Književnost Kultura

„Čovek je čoveku virus“ nova knjiga Renate Salecl u izdanju Arhipelaga

MediaSfera

 

 

Knjiga poznate slovenačke teoretičarke Renate Salecl Čovek je čoveku virus nedavno je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Arhitekst. Knjigu je sa slovenačkog jezika prevela Ana Ristović.
Provokativna knjiga Renate Salecl Čovek je čoveku virus nesvakidašnje je svedočanstvo o političkim, društvenim i psihološkim posledicama pandemije koronavirusa. Polazeći od konkretnih primera ličnih iskustava u suočenju s pandemijom, od iskustava o kojima su svedočili drugi, od vesti u medijima i pronicljive analize reakcija različitih vlada i država na okolnosti koje je nametnula pandemije, Renata Salecl istražuje pitanje koliko je pandemija promenila društvo, a koliko su se tokom pandemije promenili sami ljudi.

Da li se strah od virusa pretočio u političke i socijalne strahove, da li je pandemija podstakla usamljenost, socijalnu distancu i zavist, zbog čega je tokom pandemije u zvaničnoj i privatnoj komunikaciji oživeo paramilitarni jezik, koji se novi kodovi ponašanja mogu prepoznati u našoj svakodnevici? To su samo neka od pitanja na koja odgovara Renata Salecl.

– Pandemija koronavirusa je otvorila čitav niz etičkih pitanja povodom dostupnosti zdravstvene zaštite. Mnoge države su tokom pandemije izabrale autoritaran način saopštavanja informacija o tome šta je ljudima dozvoljeno a šta nije. Takvo prenošenje informacija, doduše, najpre izaziva pokornost, ali brzo može da se dogodi da se ljudi, koji se tretiraju kao nekakve pubertetlije kojima treba neprestano nešto naređivati, pobune. Koliko je velika razlika u ceni života bogatih i siromašnih i sama sam mogla da se uverim na kraju svoje posete u kineskoj bolnici. Domaćini su nam sa oduševljenjem pokazali VIP odeljenje, gde su se nalazile predivne bolničke sobe. One najbolje su imale luksuzni dnevni boravak, veliki televizor i najmodernije kupatilo. Cena dnevnog boravka bila je astronomska, a pacijenti na celom spratu mogli su se prebrojati na prste jedne ruke. Kroz prozor jedne od VIP soba posmatrala sam druge bolničke zgrade koje su izgledale kao nekakav zatvor i oko kojih se tiskala gomila ljudi. To su bili prostori za obične smrtnike – kaže Renata Salecl.

Renata Salecl (Slovenj Gradec, 1962) se bavi filozofijom, sociologijom i teorijom prava. Studirala je filozofiju i doktorirala sociologiju, a osamdesetih godina bila je aktivna u Ljubljanskoj školi psihoanalize. Radi kao istraživačica na Institutu za kriminologiju na Pravnom fakultetu u Ljubljani i kao profesorka na Birkbek koledžu u Londonu. Gostujuća je profesorka na Londonskoj školi ekonomije i političke teorije. Članica je Slovenačke akademije nauka. Najvažnije knjige: Plen slobode: Psihoanaliza i feminizam posle pada socijalizma, (Per)verzije ljubavi i mržnje, O strahu, Tiranija izbora, Trčanje u mestu, Strast za neznanjem, Čovek je čoveku virus. Knjige Renate Salecl prevedene su na više od deset jezika.

 

 

 

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .