb stranici ili mobilnoj aplikaciji, koje će biti pokrenute kada ETIAS postane operativan. Prijavu bi trebalo popuniti najkasnije 96 sati pre datuma putovanja, a u njoj je potrebno navesti adresu e-pošte, zatim podatke o pasošu, kao i lične podatke.

Poslednji korak je plaćanje naknade za prijavu putem kreditne ili debitne kartice. Naknada za prijavu iznosiće sedam evra za sve podnosioce zahteva koji su stariji od 18, a mlađi od 70 godina. Naknada u iznosu od sedam evra naplaćuje se prilikom podnošenja prijave i to je jedina naknada koju je neophodno platiti. Maloletnici i lica starija od 70 godina dobiće ETIAS besplatno.

Prema prvim planovima, ETIAS je trebalo da postane operativan već u januaru, zatim je prolongiran za maj 2023. godine, ali se sada očekuje da primena tog sistema startuje u novembru sledeće godine, što je objavljeno i na zvaničnoj stranici Evropske unije.

Novi sistem već je naišao na pojedine kritike unutar Unije. Ipak, neophodno je da se svi državljani trećih zemalja na vreme informišu o promenama i odgovorima na pet ključnih pitanja o novim sistemima, piše Euronews Srbija.

Šta su EES i ETIAS?

Novi EES sistem Evropske unije će registrovati dodatne informacije o putnicima koji ne pripadaju bloku. Osim podataka o pasošu, u sistemu će se čuvati biometrijski podaci, uključujući otiske prstiju i slike lica.
Zahvaljujući ovom sveobuhvatnom sistemu Unija planira da ukine pečate u pasošu. Umesto toga, sistem će se automatski registrovati kada neko uđe ili izađe iz zemlje EU. Tako će biti lakše označiti nekoga ko je prekoračio dozvoljeno vreme. Državljani koji nisu članovi EU mogu ostati u EU samo 90 dana pre nego što im bude potrebna viza.
EES se ne primenjuje na građane EU ili na ljude koji putuju između zemalja Šengenske zone.

Kako se prijavljujete za ETIAS?

Onlajn formular za prijavu podnosiće se na zvaničnoj ETIAS veb stranici ili mobilnoj aplikaciji, koje će biti pokrenute kada ETIAS postane operativan. Prijavu bi trebalo popuniti najkasnije 96 sati pre datuma putovanja, a u njoj je potrebno navesti adresu e-pošte, zatim podatke o pasošu, kao i lične podatke.

Procenjeno je da će proces prijave trajati oko deset minuta, a odobrenje bi trebalo da se dobije u roku od nekoliko minuta od trenutka podnošenja prijave. Dobijeno odobrenje važiće tri godine i u tom periodu broj putovanja u zemlje EU nije ograničen. Uz ETIAS, građani Srbije moći će da ostanu u Evropskoj uniji najviše 90 dana u periodu od 180 dana.

Viza neće biti potrebna za državljane Republike Irske jer je ona u zajedničkoj zoni putovanja.

Kojim zemljama bez viza će biti potrebna ETIAS dozvola za putovanje?

Zemlje kojima će biti potrebna ETIAS dozvola za putovanje su zemlje izuzete od vize za putovanje u šengenski prostor.

Građaninu jedne od kvalifikovanih zemalja jednostavno će biti potrebna internetska veza i računar, mobilni ili tablet da popuni ETIAS onlajn obrazac.

Putnici koji ispunjavaju uslove treba da ispune ETIAS zahteve pre nego što popune obrazac. Da bi uspešno dobili ETIAS, kandidatima je potreban važeći pasoš, adresa e-pošte i debitna ili kreditna kartica za plaćanje ETIAS naknade.

Da bi popunili ETIAS aplikaciju, putnici moraju dati svoje lične podatke, podatke o putovanju i podatke o pasošu.

Svaki podnosilac zahteva mora da odgovori na niz bezbednosnih pitanja u vezi sa svojim zdravstvenim statusom, kriminalnom pozadinom i da li je posetio zone sukoba poslednjih godina.

Očekuje se da će većina ETIAS aplikacija biti obrađena za nekoliko minuta.

Međutim, u nekim slučajevima, neke ETIAS aplikacije mogu biti obrađene ručno kako bi se proverila tačnost podataka o putniku.

Sve informacije koje pruža putnik su u suprotnosti sa međunarodnim bezbednosnim bazama podataka i Šengenskom zonom.

Koliko košta ETIAS propusnica?

Poslednji korak je plaćanje naknade za prijavu putem kreditne ili debitne kartice.

Kako putovati u Evropu bez vize?

Da biste putovali u Evropu bez vize, potreban vam je pasoš sa minimalnim rokom važenja od najmanje tri meseca nakon perioda vašeg očekivanog boravka u regionu.

Međutim, obavezno proverite da li ste iz zemlje bez viza pre nego što rezervišete putovanje.

Pored toga, svim stranim posetiocima se savetuje da dobiju putno ili zdravstveno osiguranje u slučaju nužde.

Zemlje šengenskog prostora ne zahtevaju da strani posetioci iz zemalja oslobođenih viza imaju vizu. Međutim, zemlje EU koje nisu članice Šengena imaju svoje uslove za ulazak.

Ko treba da dobije ETIAS ukidanje viza da bi putovao u Evropu?

Svaki građanin kvalifikovane zemlje koji želi da putuje u Evropu bez vize, posebno u šengensku zonu, moraće da se registruje u ETIAS sistemu pre nego što se ukrca na svoj let.

ETIAS izuzeće od viza je bezbednosna mera za poboljšanje imigracione kontrole po dolasku na evropske teritorije.

EU je posvećena tome da Evropu učini bezbednijom. Nadaju se da će to postići implementacijom ETIAS sistema i prethodnom provjerom putnika bez vize prije nego što stignu na teritoriju Evrope.

Stranci koji žele da posete bilo koju zemlju članicu Šengenskog prostora moraju ili da dobiju šengensku vizu ili, od 2023. godine, dobiju ETIAS ukidanje vize.

Kada EU pokrene sistem, biće neophodno da dobijete ETIAS ovlašćenje najmanje 72 sata pre polaska.

Svi putnici, uključujući maloletna lica, moraju da se registruju preko ETIAS sistema da bi posetili zemlju Šengena.

Jednom odobren, ETIAS važi 3 uzastopne godine, omogućavajući boravak do 90 dana u periodu od 180 dana.

Da li mi je potrebna viza ako imam evropsku ličnu kartu?

Državljanima izvan EU koji imaju službeni boravak u zemlji EU možda nije neophodan ETIAS, ili ne potpadaju sistemu pregleda EES. Za to je neophodno da putnik ima biometrijsku ličnu kartu, kao što je carte de sejour u Francuskoj ili carta di soggiorno u Italiji. To znači da su takođe izuzeti od ograničenja od 90 dana.
Međutim, nisu objavljene informacije o tome kako bi automatizovane barijere na granicama identifikovale putnika kao stanovnika EU kada koristi pasoš koji nije iz EU.

Kako će izgledati EES barijere?

Zemlje EU se spremaju da instaliraju automatizovane barijere za sprovođenje EES provera.
Francuska će postaviti samouslužne kioske na aerodromima gde putnici mogu unapred da registruju svoje biometrijske podatke i lične podatke. Potom će se predstaviti graničaru radi provere. Nemačka i Austrija su potvrdile da će sličan sistem biti instaliran na aerodromima.
Za posetioce koji automobilom dolaze na kopnene i morske granice Francuske, biće dostupni ekrani za registraciju.
Italija je rekla da će povećati broj automatizovanih kapija na svim svojim glavnim aerodromima, kao i da će dodati oko 600 samouslužnih kioska.
Norveška će, s druge strane, isprobati „rešenja automatizovanih kamera“ kojima upravljaju granični stražari.

Da li će zbog EES sistema biti veća gužva na granici?

Dok se EU priprema da uvede sistem digitalnih barijera, mnoge članice iskazale su zabrinutost da će to izazvati gužve na graničnim prelazima. Nekoliko zemalja je reklo da smatra da nema dovoljno vremena da testiraju sistem pre nego što on stupi na snagu.
U dokumentu koji je Savet EU objavio prošle nedelje objavljena su mišljenja zemalja članica EU o novom sistemu. Austrija i Nemačka su bile posebno zabrinute da bi vreme čekanja na granici moglo da poraste.
Trenutno očekujemo da će se vreme procesa udvostručiti u poređenju sa trenutnom situacijom„, izjavile su austrijske vlasti.

Da li će zemlje EU biti spremne za EES?

Postavljala su se i pitanja da li će fizička infrastrukturna barijera biti postavljena na vreme. Nemačke vlasti su priznale da „izgleda da je malo verovatan stabilan rad EES sistema u maju 2023. godine“.
Austrijske vlasti su saopštile da rade na proširenju prostora za automatizovane kioske, ali neće biti gotove pre nego što sistem proradi.

Kako izbeći ETIAS prevare?

Vlasti Evropske unije već su izdale upozorenje državljanima koji nisu iz EU da budu svesni lažnih veb lokacija koje nude ETIAS potvrde. Kažu da prevaranti mogu da kopiraju veb-sajtove ili nude posredničke usluge za više novca.
Ove veb stranice bi prevarile korisnike lažnim naplaćivanjem dodatne administrativne naknade.
Zvaničnici EU naglašavaju da putnici treba da koriste samo zvanični sajt ETIAS-a. Veb stranica i dalje nije postavljena ali će koristiti domen „europa.eu“.

U kojim sve slučajevima zahtev može biti odbijen?

Kako se navodi na stranici schengenvisainfo.com, malo je verovatno da će građanima Srbije biti odbijen zahtev za ulazak u Evropsku uniju kada ETIAS bude pokrenut.

Ipak, prijava za ETIAS mogla bi biti odbijena ukoliko podnosilac ima kriminalnu prošlost, predstavlja opasnost za društvo ili se nalazi na listi za praćenje putovanja u vezi sa osumnjičenim teroristima. Takođe, razlog za odbijanje može biti i davanje lažnih informacija tokom prijave, kao i putovanje iz oblasti sa epidemijom/pandemijom, zbog čega podnosilac prijave može predstavljati opasnost po javno zdravlje.

Izvor: 021.rs, Nova s, Danas

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .