Zdravlje

Čišćenje organizma i jetre

MediaSfera

 

 

Foto: Pixabay

 

 

Iako se u principu organizam samostalno može očistiti, pod pretpostavkom da funkcioniše bez ikakvih poteškoća, dobro je sa vremena na vreme izvršiti čišćenje organizma i jetre.
Na sasvim prirodan način se odvija čišćenje organizma od toksina, ali ako se unosi dovoljna količina tečnosti i to najpre vode i nezaslađenih biljnih čajeva, kao i svežeg voća i povrća.

Dobro je poznato da unos masne hrane, kao i začinjene i mesa, odnosno prerađevina i te kako može negativno da utiče na zdravlje organizma.

Takođe je utvrđeno i da usled unosa neadekvatne hrane dolazi do nagomilavanja ne samo toksina, nego i parazita u organizmu, što vremenom dovodi i do različitih oboljenja. U takvim situacijama je neophodno izvršiti prirodno čišćenje organizma od parazita, a uz korišćenje odgovarajućih namirnica na prvom mestu.

Prirodno čišćenje jetre

Organ koji je zadužen za čišćenje organizma od toksina je jetra, pa je u tom smislu vrlo važno da ona funkcioniše na optimalnom nivou. A da bi to moglo da se dogodi, potrebno je obezbediti joj adekvatne namirnice i dovoljnu količinu vode na dnevnom nivou.

Jetra se smatra svojevrsnim filterom svakog organizma, a zadužena je na prvom mestu da čisti krv od toksina, te samim tim i celokupan organizam. Zatim, jetra ima zadatak da obezbedi sve što je potrebno da bi se razlagale negativne komponente u organizmu, pa ako dođe do poremećaja u njenom radu, to će se svakako negativno odraziti i na celokupan organizam. Ipak, u pitanju je organ koji se može lako regenerisati i očistiti i to na potpuno prirodan način.

Čajevi za čišćenje organizma

Obično ljudski organizam signalizira kada je u njemu došlo do nagomilavanja toksina, pa je to pravi trenutak da bude izvršeno čišćenje jetre i to najpre uz pomoć prirodnih sredstava. Ukoliko se javi tamna boja urina, zatim gasovi i nadutost, te koža dobije žućkastu nijansu, a u predelu jetre se javlja bol, nema nikakve sumnje da je došlo vreme za čišćenje organizma i jetre. U određenim situacijama čak se ne mora javiti ni jedan od navedenih simptoma, ali se to obično dešava kada je nivo toksina u organizmu na niskom nivou, posle čega dolazi i do pojave nekog od ranije pomenutih simptoma.

Pored toga što se može koristiti zeleni čaj, kao svojevrsno prirodno sredstvo za detoksikaciju ovog organa, postoje i različiti recepti za čišćenje jetre. Svako među njima može odabrati onaj koji mu najviše odgovara.

U slučaju da dođe do pojave takozvane masne jetre, odnosno ako je potrebno očistiti taj organ od toksina, jedno od najboljih prirodnih sredstava jeste kombinacija meda i belog luka. Takođe se za čišćenje organizma i jetre preporučuje i priprema prirodnog tonika, koji sadrži cveklu, šargarepu i jabuku.

Kada su u pitanju domaći recepti za čišćenje jetre, jedan od njih podrazumeva pripremu napitka od jabuka, kelja i limuna, a podrazumeva se da je naročito važno voditi računa i o tome koje namirnice unosite u organizam.

Na tržištu postoje i već pripremljena sredstva za čišćenje jetre, ali se uvek preporučuje njih koristiti uz prethodnu konsultaciju sa nadležnim lekarom.

Pored toga što bi valjalo smanjiti unos toksina, u vidu alkohola i duvana, kao i toksičnih namirnica, za čišćenje organizma i jetre je preporuka promeniti navike u ishrani i generalno u životu. Duži boravak na svežem vazduhu, redovna fizička aktivnost i vođenje računa o tome koje namirnice se unose, smatra se sasvim dovoljnim za detoksikaciju organizma u početnom stadijumu. Međutim, ukoliko je došlo do nagomilavanja toksičnih materija u organizmu u velikoj količini, tada je potrebno ne samo promeniti način ishrane i života, nego i koristiti čaj za čišćenje jetre, zatim različita prirodna sredstva koja mogu da pomognu organizmu da izbaci ne samo toksine, nego i parazite. Ukoliko je toksina toliko da ometaju funkcionisanje određenih organa, onda je svakako neophodno u što kraćem roku se obratiti lekaru za savet.

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 
Dodaj komentar

Click here to post a comment

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .